maandag 4 februari 2008

Een MER voor Van Cranenbroek?

Plan- of project-MER nodig?

Luchtvervuiling=gezondheidsproblemen?
"Heel wat menselijke activiteiten (zoals industrie, verkeer, verwarming van gebouwen, andere verbrandingsprocessen, op- en overslagactiviteiten, gebruik van oplosmiddelen, ….) leiden tot de uitstoot van vele verschillende stoffen naar de lucht, die elk een ander effect hebben op het milieu, de gezondheid van mens en dier en de toestand van materialen.

Fijn stof Fijn stof is de verzamelterm voor kleine deeltjes die in de lucht zweven. Het is vooral de fractie kleiner dan 10µm die schadelijk is voor het milieu en onze gezondheid (1µm is een duizendste van een millimeter dus 10µm is 0,01mm. Het gaat derhalve over minuscule deeltjes).

Zwevend stof in de lucht kan zowel op indirecte als directe wijze schadelijk zijn voor de mens. Zwevend stof kan een drager zijn van onder andere zware metalen, PAK's, bestrijdingsmiddelen en dioxines; door inademing komen deze stoffen in het lichaam. Anderzijds is het stof op zich ook schadelijk. Door inademing zet de fractie kleiner dan 10µm (grotere deeltjes worden gemakkelijker verwijderd via vb. afvang in de neus) zich af in de bovenste sectie van het ademhalingsstelsel. De allerkleinste deeltjes dringen het ademhalingssysteem nog verder binnen en zetten zich dieper af. Via die weg komen zij vrij gemakkelijk en snel in de bloedbaan.
Het verhoogd voorkomen van hart- en luchtwegenklachten en zelfs vervroegde sterfte worden geassocieerd met de fractie."


Toch wel de moeite waard om eens grondig te laten onderzoeken of er geen Milieueffectenrapportage nodig is, denk ik zo... Of niet?

Ondertussen wachten we af wat het beroep van VC uithaalt...

Geen opmerkingen: