maandag 30 november 2009

Commissie middelen: autonoom gemeentebedrijf

Van 19.30u tot 21.15u kregen we in het warme - op't einde zeer warme - zolderlokaal van het Troempeelke uitleg over wat een Autonoom GemeenteBedrijf (AGB) inhoudt en dan ook nog op een drafje de investeringsplannen voor 2010-2011-2012-2013-2014-2015. Een herhaling van de stemmenkoperij.

108 gemeenten gingen Opglabbeek al voor. Een AGB is interessant voor BTW-recuperatie en in zo'n bedrijf kan bijv. de bouw van een nieuwe polyvalente zaal en sporthal worden 'gestoken'.

Autonoom?
* Een Raad van Bestuur door de gemeenteraad aangeduid beheert de AGB. Deze RvB zal 10 leden omvatten: 6 van de meerderheid en 4 van de oppositie. Deze kan een directiecomité aanduiden.
* Het is een orgaan van publiek recht. Dwz: er is motiveringsplicht, openbaarheid, overheidsopdrachten en toezicht.
* Controle via een college van commissarissen (2 gemeenteraadsleden+bedrijfsrevisor). Jaarlijks keurt de gemeenteraad een toelage aan de AGB goed. De AGB betaalt vennootschapsbelasting. Ze recupereert BTW.
* Er moet een beheersovereenkomst worden afgesloten die jaarlijks geëvalueerd wordt in de gemeenteraad.
* Het personeel kan door de gemeente ter beschikking worden gesteld eventueel tegen facturatie.

Een aantal voordelen maar een nadeel is dat de gemeenteraad precies een deel van haar 'macht' afgeeft.

Op de raad van januari 2010 ligt het verslag van het college voor met statuten. Ten laatste 100 dagen later moet de toezichthoudende overheid de oprichting goedkeuren. En daarna stelt de gemeenteraad de Raad van Bestuur aan.

Wordt vervolgd...

Geen opmerkingen: