dinsdag 6 maart 2012

24 extra raadsleden na verkiezingen

Uit HBVL, 6/3/2012

Gemeenteraden zijn niet 'democratisch' samengesteld: er zetelen vooral ambtenaren, onderwijspersoneel en vrije beroepen als gemeenteraadslid.
"Daar staan heel weinig bedrijfsleiders, arbeiders of laaggeschoolden tegenover. De voorbije 20 jaar zijn we van een gemeenteraad naar een 'middenklasseraad' gegaan", zegt professor Filip De Rynck. Na de verkiezingen van oktober komen er in Limburg in elk geval 24 gemeenteraadsleden, 5 schepenen en 4 OCMW-raadsleden bij.
"Gemeenteraden zijn niet representatief voor de bevolking. Mensen uit de privésector, zoals bedrijfsleiders of managers, zitten er bijvoorbeeld heel weinig in. Omdat ze de tijd niet hebben, maar ook omdat het een relatief onaantrekkelijk ambt is geworden. Zo krijg je geen wedde, enkel zitpenningen. En de kloof tussen het gemeenteraadslid en het 'geprofessionaliseerde' schepencollege is erg groot geworden, waardoor het geen dankbare taak meer is", benadrukt professor Filip De Rynck van Hogeschool Gent. Alleen vrouwen en allochtonen zijn er in de gemeenteraden op vooruitgegaan.

Zwak
Ook financieel moeten de gemeenten onderdoen voor onze buurlanden. "Van elke 100 euro die we produceren - het brutonationaal product (bnp) - komt maar 7% van de gemeenten. Terwijl het Europees gemiddelde op 11 à 12% ligt, en de gemeenten in Nederland zelfs voor 15% zorgen. Dat betekent dus dat de Nederlandse gemeenten dubbel zoveel budget en bevoegdheden hebben.
Onze plaatselijke besturen staan dus relatief zwak." Het probleem, volgens De Rynck: de staatshervorming ging voor de federale overheid en de gewesten en liet de gemeenten zo goed als links liggen. "We zijn bezig aan een inhaalbeweging maar moeten van ver komen."
De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten becijferde - op basis van de laatste bevolkingscijfers - hoe onze gemeenteraden er op 1 januari 2013 gaan uitzien. Voor Limburg komen er - door de aangroei van het inwonersaantal - 24 raadsleden, 5 schepenen en 2 OCMW-raadsleden bij (zie lijstje).

Extra raadsleden verplicht, extra schepenen niet

"In totaal komen er in Vlaanderen 16 schepenen bij", zegt Marjan Verbeeck (VVSG). Limburg spant de kroon met 5 nieuwe schepenen. "Maar een gemeente is niet verplicht een extra schepen te installeren. Enkel de bijkomende gemeenteraadsleden moeten."
Of die nieuwe schepen er wel of niet komt, laten de meeste gemeenten nog in het midden. "Dat is een beslissing die toekomt aan het volgende bestuur", klinkt burgemeester Johny De Raeve van Zonhoven diplomatisch.
Ook Alain Yzermans van Houthalen- Helchteren wil de knoop pas na 14 oktober doorhakken. "We twijfelen ook nog tussen een schepen of een ondervoorzitter van het OCMW, omdat je hier veel serviceflats en een groot rusthuis hebt. Plaats is er in elk geval genoeg in ons nieuw gemeentehuis."
Alleen in Opglabbeek zijn ze er - 'zo goed als zeker' - uit: "Een extra schepen hoeft niet, die is ook niet voorzien in onze meerjarenbegroting", zegt burgemeester Benny Spreeuwers.

* * *

Als het van PRO afhangt, hoeft deze extra schepen niet. In deze steunen we de burgemeester.

Geen opmerkingen: