donderdag 13 december 2007

Gemeenten verhogen hun belastingen: interessante enquête op www.hbvl.be

Interessante enquête op de site van het HBVL.
Hieronder de vraagstellingen en de argumenten van de burgemeester.

Gemeenten zitten in uw portemonnee - Poll
Zeven Limburgse gemeenten gaan hun belastingen in 2008 verhogen of aanpassen. Stijgende kosten en dalende inkomsten worden door de burgervaders als reden genoemd voor deze verhogingen. Het gaat omAlken (+200 opcentiemen), Genk (+90 opcentiemen), Hasselt (+ 0,5% personenbelasting en +225 opcentiemen), Herstappe (+1,5% personenbelasting), Heusden-Zolder (+1% personenbelasting), Kortessem (nog onbekende verhoging opcentiemen) en Opglabbeek (+130 opcentiemen).

Bent u het ermee eens dat de 7 gemeenten alle mogelijke besparingen moeten doen – ook op hun personeel – om de belastingenverhoging te vermijden?
(resultaat op 13/12 17.30 uur)

Ja: 81,2%
Neen: 17,8%


Opglabbeek
“De belastingdruk in Opglabbeek vermindert met 80.000 euro in 2008”, reageert burgemeester Benny Spreeuwers op onze vraag naar het waarom van de belastingverhoging. “We verhogen de opcentiemen wel, maar we schaffen meer af. De huisvuilbelasting (74 euro per gezin) en belasting of drijfkracht verdwijnen. We willen meer zekerheid inbouwen en anticiperen inderdaad op het fiscaal pact met de Vlaamse regering. Als dat pact straks goed meevalt, kunnen we de belastingen in de toekomst misschien weer laten zakken.”

---
Inderdaad maandag staat op de gemeenteraad wel de afschaffing van enkele forfaitaire belastingen maar ook de verhoging met 11% van de opcentiemen op de onroerende voorheffing ("de grondbelasting") en die werd de voorbije legislatuur al eens drastisch verhoogd...
Belastingen zijn nodig maar is trop niet teveel...
Is't meer zekerheid of is't noodzaak (teveel, te grootse projecten?)...

Kortom ga naar de site, laat je stem horen en schrijf desgewenst je commentaar (58 personen deden dit al waarvan er 2 zich als opglabbekenaar bekendmaakten)!
Je kan hiernaast ook stemmen... (tot net voor de gemeenteraad van maandag)

Geen opmerkingen: