dinsdag 20 november 2007

Niet alleen geen alcohol tijdens carnavalsstoet, maar ook geen carnaval door de glabbeekse straten!

Ik viel vandaag bijna van mijne stoel bij het lezen van volgend artikel (maar in de wandelgangen had ik al echo's gehoord...):

- Het Laatste Nieuws, 20 november 2007 -
Geen carnavalsstoet in Opglabbeek
Carnavalsvereniging De Heidevlinders uit Opglabbeek stopt met de organisatie van de jaarlijkse stoet. «De kosten lopen ieder jaar op en we krijgen geen financiële steun», zegt Vital Dirkx van De Heidevlinders.
Zeven jaar bracht de vereniging een perfect georganiseerde stoet met bal in de gemeente. «Ook op organisatorisch vlak is het heel moeilijk om voldoende gemotiveerde vrijwilligers te vinden.»
De vereniging zocht naarstig naar een overnemer. «Voor zo'n organisatie moet je al snel 12.000 euro hebben. Een overnemer is niet gevonden.» Maar De Heidevlinders bergen het carnaval niet definitief op. «Wij organiseren op 2 februari een carnavalsdag met een kindernamiddag en een bal. Er trekt geen stoet door de straten van de gemeente. Natuurlijk is dit een spijtige zaak, maar het kan niet anders. Jaarlijks hadden we tot dertig carnavalswagens en groepen in de optocht, goed voor meer dan vijfhonderd feestvierders.»


Triestig mocht dit werkelijkheid worden...
Sommigen zullen evenwel niet treuren: geen confetti meer op straat, geen afgesloten wegen, geen lawaai, ... Maar ook: geen (of veel minder) sfeer, plezier, ...

Enkele jaren geleden hebben we de Heidevlinders nog een handje geholpen door 2 vaten te tracteren toen de feesttent in de bossen richting Roy opgesteld moest worden... (zie http://www.project2006.be/, bij folders dec2005) Het jaar erna gelukkig opnieuw in het centrum en in 2008 niks meer...

Laat ons daarom massaal het bal op 2 februari 2008 steunen en zo voldoende geld in het laadje helpen brengen voor 2009!

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Uittreksel uit uw blog van Juni :
Gemeenteraad 18 juni :

- Zijn er al ideeën of voorstellen over de invulling van de 450 000 €? De vzw gaat dit investeren in het Opglabbeeks verenigingsleven. Positief! Gemeenschapsgeld herinvesteren in de inwoners! Zo hoort het!

Laat ze 3% van dit bedrag nu maar eens investeren in het verenigingsleven en het probleem is opgelost

Anoniem zei

In Opglabbeek moet er inderdaad een nieuwe wind door het verenigingsleven gaan waaien, hopelijk wordt die wind door de meerderheid en ook de oppositie in goede banen geleid want er bestaat wel wat apathie dezer dagen, overal hoor je klagen maar niemand doet een voorstel. Ik som even op wat er teloor ging de laatste 5 jaren in ons gezellig dorpje:
- carnaval;
- de kerstmarkt;
- de chirofuif;
- het volleybalfestival;
- de bierfeesten.
Buiten wat kleinere chiro-en aspifuifjes en beperkte organisaties van kleinere verenigingen heb je nu alleen nog de beachparty en de Louwelse braambierfeesten die nog veel volk lokken. Hier moeten we constructief over gaan praten.
Toch wil ik eindigen met een positieve noot: ik merk wel dat er meer en meer straatfeesten plaatsvinden vooral het laatste jaar wat wel weer duidelijk aangeeft dat er veel behoefte tot samen iets leuks doen is.

Anoniem zei

Carnaval moet blijven punt.

Anoniem zei

Aan anoniem 2
Ben je bij een vereniging en steel je zelf wel eens degelijk d handen uit de mouwen????
het is snel een steen in het hoender hok te gooien maar kastanjes uit het vuur rapen???
die het schoentje pst trekke het aan.
Doe dit, doe dat, doe zelf ook eens wat.
Men ziet de splinte in een anders oog maar de balk in z'n eigen oog ziet men niet

Unknown zei

Het 3% idee is een interessante piste. En het past volgens mij inderdaad perfect binnen de afspraken die gemaakt zijn. Ik ga dit overmaken aan de vzw en het college...

Anoniem zei

Ik vind het jammer dat dit er niet meer zal zijn.
We deden ieder jaar ook mee en kijken er dan ook iedere keer na de stoet naar uit naar het volgend jaar en begin dan al na te denken hoe of wat.
Nu denken we al een jaar, hebben eindelijk terug wat meer volk voor op de wagen en dan dit.
Ik snap dat het idd te kostelijk wordt, maar waarom kan de gemeente niet een steentje bijdragen?
Ik hoorde dat er subsidies kunnen aangevraagd worden voor het inrichten van een stoet bij de overheid, is dit geen optie?
Opglabbeek heeft rond de 10.000 inwoners, zullen we iedere inwoner 1 euro vragen? Zo staan we al een heel stuk verder, niet?
Hopelijk wordt er nog een oplossing gezocht en gaat dit alsnog door.
Wij willen niet ergens anders meedoen enkel in onze eigen gemeente, dus aub, geef de moed aub nog niet op!