dinsdag 22 mei 2007

Dé polyvalente zaal op't Laer: 'n goed idee?

Een lezer van mijn blog stelde dit voor... Na wat gepijnig van mijn hersenen vind ik dit geen slecht idee want... De gebouwen staan er al inclusief een feestzaal... Het is eigendom van de gemeente... Parkeerplaatsen genoeg... Vlot bereikbaar en ontsluitbaar... Het gemeentelijk structuurplan biedt mogelijkheden...

Zelf dacht ik aan het mogelijkheden voor sport(infrastructuur) zoals voetbalvelden bijv. Maar de twee kunnen...

Ik vind dit het overwegen en onderzoeken waard!

Daarom gooi ik nu in't midden. Wat vind je van de omvorming van 't Laer tot polyvalente zaal (met eventueel nog ruimte voor velden voor amateurvoetbal)? Graag jullie reacties!

Voor de camping zijn er misschien ook wel geïnteresseerden? Wilhelm Tell? Hengelhoef?

Want het zou te zot zijn om deze gebouwen en deze hectaren aan ruimte niet nuttig te gebruiken!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

jaja, weer n hollander (die hengelhoef al bezit) in onze gemeente. we hebben er nog zo n plezante: neen, bedankt!

Unknown zei

Een inwoner vroeg me in de week: "moet de polyvalente zaal persé in't centrum. Waarom zou 't Laer niet kunnen..."
Je ziet er leeft toch teen en tander...

Anoniem zei

HLN 23 mei 2007:
Vzw geeft na vijfentwintig jaar de fakkel door
Gemeente neemt domein Het Laer over

De gemeente Opglabbeek wordt de nieuwe eigenaar van recreatiedomein Het Laer in de Speeltuinstraat. De zogenaamde 'Speeltuin van Opglabbeek' bestaat uit feestzalen, een openluchtspeeltuin, openluchtzwembaden en een camping. Na 25 jaar werking geeft de vzw de fakkel door. Wat de gemeente precies van plan is, is nog niet bekend. Op 18 juni komt de verkoop op de gemeenteraad. De gemeente geeft de vzw een vergoeding van 450.000 euro voor de infrastructuur.

De vzw recreatiedomein Het Laer Opglabbeek stopt eind september met haar activiteiten. «Dit seizoen doen we nog uit», legt vzw-voorzitter Albert Moors uit. «De leden van de raad van bestuur zijn zestigers. Na 25 jaar doen we de exploitatie van de hand. Een vaste kern heeft zich altijd geëngageerd. Nieuwe investeringen dringen zich op. Het is bovendien zeer moeilijk om mensen te vinden die zich willen inzetten voor een vzw.»

De vzw wou altijd de culturele ontwikkeling en het openluchtleven bevorderen door gratis of aan sociale prijzen de accommodaties, toestellen en terreinen ter beschikking te stellen. Tien jaar geleden bouwde ze nog een nieuwe feestzaal. Er zijn twee grote feestzalen, twee zaaltjes en een cafetaria.

Camping

De bezetting is goed, omdat er nood is aan feestzalen in de gemeente. De peutertuin met zandbak is nog erg in trek. Op het terrein liggen ook verlaten zones. «Het 'wit kasteel' is niet meer toegankelijk voor kinderen. Uit veiligheidsoverwegingen is dat eerder al afgesloten.»

Vroeger was het speelkasteel populair bij jong en oud met zijn kruipgangen en binnenplein. Kampeerders zakken in de zomermaanden af naar Het Laer om te genieten in het openluchtzwembad.

De camping met zijn 244 standplaatsen heeft aan populariteit verloren. «Om rendabel te zijn, moet je uitbreiden».

Sporthal?

Volgens de vzw zijn er al kandidaat-overnemers. Moors: «Dit seizoen kan je zeker nog terecht op de terreinen. De reservaties tot het einde van het jaar komen niet in het gedrang. De koper spreekt zich ook naar ons niet uit over de toekomstplannen.» Het gemeentebestuur wil zich niet bezighouden met de exploitatie. «Het terrein is wel interessant voor toekomstige projecten», zegt burgemeester Benny Spreeuwers. «De definitieve bestemming staat nog niet vast. In het najaar willen we hierover meer duidelijkheid. Mogelijk verkopen of verhuren we een gedeelte of gaan we over tot een samenwerking met partners.» De gemeente geeft de vzw een vergoeding van 450.000 euro voor de infrastructuur. Moors: «Er is altijd fors geïnvesteerd door de vzw. De vzw blijft bestaan. De opbrengst komt ten goede aan de gemeenschap.»

In Opglabbeek zijn de toekomstplannen nu het gespreksonderwerp. «Misschien is het interessant om hier een nieuwe sporthal te ontwikkelen of voetbalterreinen voor amateurploegen», oppert Fabian Spreeuwers van Pro. «We gaan dit de komende weken rustig behandelen», reageert de burgemeester.

Anoniem zei

Uit Het Nieuwsblad, 24 mei 2007:
't Laer

Recreatiedomein Het Laer stopt op 1oktober. De gemeente neemt de reserveringen van de zaal over tot 31december. Wat dan met de gebouwen? 'Misschien is het interessant om er sportinfrastructuur te ontwikkelen, zoals de nieuwe sporthal of voetbalterreinen voor amateurploegen of een kampeerterrein. In juni volgt meer uitleg', aldus Fabian Spreeuwers van Pro.