dinsdag 18 september 2007

Uitbreiding van Diresco: verantwoord?

Na de 15 agendapunten van de raad volgde een vraag van Nivo21 over het GUNSTIGE advies van het college aangaande de uitbreiding van de firma Diresco (college van 31 augustus). De vragen en antwoorden hierover eindigden om 20.45 uur. Dit duurde bijna zolang als de gemeenteraad! Er komt opnieuw debat in de raad...


Dit dossier is ons goed gekend want tijdens onze straatbevraging op Nieuwe Kempen en vooral de Floxstraat werden ons klachten over geluidshinder en trillingen vanwege dit bedrijf gemeld. Tony en ikzelf hebben toen verschillende avondlijke bezoeken bij de klagers gebracht en hen ondersteund met hun klachten. Maar een (geluids-/trilling)onderzoek toonde toen geen hinder aan. Toch bleef de hinder...


Met de uitbreiding van de vergunning die nu voorligt, mag niet lichtzinnig omgegaan worden.
De gezondheidsrisico's vanwege styreen zijn niet van de poes. Chronische blootstelling leidt immers tot nadelige effecten: hersenactiteit, minder goed horen en ruiken. In Denemarken wordt blootstelling aan styreen als een beroepsziekte bestempeld! En dan zwijgen we nog over benzeen (kankerverwekkend) en tolueen (ook kankerverwekkend)...Nivo21 betreurde ook dat het college te weinig rekening heeft gehouden met de ongeveer 50 ingediende bezwaren.


PRO ondersteunt de bezorgdheid vanwege Nivo21. PRO vraagt het college om bij de bestendige deputatie erop aan te dringen het advies van de provinciale milieuvergunningscommissie tot het instellen van studies aangaande luchtkwaliteit/-verontreiniging en geluids-/trillingshinder te volgen en de uitbreiding NIET toe te staan totdat er MEER duidelijkheid is! Zeker omdat het bedrijf de aangehaalde stoffen in relatief hoge concentraties (in haar afvalwater) wil lozen... Terwijl deze stoffen - technisch gezien - voor 100% uit het afvalwater kunnen worden gehaald! Waar wacht het bedrijf nog op!!! Schrik voor verlies aan winst? Winst maken mag maar niet ten koste van de gezondheid van onze inwoners!

Er werd afgesproken op een volgende gemeenteraad een stand van zaken mee te delen.
Wordt zeker vervolgd...

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Uit HNB, 26 september 2007:
Milieuvergunning

Pro vraagt het schepencollege om bij de bestendigde deputatie aan te dringen op maatregelen tegen de luchtverontreiniging, geluids- en trillingshinder bij de uitbreiding van Diresco. Eerst moet er duidelijkheid komen over het dossier. Diresco produceert compoundsteen.

Anoniem zei

Ik werk al verscheidene jaren bij het bedrijf in kwestie, en heb geen enkel hinder, noch gezondheidsklachten. Bij jullie testen ook ook gebleken dat er geen geluidshinder en dergelijke is. Waarom en wie achter deze campagne zit weet ik niet.