vrijdag 30 november 2007

Vergunning voor Diresco

In navolging van de discussie op de gemeenteraad over de uitbreidingsplannen van Diresco een actuele stand van zaken.
Ik heb de vergunning die intussen verleend werd, opgevraagd. Trouwens iedereen kan deze vergunning op vragen en daarvoor hoef je geen belang aan te tonen (kortom: je moet dit niet motiveren).

Op 25 oktober verleende het provinciebestuur milieuvergunning aan Diresco voor haar uitbreidingsplannen.
Een overzicht van argumenten, bezwaren en adviezen dienaangaande...
* er werden 5 bezwaren ingediend - ondertekend door 54 personen - over geluidshinder.
* het college van burgemeester en schepenen Opglabbeek gaf op 31 augustus een uitgebreid gunstig advies met de vraag om bijkomende voorwaarden op te leggen: emissiegrenzenwaarden (lozingsnormen) voor styreen, benzeen, touleen, PAK's en de uitbater moet maatregelen treffen om de geluids- en trillingshinder te beperken.
* de Vlaamse administratie, afdeling milieuvergunningen gaf eveneens op 31 augustus een gunstig advies met de vraag om bijkomende voorwaarden op te leggen: eveneens lozingsnormen, het aanstellen van een deskundige 'geluid' die een akoestisch onderzoek moet uitvoeren en een deskundige 'lucht' die de luchtkwaliteit moet beoordelen (de productie verhoogt immers met 1 100%)
*de Vlaamse administratie, afdeling zorg en gezondheid gaf op 3 september een gunstig advies ondanks feit dat er te weinig gegevens zijn om een medisch milieukundige beoordeling te kunnen doorvoeren (sic) en een heel exposée over laagfrequent geluid en de mogelijke gezondheidsgevolgen hiervan en de vaststelling dat er geen normen opgelegd zijn in de wetgeving. Ze vragen ook bijkomende voorwaarden inzake een onderzoek naar laagfrequent geluid (binnen de 3 maanden na vergunningverlening = 25 januari 2008) volgens de Duitse norm alsook een onderzoek naar de emssies bij de lozingspunten (binnen de 6 maanden = 25 april 2008)
* de Vlaamse milieuadministratie (beoordeelt het aspect afvalwater) gaf enveneens een gunstig advies op 24 augustus. Ze staat ook toe dat het bedrijf in een eerste fase minder strenge lozingsnormen mag toepassen...
* de provinciale milieuvergunningscommissie (deze bundelt alle adviezen en poogt een gemeenschappelijk advies te geven) gaf in twee fasen een gunstig advies op 17 september en 1 oktober. Ze herhaalt de bijkomende voorwaarden van de instanties hierboven
* de uitbater werd ook gehoord en in zijn betoog is vooral 2009 een te onthouden jaartal: algemene revisie van van de installatie...

Samenvattend:de bestendige deputatie besloot:
- vergunning te verlenen tot 9 december 2024;
- en 3 bijkomende voorwaarden op te leggen:
  1. binnen 3 maanden (= 25 januari 2008) een volledig akoestisch onderzoek uit te voeren met inbegrip van laagfrent geluid (volgens de Duitse en Nederlandse norm)
  2. binnen 6 maanden (= 25 april 2008) een emissiemeting aan de lozingspunten voor de componenten TOC, styreen en BTEX (= Benzeen, Tolueen, Ethylbenzeen en Xyleen).
  3. afwijking van de lozingsnormen voor styreen en PAK's (tot 1 mei 2008)
We houden de aangehaalde data nauwgezet in het oog... En vooral wat deze onderzoeken opleveren.
Wordt zeker weten vervolgd...

Geen opmerkingen: