dinsdag 13 februari 2007

Interessante inspraakmogelijkheden voor inwoners

Het gemeentedecreet dat sinds 1 januari jl. volop in werking is getreden biedt een aantal interessante mogelijkheden voor inwoners om thema's, dossiers, problemen rechtstreeks aan te kaarten!
  1. elke gemeente moet duidelijke afspraken tussen politici en haar administratie op papier zetten: hoe omgaan met dienstbetoon e.d.
  2. elke gemeente moet alle inkomende en uitgaande briefwisseling registreren (en welk gevolg eraan gegeven wordt). Dit lijkt pietlullig maar je brief kan niet zomaar "verloren" gaan...
  3. elke gemeente moet een systeem van klachtenopvolging organiseren op ambtelijk niveau. Ze kan dit versterken door een echte ombudsdienst in te richten.
  4. elke inwoners (of meerdere inwoners tesamen) kunnen een verzoekschrift bij de gemeenteraad indienen. Het moet wel een gemeentelijke bevoegdheid betreffen. De gemeenteraad moet binnen de 3 maanden antwoorden!
  5. 300 Opglabbekenaren of meer ouder dan 16 jaar kunnen een voorstel indienen. In een gemotiveerde nota wordt de vraag of het voorstel nader omschreven. Het moet gaan over de gemeentelijke beleidsvoering en dienstverlening. Dit moet geagendeerd worden op de eerstvolgende gemeenteraad. Je mag dit komen toelichten op de gemeenteraad.
  6. 3000 Opglabbekenaren of meer ouder dan 16 jaar kunnen een volksraadpleging samenroepen rond een gemeentelijk thema zoals het welzijn van de burgers en duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

Ik kijk alvast uit naar dossiers die vanuit onze inwoners worden opgestart!

3 opmerkingen:

Peter Verpoorten zei

Fab,

dat nieuwe decreet biedt enkele geweldige mogelijkheden voor de burger om het beleid van de gemeenten bij te sturen:

een volksraadpleging afdwingen over een voorstel van de gemeente, is er iets prachtigers voor democraten als dat? Dat ga ik toch nog een keertje proberen hier in Ham!

Veel succes met de blog! En zorg er voor dat over zes jaar de juiste Spreeuwers burgemeester wordt!

Unknown zei

Intussen heeft de jeugdraad van Turnhout dit al uitgetest! Wie wordt tweede?

Unknown zei

Gisteren las ik in HBVL dat de buurtbewoners van de stortplaats REMO ook een voorstel op de gemeenteraad hebben gezet. Dit wordt donderdag besproken. Kben benieuwd met welk resultaat...