woensdag 31 januari 2007

Wat bracht januari?

Telkens op het einde van de maand breng ik een overzicht van mijn activiteiten als raadslid.

Op dinsdag 2 januari om 20 uur was er de installatievergadering van de gemeenteraad: de raadsleden werden ingezworen. Ikzelf zette op een ludieke manier onze opstelling in de raad de komende jaren in de kijker: de weegschaal. Nadia, Jean Pierre en Erik waren bij de talrijk opgekomen aanwezigen. Na de zitting werd er geklonken bij een natje en een droogje. Dit eindigde uiteindelijk 's nachts in de Cozy Corner...
Vrijdag 5 januari was ik aanwezig op de eedaflegging van de OCMW-raadsleden. Voor de vergadering was er heel wat commotie. Op de gemeentelijke website stond immers van donderdagavond al de samenstelling van de raad - op zich niet zo raar maar wel het volgende - maar ook deze van het Vast Bureau en de Commissie - die leden waren toen nog niet gekozen... Kristof, Jean Pierre en mezelf waren als supporters voor Nino (ook wel gekend als Tony) aanwezig in de zaal. Na een innerlijke versterking in La Panza haastte ik me naar huis want ik vertrok die nacht voor een weekje naar Spanje om de winterstage van KRC Genk bij te wonen...
Dinsdag 16 januari, 9 uur: ik ga de dossiers voor de komende gemeenteraad inkijken op het gemeentehuis. Een maandelijks ritueel.
Woensdag 17 januari vond onze eerste bestuursvergadering van deze legislatuur plaats. Tijd om wat taken te verdelen en onze receptie voor te bereiden.
Vrijdag 19 januari was onze groep aanwezig op de nieuwjaarsreceptie van sp.a-Limburg.
Maandag 22 januari was er de tweede gemeenteraad van de maand. Deze stond vooral in het teken van de aanduiding van allerlei gemeentelijke afgevaardigden in sociale bouwmaatschappijen, bovengemeentelijke structuren actief op het vlak van water of belangenbehartiging. Ik kaartte de mogelijke uitbreiding van Van Cranenbroek aan. Voor de vergadering kwamen buurtbewoners zo'n 1330 bezwaarschriften tegen de uitbreiding van Wilhelm Tell afgeven. Dit is wellicht een dossier dat de komende 6 jaren nog zijn vervolg zal kennen...
Woendag 24 januari was ik aanwezig op de 3e vormingssessie voor raadsleden van de VVSG en de Vlaamse overheid. Jean Pierre, Martien, Nadia en Kristof zullen deze sessie voor OCMW-raadsleden volgen.

Zondag 28 januari van 14 tot 16 uur was er onze nieuwjaarsreceptie. Een 20-tal inwoners kwamen met ons klinken op 2007. Na de receptie busten Kristof en ik een nieuwbrief over Van Cranenbroek bij de buurtbewoners.
Woensdag 31 januari ging ik net zoals vele andere politici en ambtenaren in op uitnodiging van Interelectra om 'An inconvenient Truth' van Al Gore in me op te nemen. De opwarming van het klimaat en de hiermee samenhangende CO2-aandacht liggen me nauw aan het hart. Ook als milieuambtenaar in Leopoldsburg ben ik met deze thema's bezig: denk bijv. maar aan het project 'Zonneslag' of 'Elke dag ZONdag'.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Uit HBVL 24 januari 2007:
Jef Schreurs en Jan Bijnens ereschepen

Ex-schepenen Jef Schreurs en Jan Bijnens worden ereschepen. De gemeenteraad heeft dat voorstel unaniem goedgekeurd. Jef Schreurs was schepen van 1971 tot 2001 en raadslid van 2001 tot 2007. Jan Bijnens was onafgebroken raadslid van 1977 tot 2007 en schepen van 1986 tot 1995.

De gemeente verleent voetbalclub Nieuwe Kempen een aanvullende subsidie van 1.687 euro voor de verbetering van haar infrastructuur. "Na bijkomende werken bleek dat er nog extra aanpassingen nodig waren", zegt schepen Ilse Wevers (CD&V). Daardoor verhoogde de totaalfactuur tot 8.039 euro. De gemeente past, na een positief advies van de sportraad, het tekort bij.

De aanduiding van afgevaardigden in de diverse intercommunales leverde geen verrassingen op. Alle kandidaten van CD&V kregen het vertrouwen. Bij de aanduiding van de afgevaardigden voor het PWA kreeg PRO 2006 de reststemmen van CD&V. Die waren goed voor één PRO-afgevaardigde in het plaatselijk werkgelegenheidsagentschap. Dat was niet naar de zin van fractie Nivo: "PRO heeft dankzij CD&V-stemmen een afgevaardigde in het PWA. Nivo, met 30 % van de kiezers, heeft geen enkele afgevaardigde in al de andere intercommunales. Dat is niet democratisch, en dat betreuren we."

Anoniem zei

Uit HBVL 24 januari 2007:
Petitie tegen uitbreiding Wilhelm Tell

Buurtbewoners en omwonenden van de Hoeverweg, de Grotstraat en uit de Bosbeekvallei hebben maandagavond, voor de gemeenteraadszitting, een petitie met 1.330 handtekeningen overhandigd aan het Opglabbeekse schepencollege.

De buurt heeft bezwaren tegen het ontwerpstructuurplan en is verontrust over de mogelijke uitbreiding van recreatieoord Wilhelm Tell. "Sinds begin januari hebben 615 buren spontaan en vrijblijvend hun handtekening onder onze petitie gezet. Uit Opglabbeek zelf kregen we er 231, en 486 niet-Opglabbekenaren zetten hun handtekening." De bezorgdheid over de uitbreidingsplannen leeft ook bij de buren uit Niel-bij-As. Het buurtcomité maakt duidelijk dat ze niet tegen recreatieoord Wilhelm Tell zijn: "De bezwaarschriften en de petitie zijn enkel een reactie tegen de uitbreiding. De inplanting van Wilhem Tell is historisch ongelukkig en fout om diverse redenen. Die toestand nog vergroten is niet wenselijk. We verkiezen een evenwicht tussen natuur, landbouw, wonen en recreatie. Het gebied rond en tegenover Wilhelm Tell moet ingekleurd worden als landbouw- of natuurgebied.