dinsdag 1 juni 2010

Slim netwerk voor stroomvoorziening in onze gemeente

Vlaams minister Ingrid Lieten, Infrax, LRM en het technologisch bedrijf 3E lanceren een innovatief project in Opglabbeek (voor gezinnen) en Lommel (voor bedrijven).

Innovatie werkt! Investeren in groene energie ook! PRO gaf dit al eerder aan. De overheid moet dit stimuleren en het voorbeeld geven.
PRO is blij dat Opglabbeek en haar inwoners uitgekozen werden om dit pilootproject mee vorm te geven.
Nogmaals een bewijs dat je niet groot moet zijn om een rol van betekenis te spelen.

* * *

Vandaag werd in Hasselt de eerste Europese demonstratie van de 'MetaPV Smart Grid' gelanceerd, een nieuw systeem om het bestaande stroomnetwerk aan te passen zodat groene energie makkelijk en goedkoop kan verdeeld worden. Minister van Innovatie Lieten gaf het startschot. Omdat de groene stroom die wordt opgewekt steeds meer vanuit diverse bronnen komt (zonnepanelen, windturbines,...) kan dit voor problemen zorgen op de stroomnetten. Die zijn verouderd en moeten bij voorkeur aangepast worden omdat een uitbreiding met nieuwe voorzieningen heel duur zou uitvallen.

"Mensen blijven aanmoedigen"

"De zogenaamde 'smart grid' is zo'n technologische toepassing die de capaciteit van het bestaande netwerk klaarstoomt voor de toekomst", zegt Ingrid Lieten. "Dit is heel belangrijk omdat we mensen moeten blijven aanmoedigen om zelf groene stroom te produceren en te gebruiken." De Meta-PV Smart Grid die nu in Limburg wordt getest, mikt op een extra capaciteit van 50% tegen een kostprijs die 10% bedraagt in vergelijking met de uitbreiding van het net.

Lommel en Opglabbeek

Concreet worden er in de Limburgse gemeenten Lommel en Opglabbeek 128 residentiële systemen van deze nieuwe generatie geplaatst. Het zijn slimme omvormers voor zonnepanelen, die een optimale wisselwerking met het distributienet mogelijk maken. Vraag en aanbod van stroom worden nauwkeurig op elkaar afgestemd. Stroomdistributeur Infrax, de LRM en technologiebedrijf 3E investeren 40 miljoen euro in dit project. De Europese Commissie zorgt voor co-financiering.

---

Zie ook op De Morgen - HBVL - You Tube - HLN

Geen opmerkingen: