dinsdag 9 oktober 2012

In de media: de pers stelde vragen

De laatste weken stuurde ik heel wat antwoorden op vragen van de pers naar hen voor opname in hun kranten (die van de VRT kan je lezen onder het label 'inwoners stellen vragen'). Hieronder volgt een overzichtje:

Voor Het Belang van Limburg:
Vraag 1. Het nieuwe gemeenschapscentrum Den Ichter wordt het kloppende hart van socio-cultureel Opglabbeek. Hiervoor werd de pastorij gesloopt en ook de kiosk verdween van het kerkplein. Een goede keuze?

Antwoord: Al jaren staat de vraag naar een nieuwe zaal die voldoet aan hedendaagse noden, hoog op de agenda. Een nieuwe zaal op zich is goed maar de locatie is verkeerd. PRO Opglabbeek had deze zaal liever op ’t Laer gezien waar er bijv. voldoende ruimte is om te parkeren. Zal de kerk nog voor iedereen nog even bereikbaar zijn? Onze gemeente groeit, hadden er dan niet beter kleuterklassen op die plaats worden gebouwd? En had het tegen deze kostprijs gemoeten? De prijs van de bouw en het onderhoud ervan zal nog vele jaren vele euro’s Opglabbeeks belastingsgeld kosten: fierheid of grootheidswaanzin?
Vraag 2. Vzw Recreatiegebied ’t Laer stopte haar activiteiten. De gemeente kocht het gebied en zocht een andere invulling. Sentower Park, een centrum voor paardensport komt in de plaats. Is dit een meerwaarde?
Antwoord: PRO Opglabbeek was voorstander om op t’ Laer culturele en sportinfrastructuur te combineren en te verenigen. Want ook de huidige sporthal heeft na wat palliatieve zorgen nog steeds veel aandacht nodig. Zal de gewone Opglabbekenaar welkom zijn op dit elitair paardenpark dat gesponsord werd met belastingsgeld van de gewone man? Volgens de projectontwikkelaar zullen de hallen ook een culturele invulling krijgen: gaat dit project dan niet onze nieuwe zaal beconcurreren? Zal Opglabbeek leefbaar en toegankelijk zijn tijdens de grote paardenevenementen? Met Van Cranenbroek en de huidige werken hebben we daar al ervaring mee…
Vraag 3. Heeft de volgende beleidsploeg voldoende financiële ruimte om een behoorlijk beleid uit te stippelen zonder de belastingen te verhogen?
Antwoord: De economische crisis doet vele overheden kraken. Neem daarbij voor Opglabbeek bijv. de investeringen in de zaal en de beleidsruimte zal krap zijn. Belastingsverhogingen zijn geen optie want ze werden deze legislatuur – globaal gezien – al met 20% verhoogd. De nieuwe meerderheid zal moeten besparen; de huidige meerderheid gaf het geld uit en gedroeg zich precies zoals de Zonnekoning: Et après nous, le déluge…
Vraag 4. Momenteel zijn heel wat grote openbare werken aan de gang, vb. herinrichting van de schoolomgeving, restauratie oude gemeentehuis, gemeenschapscentrum Den Ichter. Dit zorgt voor heel wat verkeershinder. Had men deze investeringen niet beter verspreid in de tijd?
Antwoord: De vraag stellen is ze beantwoorden: ja. Een overheid moet investeren, moet haar patrimonium in goede staat houden. Maar aan politiek doen is vooruitzien en dus ook plannen in tijd en ruimte, zeker als projecten al een paar jaar klaar lagen in de schuif…

Voor Het Laatste Nieuws:
Vraag: Meer leven in het centrum? Met de bouw van het nieuwe gemeenschapscentrum krijgt Opglabbeek een tweede dorpsplein bij. Toch hoor je vaak dat het ‘stil’ is in het centrum. Een terechte opmerking? Welke uitdagingen zijn nodig om van het centrum een boeiende en bloeiende ontmoetingsplaats te maken? De kiosk terug in het centrum?

Antwoord: Een tweede dorpsplein? Is er dan ook een eerste dorpsplein? Er is wel een straat die zo heet. Het eerste plein, dat is eerder een parking die ’s avonds bijna leeg is… Leven in het centrum is ervoor zorgen dat er activiteit, beweging is, zowel horeca en diensten als evenementen (kermis, carnaval). Zal de nieuwe zaal dit gaan aantrekken? Hopelijk anders is het een dure investering voor louter en alleen een gebouw… Maar nu was er ook al de VONA en ’t Troempeelke maar ’s avonds is het er inderdaad stil… Hopelijk zorgen inwoners die willen ondernemen en organiseren hiervoor, een gemeente moet hen dit mogelijk maken. Dat is wat een overheid moet doen, volgens PRO Opglabbeek.

Voor de Weekkrant:
Vraag 1: "Hoe is het momenteel met de mobiliteit in uw gemeente gesteld. Hoe willen U, uw partij de mobiliteit in goede banen leiden in de toekomst?"

Antwoord:
Opglabbeek, één grote omleidingsweg: diverse werken worden tegelijk uitgevoerd. De verkeersafwikkeling zou gaan verbeteren. We steunden bijv. de veilige schoolomgevingen. Maar wat met:
1/ Van Cranenbroek veroorzaakt nu al hinder op drukke bezoekdagen. Een ontsluiting via het bedrijventerrein moet eindelijk worden opgelegd.
2/ Dat het Sentowerpark, in opbouw op het afgebroken Jeugdparadijs, hinder gaat veroorzaken staat vast. Het mobiliteitsonderzoek zegt dat dit oplosbaar is: extra parkings, shuttle-diensten. Maar we houden toch ons hart vast bij bepaalde activiteiten.
3/ Voor de ontsluiting van het (uitgebreide) bedrijventerrein voorziet het mobiliteitsplan een ontsluitingsweg via de Heidestraat. Kan dit via een woonstraat? Alternatieven moeten worden onderzocht.
4/ Den Ichter, pal in’t centrum, zal de nodige verkeerstromen aantrekken. Hopelijk, de zaal is duur genoeg. Moet het centrum niet autoarm worden?
Maar naast koning auto mogen we fietsers en voetganders niet vergeten!

Vraag 2: "Bestuur (lokale economie en werkgelegenheid, gemeentebelastingen, veiligheid, criminaliteit, camera's in straatbeeld, veiligheidsgevoel bij de burger,...)"

Antwoord:
Lokale economie en werkgelegenheid
PRO Opglabbeek is er voorstander van dat onze inwoners op een aangename en rustige manier kunnen winkelen bij onze lokale handelaren en winkeliers. Hiertoe moeten de winkels vlot bereikbaar zijn met de auto maar en zeker ook te voet en met de fiets. Ook toerisme kan de lokale horeca doen draaien, het project Poort tot de Bosbeek kan daartoe bijdragen.
Wat de werkgelegenheid betreft moet de gemeente een goed kader scheppen waarbinnen ondernemers zich kunnen ontplooien. Een kleine uitbreiding van ons bedrijventerrein kan voor plaatselijke KMO’s en zelfstandigen die binnen onze gemeente investerings- of uitbreidingskansen, zeker voor diegenen die op hun huidige vestigingsplaats exploitatieproblemen hebben.

Gemeentebelastingen
De gemeentebelastingen zijn al voldoende hoog en vanzodra dit kan, pleit PRO Opglabbeek ervoor om deze te verlagen zodat ook inwoners meer ademruimte krijgen voor de uitbouw en inrichting van hun leven en woning. Langs de andere kant is het ook zo wel dat inwoners bereid zijn belastingen te betalen indien dit geld goed besteed wordt. PRO Opglabbeek wil deze garantie bieden en zijn.

Veiligheid, criminaliteit, camera's in straatbeeld, veiligheidsgevoel bij de burger,...
Veiligheid kan best worden gegarandeerd door goede contacten tussen mensen, die elkaar ontmoeten op straat en pleinen. De politie vormt het sluitstuk van zo’n beleid, vooral in de persoon van de wijkagent. Belangrijk is ook dat over bepaalde problemen wordt gecommuniceerd. Ook de politie vraagt dit. Zo neemt de alertheid toe en kan de politie van attente mede-inwoners tips krijgen. Van Opglabbeek een omheind kamp maken vol controlesystemen, neen dat wil PRO Opglabbeek niet!

Geen opmerkingen: