maandag 19 november 2007

Verslag raad 19/11

De vergadering begon met meer volk in het publiek dan gewoonlijk. Damag voor n keer!-)

En de voorzitter van de jeugdraad nam plaats tussen de raadsleden. Mooi van Thomas, maar hij moet zich eerst laten verkiezen in 2012... (Ilse en mezelf hebben hem dit al voorgedaan). Het geeft wel zijn gedrevenheid aan!

Agenda:

1. Rekening 2006 OCMW: onthouding;
2. Begrotingswijziging kerkfabriek St-Lambertus (centrum): goedgekeurd;
3. Dading i.v.m. verliezen bij de leegstandsheffing: goedgekeurd;
4. Afrekening aandelen IVVVA t.g.v. de fusie van de afvalintercommunales: onthouding;
5. Huurovereenkomst schoollokalen (centrum): goedgekeurd;
6. Huurovereenkomst woning ’t Laer: goedgekeurd;
7. jeugdbeleidsplan 2008-2010: goedgekeurd maar de jeugd mag niet berusten en teren op de verwezelijkingen van de vorige generaties. Ze moeten wakker en alert blijven en zich niet in slaap laten wiegen!
8. Interelectra: aanduiding afgevaardigde algemene vergadering (AV) op 26/11: onthouding;
9. Interenerga (gas): statutenwijziging: onthouding;
10. Interenerga: aanduiding afgevaardigde AV op 27/11: onthouding;
11. Intermedia (kabel): aanduiding afgevaardigde AV op 4/12: onthouding;
12. Interaqua (riolering): aanduiding afgevaardigde AV op 11/12: onthouding;
13. IGL (gehandicapten): aanduiding afgevaardigde AV op 14/12: onthouding;
14. CIPAL: aanduiding afgevaardigde AV op 14/12: onthouding;
15. AML (AfvalMaatschappij Limburg): statutenwijziging (oa naamsverandering tot Limburg.net): goedgekeurd. Het is een creatieve naam "Limburg Punt Net";
16. AML: aanduiding afgevaardigde AV op 19/12 : goedgekeurd;
17. LIMTRA: vroegtijdige ontbinding van deze intercommunale: goedgekeurd. Af en toe moet een structuur worden afgeschaft!
18. Kennisname samenstelling commissies + verkiezing voorzitters: Gert, Anneleen, Lieve en Johan werden verkozen. Ik maak, net zoals de voorbije 6 jaren, deel uit van de commissie middelen (de centen!!!).

Geheime zitting:

19. Aanstelling van eenwaarnemend secretaris: goedgekeurd. PROficiat aan Joris!
20. Aanstelling van een bijkomend ambtenaar administratieve boete: goedgekeurd

Het publiek kwam opnieuw binnen... Even talrijk als ervoren...

Ik had nog 3 vragen/bemerkingen:

* PROficiat voor de Oost-West-verbinding: de Lijn tussen Nieuwe Kempen en Louwel via het centrum.

* Werken op de Weg naar Zwartberg. Vanuit de wijk Nieuwe Kempen heb ik vragen gekregen over de omleiding door hun wijk. Ze hebben begrip voor het personenverkeer dat nu via hun rustige straten passeert, maar vrachtwagens horen zeker niet thuis in deze wijk! Het college erkend dit. Op de werfvergadering van morgen worden een aantal bijkomende initiatieven bekeken om het vrachtwagenverkeer en doorgaand verkeer te mijden uit de wijk. Ook is het zo dat vele bestuurders de omleiding via het bedrijventerrein negeren. Of gewoonweg de borden negeren. Dit is zo maar een verbeterde signalisatie kan dit al verhelpen: vervang de bordjes "wegomleiding" door "enkel voor wijkbewoners". Dan blijven al een aantal passanten weg. Of bemoeilijk de doorgang via de wijk, dan gaat het doorgaand verkeer wel andere wegen zoeken (hopelijk dus via het bedrijventerrein). De politie doet intussen al verhoogd toezicht. Er werd een snelheidsbeperking van 30 km/u ingevoerd in de wijk. Afwachten of dit de wijkbewoners gerust kan stellen... Ze komen een van de volgende dagen samen...

De schepen meldde ook dat met de school en de kinderopvang een alternatieve route voor de kinderen en de ouders werd afgesproken en meegedeeld.

* Verkeersplateau Ophovenstraat-Reynderssstraat. Dit plateau is voor voertuigen komende vanuit de Ophovenstraat (te) steil (risico op beschadiging voertuigen). Voldoet dit plateau wel aan de wetgeving? Veel drempels en plateaus, leerde burgemeester ons, dateren van voor de wetgeving (uitgevaardigd in 1998 en aangepast in 2002) en geleidelijkaan worden de bestaande (en "dus" niet wettelijke) plateaus en dremepels aangepast bijv. bij beschadiging of andere werkzaamheden. Zo werd dit plateau al aangepast voor verkeer komende van de Weg naar Zwartberg (beschadiging). Voor het hele plateau doet zich volgend jaar tijdens de rioleringswerken in de Reyndersstraat een opportuniteit voor: de riolring moet worden aangesloten en dan kan het plateau in zijn geheel vernieuwd/vervangen worden. Positief maar ik hou het in de gaten...

En toen werd er afscheid genomen van Bart Telen, waarnemend secrertaris sinds 2001. Hij wordt per 1/12 secretaris in Zonhoven. Hij werd uitgebreid bedankt en met kado's beladen. PRO deed hem een paar Opbok's - opglabbeeks bier - kado! En een receptie sloot de avond af...

3 opmerkingen:

Anoniem zei

HLN, 21 november:
Joris Neyens waarnemend gemeentesecretaris
In de geheime zitting is Joris Neyens (30) aangesteld als de nieuwe waarnemend secretaris van Opglabbeek. Neyens is momenteel preventie- en duurzaamheidsambtenaar in de gemeente.
De gemeenteraad van Opglabbeek heeft maandagavond afscheid genomen van waarnemend secretaris Bart Telen. Telen werd in 2001 officieel waarnemend secretaris in Opglabbeek. Telen ruilt het gemeentehuis van Opglabbeek en gaat binnenkort in Zonhoven aan de slag als secretaris. «Sinds 1997 werk ik voor de gemeente Opglabbeek», vertelt Zonhovenaar Bart Telen. «Ik ben hier altijd graag komen werken en heb veel ervaring opgedaan.» Telen kreeg op de receptie een aantal attenties mee naar huis.

Anoniem zei

Uit Het Belang, 30 november:

Extra kansen voor jeugd
Meerderheid: CD&V (14 zetels)
Oppositie: Nivo 21 (6), Pro (1)

Tijdens de laatste gemeenteraad voor waarnemend secretaris Bart Telen zetelden even 22 raadsleden. Natuurlijk berustte dat op een misverstand. De kersverse voorzitter van de jeugdraad, Thomas, nam de vrije plaats in tussen de raadsleden van de meerderheid en oppositie. Ondanks zoveel enthousiasme werd Thomas door burgemeester Spreeuwers naar de publieksbanken verwezen. ?Als Thomas in 2012 kandideert en gekozen wordt is er zeker plaats voor hem in de gemeenteraad.?

Ondertussen keurde de gemeenteraad het jeugdwerkbeleidsplan goed. De jeugdlokalen in Louwel worden verbeterd. De Swapwerking krijgt een eigen clublokaal en er wordt een kleuterwerking opgestart. Er komt een verenigingenwebsite en de gemeentelijke website wordt aangepast. In de sportzone en Dennenweelde komen er speelterreinen. Ook voor speelbossen is er aandacht. Tot slot start de jeugdraad een constructieve dialoog op rond hangplekken voor jongeren.

De herinrichtingswerken op de Weg naar Zwartberg zorgen voor verkeersoverlast in de woonwijk Nieuwe Kempen. Fabian Spreeuwers (PRO): "Vrachtwagens horen zeker niet thuis in deze wijk. Heel wat bestuurders hebben geen weet van de omleiding via het bedrijventerrein en rijden door de woonwijk". Burgemeester Spreeuwers en schepen Claessens erkennen het probleem: "De politie verhoogde haar controles op snelheid en tonnage. De signalisatie is aangepast. Er is een snelheidsbeperking van 30 km/u in de wijk."

Anoniem zei

Uit Het Laatste Nieuws, 8 december:
139 bestuurders geflitst op omleidingsgweg



Opglabeek


De buurtbewoners van de wijk Nieuwe-Kempen in Opglabbeek klagen al een tijdje de verkeersdrukte aan in hun straten. Oorzaak is de tijdelijke wegomlegging die is ingevoerd naar aanleiding van wegenwerken op het kruispunt Petuniastraat-Weg naar Zwartberg. De buurtbewoners kregen de gevraagde snelheidscontroles in hun wijk. «De vele chauffeurs terroriseren met hoge snelheden onze wijk», klinkt het bij de buurtbewoners. «Om de overlast voor de omwonenden minimaal te houden, gelden er op de omleidingswegen strikte snelheidsbeperkingen. De politie voerde ter plaatse talrijke snelheidscontroles uit en de resultaten liegen er niet om», beseft ook burgemeester Benny Spreeuwers (CD&V). Er volgde een informatiecampagne, met een aanhangwagen met de duidelijke boodschap over de zone 30. Tijdens de controleacties werden 492 passanten geteld. Gemiddeld 109 voertuigen per uur. In totaal werden 139 overtreders geflitst. Er werden 129 processen verbaal opgesteld. Drie jonge bestuurders krijgen vermoedelijk een rijverbod. 30 overtreders zijn inwoners van de gemeente. Ook de komende weken plant de politie opnieuw snelheidsmetingen, ook in de andere richting. Naast snelheidsmetingen is er ook controle op tonnagebeperking.(GBO)