dinsdag 11 september 2012

Diresco in de media

Gelezen in de kranten...

HBVL, 11 september:
Studie bevestigt geluidshinder

Uit een onderzoek van de provinciale milieu-inspectie blijkt dat de lage geluiden die het bedrijf Diresco in Opglabeek produceert weldegelijk hinderlijk zijn. Omwonenden hadden over de geluids- en geurhinder geklaagd. Er is proces-verbaal opgesteld tegen het bedrijf dat imitatienatuursteen produceert op het industrieterrein in Opglabbeek.
Tijdens een vergadering tussen de gemeente en de provinciale milieu-inspectie zijn de resultaten van het geluids- en trillingsonderzoek besproken. "Dat gebeurde na aanhoudende klachten en op vraag van buurtbewoners. De provinciale milieu-inspectie heeft ons gevolgd. Enkele buurtbewoners waren bij de bespreking aanwezig", laat burgemeester Benny Spreeuwers verstaan.
Uit de studie blijkt dat de trillingshinder in de omgeving onder de norm blijft. Ook de norm inzake trillingsschade aan gebouwen wordt ruim gerespecteerd. Voor laag frequent geluid is er geen Belgische norm, daarom werd in het onderzoek de Duitse en Nederlandse norm gehanteerd. Uit een aftoetsing blijkt dat er op dat vlak wel hinder is. Ongeveer 50 procent van de bevolkingsgroep boven de 55 jaar kan het laagfrequent geluid horen.

Proces-verbaal
"De provinciale milieu-inspectie heeft een proces-verbaal opgesteld en het bedrijf aangemaand om de voorwaarden na te leven. Het bedrijf moet een saneringsplan indienen met realistische en korte uitvoeringstermijnen", gaat burgemeester Spreeuwers verder.

Overschreden
Diresco stelt daarom een studiebureau aan. Dat moet uitzoeken hoe de geluidshinder beperkt kan worden. Op het vlak van geurhinder is het actieplan van februari 2011 gerealiseerd. "Er werd een geurstudie uitgevoerd en de interne afzuigsystemen werden aangepast en geoptimaliseerd. Maar bij bepaalde bedrijfsomstandigheden wordt de emissiegrenswaarde nog altijd overschreden", verklaart de burgemeester.
Indien de styreenemissie te hoog blijft voert men een drie maandelijkse een emissiemeting uit. Het bedrijf moet voldoen aan de Vlaamse milieunormen en de geurhinder voor de omgeving verder inperken.
De maatregelen moeten uitgevoerd worden voor 1 oktober.
Het Nieuwsblad, 8 september:
"Diresco moet uitstoot laten meten

In Opglabbeek is er nog steeds ophef rond de mogelijke geur- en trillingshinder door het bedrijf Diresco. Dat moet nu een meting laten uitvoeren.
Omdat bij het gemeentebestuur van Opglabbeek herhaaldelijk klachten binnensijpelden over geur- en geluidshinder, veroorzaakt door het bedrijf Diresco, voerden diverse instanties al onderzoeken uit. Het gemeentebestuur zelf bleef evenmin passief afwachten.
In juli werd in dit dossier een opvolgvergadering gehouden. Die vond plaats tussen het gemeentebestuur en de provinciale milieu-inspectie. Uit de studie kwamen drie punten naar voren: de trillingshinder blijft onder de door de wet bepaalde norm, de trillingsschade eveneens. Het laag frequent geluid blijkt, na aftoetsing op basis van criteria uit Nederland en Duitsland, wel hinderlijk voor ongeveer vijftig procent van de 55-plussers.
Een proces-verbaal was de reactie van de milieu-inspectie en het bedrijf werkt nu aan maatregelen om de voorwaarden toch na te leven. Diresco kreeg de kans om tegen eind augustus een saneringsplan in te dienen. Nu stelt het bedrijf een studiebureau aan, dat tegen november 2012 moet garanderen dat de trillingen onder de norm blijven.
Wat de geurhinder betreft, realiseerde het bedrijf vorig jaar al de doelstellingen. Toch werd de emissiegrenswaarde geregeld overschreden. Daarom moet het bedrijf nu een meting laten uitvoeren. Als blijkt dat de emissie te hoog is, moet zo'n meting driemaandelijks gebeuren.
De saneringsmaatregelen dienen opgesteld te worden door een deskundige en de maatregelen moeten worden uitgevoerd voor 1 oktober van dit jaar. Het gemeentebestuur van Opglabbeek blijft de zaak opvolgen."

De Standaard, 8 september:
"Het bedrijf Diresco in Opglabbeek moet de geur- en trillinghinder die het veroorzaakt, laten meten. Omdat bij het gemeentebestuur herhaaldelijk klachten binnenkwamen over geur- en geluidshinder, voerden diverse instanties al onderzoeken uit. Daaruit kwamen drie punten naar voren: de trillingshinder blijft onder de door de wet bepaalde norm, de trillingschade idem. Het laagfrequent geluid blijkt wel hinderlijk voor vijftig procent van de 55-plussers. Het bedrijf werkt aan maatregelen. Wat betreft de geurhinder realiseerde Diresco de doelstellingen al vorig jaar. Toch werd de emissiegrenswaarde geregeld overschreden. Daarom moet het bedrijf nu een meting laten uitvoeren."

Geen opmerkingen: