donderdag 26 september 2013

Klachten over geur- en geluidshinder houden aan

Uit HBVL, 25/09/2013

PROVINCIE BESLIST IN OKTOBER OVER EXTRA MAATREGELEN BIJ DIRESCO
Klachten over geur- en geluidshinder houden aan

De geluids- en geurhinder afkomstig van het bedrijf Diresco is niet opgelost, ondanks extra investeringen. Dat beweren de bewoners van woonwijk Nieuwe Kempen. Maandagavond trokken ze naar de gemeenteraad. Volgens schepen van Milieu Lieve Dierickx beslist de provincie op 3 oktober of ze het bedrijf extra maatregelen oplegt.

Een dertigtal bewoners uit de woonwijk Nieuwe Kempen klagen al jaren over trillingen en geurhinder. "Er is nog steeds geen oplossing. Onze klachten blijven. Er moet snel iets gebeuren", opende Isabelle Martens van NIVO het debat, tijdens het vragenkwartiertje na de gemeenteraad. De bewoners beweren last te hebben van trillingen en sterke geurhinder. "Maandagmorgen nog om 7 uur", verduidelijkt Hilde Vandenhoudt uit de Lobeliastraat "Enkele weken geleden liet ik een pv opstellen. De politie kon geuroverlast vaststellen.
"Het geluid blijft ook irriteren. "Net een vrachtwagen die voor je deur staat te ronken", was te horen. De bufferzone tussen de bedrijven en de woonwijk is te klein vinden enkele bewoners. Er werden diverse geluids- en trilstudies uitgevoerd en er gebeurden luchtmetingen. Die wezen uit dat er een geur- en trilprobleem is, maar dat het bedrijf geen gevaarlijke stoffen loost. De buurtbewoners willen dit graag geloven, maar vragen zich af of het bedrijf altijd doet wat het moet doen. "Of werkt het enkel volgens de regels als er studies uitgevoerd worden?"

Investeringen
Chris Schelfhout, afgevaardigd bestuurder van Diresco, is in het buitenland en niet bereikbaar voor commentaar. Preventieadviseur Björn Christis en Joke Segers, financiële dienst, hebben geen weet van calamiteiten de voorbije weken. "Een opgelegde interne geurstudie wordt eind deze maand afgerond. In het bedrijf zijn de emissiebronnen van styreen beter afgeschermd, werd een extra afzuiging en een geurafbrander geplaatst. Die zijn operationeel", verduidelijkt Christis. De gevraagde investeringen gebeurden na overleg met de overheid en de provinciale milieu-inspectie. Zij analyseren ook de resultaten van de nieuwe geurstudie, waarop de deputatie zich baseert om extra bijzondere voorwaarden op te leggen."
Wat laag frequent geluid betreft, wordt aan de deputatie voorgesteld het bedrijf op te leggen binnen de 6 maanden te voldoen aan de Duitse DIN-norm en de Nederlandse richtlijn voor laag frequent geluid. De gemeente neemt de klachten ernstig. "In het verleden waren er al acties tegen geur- en geluidshinder, en trillingen. Het bedrijf moet de opgelegde voorwaarden nakomen. We verwachten dat de bestendige deputatie het bedrijf bindende en sluitende voorwaarden oplegt, gevolgd door regelmatige controles", besluit schepen Lieve Dierickx.

Wat veroorzaakt geurhinder?
Diresco produceert imitatienatuursteen voor de bouwsector. Daar komt styreen aan te pas. Styreen is de meest gebruikte naam van ethenylbenzeen, een tussenproduct. Het is een kleurloze vloeistof die gemakkelijk te verwerken is in onder meer kunststof wegwerpproducten, verpakkingen, speelgoed, elektronica, huishoudtoestellen en in de bouw. Bij kamertemperatuur heeft styreen, zelfs in kleine hoeveelheden, een onaangename geur. Diresco beschikt over een milieuvergunning klasse 1, verleend door de provincie. Het bedrijf investeerde de voorbije jaren 50.000 euro in oplossingen voor de tril- en geurhinder.

Geen opmerkingen: