zondag 28 januari 2007

Verdubbeling Van Cranenbroek?

Ik vroeg op de gemeenteraad van 22 januari ll. het college naar hun standpunt omtrent het planologisch attest ingediend door de firma Van Cranenbroek. De burgemeester antwoordde dat het college een uitgebreid gemotiveerd bezwaar indiende bij het provinciebestuur. In notulen van het college die ik wekelijks ontvang bleek dat het inderdaad goed onderbouwd is!
PRO is tevreden. Immers deze uitbreiding (o.a. ontdubbeling bestaand gebouw met parking en wegen in het huidig agrarisch gebied met als gevolg een enorm ruimtelijk beslag op mogelijke toekomstige ontwikkelingen, aantal voertuigen van 1500 naar 3500, nieuwe wegen die de Weg naar Zwartberg nog meer belasten, niet naleven huidige vergunningsvoorwaarden zoals groenscherm) ondergraaft de levens- en woonkwaliteit van de buurtbewoners.
PRO wacht nu af wat het provinciebestuur zal beslissen.

Samen met Kristof heb ik vanavond de buurt hierover geïnformeerd via een extra nieuwsbrief PRO-nieuws.

(Deze tussenkomst leverde een artikel op in Het Laatste Nieuws van 25 januari en Het Belang van Limburg van 2 februari...)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Uit Het Laatste Nieuws, 25 januari 2007:
Opglabbeek ziet uitbreiding Van Cranenbroek niet zitten

De winkel Van Cranenbroek op de Weg naar Zwartberg in Opglabbeek wil via een planologisch attest de huidige landbouwzone omzetten in industriezone of handelszone. De terreinen liggen vlak naast de huidige winkel, achter de woningen van de Weg naar Zwartberg. Het bedrijf wil extra magazijnen en parking. Opglabbeek wil niet weten van een uitbreiding.

PRO-raadslid Fabian Spreeuwers vroeg op de gemeenteraad naar het standpunt van het college. «Het gemeentebestuur ziet een uitbreiding niet zitten», liet burgemeester Benny Spreeuwers verstaan. «We geven een negatief advies en dienen bezwaar in.» Met vijf grootformaat winkels in Nederland en één vestiging in ons land is Van Cranenbroek een belangrijke speler op het gebied van tuinonderhoud en gereedschappen. Schepen van Ruimtelijke Ordening Tonnie Claessens stelt dat het bedrijf vroeger al verkeersoverlast veroorzaakte. «Het wil in de huidige landbouwzone een magazijn optrekken en parkings aanleggen. Via een bestemmingswijziging zou dat mogelijk zijn. Wij zien die plannen niet zitten », zegt Claessens. «De extra verkeersdrukte kan de Weg naar Zwartberg echt niet aan. We willen het verkeer er verminderen. Een uitbreiding van de winkel zouden de buurtbewoners ook niet tolereren.» Het is wel de provincie die moet oordelen over de bestemmingswijziging. Oppositiepartij PRO is tevreden over het gemeentelijke advies. «Deze uitbreiding zou gevolgen hebben voor de toekomstige ontwikkelingen en het aantal voertuigen zou stijgen van 1.500 naar 3.500. Het komt de levens- en woonkwaliteit van de omwoners zeker niet ten goede», aldus PRO-raadslid Fabian Spreeuwers.

Anoniem zei

Uit HBVL, 2 februari 2007:
Ongunstig advies uitbreiding Van Cranenbroek

Fabian Spreeuwers (PRO) vroeg tijdens de jongste gemeenteraad naar het standpunt van het schepencollege omtrent het planologisch attest ingediend door de firma Van Cranenbroek.

"Van Cranenbroek voorziet een uitbreiding en in de ontdubbeling van het bestaand gebouw met parking en wegen in het huidig agrarisch gebied," zegt Fabian Spreeuwers. "Dat heeft tot gevolg dat dit dossier een enorm ruimtelijk beslag legt op mogelijke toekomstige ontwikkelingen in die zone. In bijzonder de aanleg van een nieuwe KMO-zone. Ook het aantal aan- en afrijdende voertuigen zal stijgen. De nieuwe wegen zullen de Weg naar Zwartberg nog meer belasten. Er is ook het niet naleven van de huidige vergunningsvoorwaarden, zoals de aanleg van een groenscherm. Dit alles ondergraaft de levens- en woonkwaliteit van de buurtbewoners." Burgemeester Benny Spreeuwers gaf aan dat het schepencollege het dossier heeft besproken en een uitgebreid gemotiveerd bezwaar indiende bij het provinciebestuur. "Een ongunstig advies over de hele lijn," aldus schepen Tonnie Claessens.

PRO wacht nu op een beslissing van het provinciebestuur.