zaterdag 1 december 2007

Vlaamse regering keurt de principes voor een lokaal pact met gemeenten en provincies goed

Persmededeling van de Vlaamse Regering van vrijdag 30 november 2007

"De Vlaamse Regering heeft een beslissing genomen met betrekking tot de grote principes voor een lokaal pact dat zij met gemeenten en provincies wil aangaan.
Tegelijk heeft de Vlaamse Regering ook beslist om in het eerste semester van 2008 het kapitaal in het Zorgfonds met 100 miljoen te zullen verhogen.
Deze beslissingen zijn uiteraard geconditioneerd door een positief advies van de Hoge Raad van Financiën met betrekking tot de operatie kasaanwending ten behoeve van een aflossing van gemeentelijke schuld.
In uitvoering van deze beslissing zal de Vlaamse Regering onderhandelingen opstarten met VVSG, VVP en de sociale partners over een lokaal pact met gemeenten en provincies.

Volgende elementen zullen deel uitmaken van deze onderhandelingen over een lokaal pact:

Voorstel engagementen Vlaamse Regering:
de éénmalige schuldovername ten belope van 612 mio euro voor 2008
in 2008 zal 25 mio euro extra toegekend worden aan de gemeenten, te verdelen volgens verdeelsleutel ELIA-middelen (éénmalig)
voor 2009 wordt 41,5 mio euro extra voorzien voor gemeenten te verdelen volgens de verdeelsleutel Elia. Deze middelen zijn ook aanwezig in 2010.
Er wordt gestart – in het kader van een bedrijfsvriendelijke fiscaliteit - met de afbouw van de onroerende voorheffing op materieel en outillage met één op één compensatie door het Vlaamse Gewest van gemeenten en provincies. Het effect 2009 wordt geraamd op 15 mio euro, jaarlijks aangroeiend met 15 mio euro tot 75 mio euro waarna het effect zal geëvalueerd worden. In elk geval wordt de maatregel geëvalueerd in 2013.
De Vlaamse Regering gaat – in kader van Kyoto en de Vlaamse Klimaatconferentie - over tot de verlaging van de onroerende voorheffing voor lage energie- en zeer lage energiewoningen en voor lage energie niet-residentiële gebouwen: het voorstel houdt in dat gedurende 10 jaar een vermindering van 20% voor lage energiewoningen (E60) en voor niet-residentiele gebouwen (E70), en van 40% voor passiefgebouwen (E40) wordt toegekend. De gemeenten en provincies worden voor het verlies aan inkomsten één op één gecompenseerd. Het bedrag nodig voor deze compensatie wordt geraamd op 10 miljoen euro op jaarbasis.
De volledige overdracht provinciewegen - in functie van categorisering - naar gewest/gemeenten.
De Vlaamse Regering zal een groter deel van de kosten verbonden aan nog te leveren rioleringsinspanningen op zich nemen door een verschuiving van het omslagpunt.


Voorstel engagementen gemeenten en provincies:
De Vlaamse Regering vraagt van haar kant - in het kader van dit lokaal pact - volgende engagementen van gemeenten en provincies:
- Het op macroniveau niet aangroeien van de schuld in 2008 en minstens een bevriezing van de belastingsdruk in 2009;
- Het niet meer aanrekenen van forfaitaire huisvuilbelastingen of equivalenten en het niet meer opleggen van nieuwe forfaitaire gezinsbelastingen;
- het niet meer heffen van belastingen op personeel en op kantoren;
- het voeren van een bedrijfsvriendelijker fiscaliteit.
Deze engagementen zullen uiteindelijk door de individuele gemeenteraden moeten bevestigd worden.
Tot slot zal het kasoverschot van de Vlaamse overheid aangewend worden ten bedrage van 15 miljoen euro voor de overname van schulden van de Vlaamse gemeenschapscommissie in Brussel.


***

Ik ga op de commissie van 6 december vragen of de meerderheid ingaat op deze engagementen...
Wait and see - komt en hoort...

Geen opmerkingen: