vrijdag 14 oktober 2011

Bourgeois roept lokale besturen op tot voorzichtigheid in verkiezingsjaar

Vandaag, exact 1 jaar voor de gemeenteraads-, stadsdistrictsraads- en provincieraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 stuurt Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois een omzendbrief naar alle lokale besturen. Hierin vraagt hij om vanaf nu tot aan de verkiezingen voorzichtig te zijn.

Het is de gewoonte dat de minister van Binnenlands bestuur zo’n omzendbrief stuurt. Geert Bourgeois stelt daarin voorzichtigheid als het algemene beginsel centraal.
Hij verzoekt de lokale besturen om tot aan de installatie van de nieuwe raden met de nodige omzichtigheid op te treden. Zo is het niet gepast om in extremis beslissingen te nemen die het financieel evenwicht in de toekomst in het gedrang zou brengen.
Tot slot vraagt de minister in de omzendbrief ook met aandrang om terughoudend om te gaan met het gebruik van de gemeentelijke of provinciale informatiebladen of andere publicaties. Deze informatiekanalen hebben tot doel de bevolking op een neutrale en objectieve wijze te informeren over de organisatie en de werking van de diensten en over de gemeentelijke of provinciale activiteiten. Het zijn officiële publicaties van de overheid en niet van een zittende meerderheid.
Minister Bourgeois: “Een verstandig bestuur legt zichzelf uit eigen beweging strenge regels op. Een deontologisch correcte houding is immers bepalend voor het imago van het bestuur. Ik beschouw het als mijn plicht om alle besturen met deze omzendbrief daar nog eens expliciet op te wijzen.”

Geen opmerkingen: