dinsdag 24 september 2013

Verslag raad 23 september

Alle raadsleden waren aanwezig en ook de publiekstribune zat overvol, ruim 30 aanwezigen, bijna allen inwoners van de wijk Nieuwe Kempen. Dit zouden meer inwoners moeten doen, dan komen ze te weten hoe onze gemeente bestuurd wordt...

1. Goedkeuring van de eerste begrotingswijziging van de gemeentebegroting voor het dienstjaar 2013 volgens ontwerpen in bijlage.  Na wat discussie over de cijfers en het tekort dat er vorig jaar was en de komende jaren zal toenemen, goedkeurde de meerderheid de rekening goed: 14 voor, 7 tegen. Wel kwam er van de schepen de vaste belofte dat de belastingen niet zouden stijgen...
2. Goedkeuring van de jaarrekening en bijlagen van het AGB Opglabbeek over het boekjaar 2012:  21 voor.
3. Akteneming van budgetwijziging 01 2013 van de kerkfabriek Sint-Lambertus.
4. Opstalovereenkomst Speeltuinstraat 8 - goedkeuring van de opheffing van de hypothecaire inschrijving lastens vzw Het Laer.: 21 voor.
5. Goedkeuring van de verhuur van de politiepost Opglabbeek, gelegen in de lokalen te Opglabbeek, Kapelstraat 1.: 21 voor.
6 Goedkeuring van een machtiging aan Smeulders Logistics bvba voor verhuur van een perceel industriegrond met bedrijfsgebouw aan CCI bvba.: 21 voor.
7. Aanstellen van een externe dienst preventie en bescherming op het werk - goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze.: 21 oor.
8. Goedkeuring organiek reglement gemeentelijk adviesorgaan voor cultuur: 21 voor.
9. Goedkeuring organiek reglement beheersorgaan gemeentelijke openbare bibliotheek.: 21 voor.
10. Ontbinding van de projectvereniging Erfgoed tussen Maas en Kempen.: 21 voor.
11. Definitieve vaststelling gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Natuurhulpcentrum: na enkele inhoudelijke vragen: 14 voor, 7 onthoudingen. Wel maakte stelde de oppositie vragen bij de wijze waarop de meerderheid omgaat met klachten en bezwaren die inwoners indienen. Gaat het gemeentebestuur er wel respectvol mee om? De burgemeester antwoordde dat alle klachten behandeld worden... Het publiek lacht en mort (een eerste keer)...
12. Bekrachtiging van de statuten, huishoudelijk reglement en afsprakennota van de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur (MiNaraad): 21 voor.
13. Goedkeuring samenwerkingsovereenkomst met Regionaal Landschap Kempen en Maasland in het kader van ‘Beeldschone Parkrand’: 21 voor.
14. Vaststelling maatschappelijke geledingen en aantal deskundigen GECORO: 21 voor.
15. Goedkeuring van de toekenning van een prestatievergoeding aan de voorzitter en de leden van de GECORO.: 
na wat bedenkingen over de zitpenning die de leden ontvangen ("moet dit wel?"): 14 voor, 7 tegen.
16. Limburg.net : voorstel tot statutenwijziging en aanduiding en mandatering van een afgevaardigde in de bijzondere algemene vergadering van 9 oktober 2013: 21 voor het mandaat, 14 voor Jean Bomans, 4 voor Katy Craeghs en 3 voor Simon Briers.


We zijn al 24 minuten ver...

Na de agendapunten één vraag over het dossier Diresco.
Een historisch overzicht van wat niet en wel gedaan werd door het gemeentebestuur werd gegeven door NIVO21 en het is vooral op aandringen van de provincie dat de gemeente in overleg gedwongen werd met de buutbewoners; dit was niet van harte want het betreft maar "een 'kleine' groep bewoners" (de aanwezigen in de publiekstribune duiden nochtans op iets anders) en "zou dit niet olie op het vuur gooien". Milieu-inspectie oordeelde dat er weldegelijk een probleem is en dat strengere voorwaarden noodzakelijk zijn. Dit dossier is nu in behandeling en daarover wou de provincie meer weten en vooral aanvoelen wat er leeft bij de buurtbewoners (een terechte vraag volgens mij) vooraleer te beslissen.
De burgemeester antwoordde dat het een klasse 2-dossier betreft (hij bedoelde "klasse 1") waarover de gemeente niets te beslissen heeft, wel de provincie en dat deze volgende week zal beslissen over die extra voorwaarden. Daarnaast geeft de burgemeester aan dat de gemeente dit dossier steeds behartigd heeft en steeds aangedrongen heeft op actie door de bevoegde instanties. Maar ook dat tewerkstelling belangrijk is voor de gezinnen van onze gemeente, en ook - nadat er reactie vanuit het publiek kwam - de gezondheid van de buurtbewoners  maar hij gaf wel aan dat volgens Volksgezondheid er geen probleem is. Opnieuw rumoer vanop de banken...
Samenvattend: de bal ligt nu in het kamp van de provincie en volgende week valt de beslissing.
Maar ook: de opkomst van vele buurtbewoners (en niet een 'kleine' groep) duidt erop dat de maat vol is en dat de wijk au sérieux genomen moet worden, Nieuwe Kempen is geen uithoek van onze gemeente!

Nadat de vergadering werd gesloten gingen op diverse plaatsen in de zaal nog vele gesprekken over Diresco.
Dit dossier wordt zeker vervolgd en precies komt er nu eindelijk schot in de zaak! Eindelijk...

Geen opmerkingen: