dinsdag 23 september 2008

Al 6 sociale verhuurwoningen!

Pas in 1995 tra Opglabbeek toe tot de sociale bouwmaatschappij Nieuw Dak. Al langer was er een samenwerking met Landwaarts voor het sociale koopwoningen en percelen (verkaveling Boekweitstraat).

Tot voor kort waren er slechts 2 sociale verhuurwoningen. Vandaag werden er 4 nieuwe toegevoegd. Van 2 naar 6 en binnen afzienbare tijd naar 10 (project Kruisstraat); er achter de schermen beweegt er nog teen en tander, naar't schijnt... We maken sprongetjes vooruit maar toch zitten we van achter in het peloton. En volgens de burgemeester moeten we ook niet in de kop van het peloton te terechtkomen; de middenmoot is goed... Van enthousiasme gesproken!

Op dit moment zijn er 198 wachtende voor een sociale huurwoning in Opglabbeek. met 6 woningen per 13 jaar duurt dit nog wel een tijdje...

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Uit HLN, 25 september:
198 mensen op wachtlijst voor sociale huurwoning

In de wijk Bieskensveld in Opglabbeek is een nieuwbouwproject van sociale huisvestingsmaatschappij Nieuw Dak geopend. Het betreft vier duplexwoningen in een nieuwe woonwijk, vlakbij het oud-kerkhof.

«Het project kadert in de visie om meer woongelegenheden in kleinschalige woonprojecten te realiseren in Opglabbeek», zegt voorzitter Koen Buntinx van Nieuw Dak. Tijdens de opening benadrukte Buntinx de nood aan sociale huurwoningen in Opglabbeek.

Inhaalbeweging

«Op het vlak van sociale huurwoningen moet in Opglabbeek nog een inhaalbeweging georganiseerd worden. Er staan momenteel 198 personen op de wachtlijst voor een sociale huurwoning in Opglabbeek», zegt Buntinx. «Wij zoeken in Opglabbeek dan ook nieuwe percelen om projecten te realiseren.»

Nieuw Dak verhuurt momenteel in Opglabbeek slechts twee huizen en vier duplexen. Burgemeester Benny Spreeuwers (CD&V) van Opglabbeek beseft dat zijn gemeente nog een lange weg af te leggen heeft op het vlak van sociale huurwoningen. «Wij bengelen inderdaad achteraan», oordeelt burgemeester Spreeuwers. «We zijn in 1995 pas toegetreden tot Nieuw Dak. Achter de schermen werken we wel aan een inhaalbeweging. Vandaag gaan we van twee naar zes sociale huurwoningen, maar dit is nog geen geweldige vooruitgang. Op korte termijn staat er nog een mooi project op stapel in de Kruisstraat van nog eens vier woongelegenheden.»

Anoniem zei

Uit HBVL, 16 oktober 208:
Bieskensveld krijgt sociale huurwoningen

Met het project Bieskensveld geeft Opglabbeek de eerste aanzet voor de uitbouw van sociale huisvesting. Nieuw Dak verhuurt in de gemeente al twee woningen. Daar komen nu vier duplexwoningen bij. In de Kruisstraat komen op termijn nog eens vier sociale woningen.

Het project Bieskensveld omvat de bouw van twee keer twee duplexen, met twee slaapkamers. Het ontwerp is van architect Peter Cornoedus. "Het project past in onze visie om meer woongelegenheid in kleinschalige projecten te realiseren. Voorts beogen we een betere sociale mix", zegt voorzitter Koen Buntinx. Nieuw Dak is nog op zoek naar bouwkavels om die doelstelling te realiseren.

Het bouwproject ligt in de nabijheid van het centrum, de gemeentelijke diensten, het cultuur- en sportcentrum, de bibliotheek, de scholen en winkels. Opglabbeek stapte pas in 1995 in de sociale bouwmaatschappij Nieuw Dak, en dat zorgde voor een achterstand op het vlak van sociale huurwoningen.

"Er was eerder een samenwerking met Landwaarts voor het bouwen van sociale koopwoningen en de verkoop van sociale bouwpercelen in de verkaveling Boekweitstraat, maar op vlak van sociale woningbouw staan we nog nergens", gaf burgemeester Spreeuwers toe.

De gemeente plant, opnieuw met Nieuw Dak, in de Kruisstraat de bouw van enkele sociale huurwoningen.

Inhaaloperatie

"Op dit moment staan 198 gezinnen op de wachtlijst voor een sociale huurwoning in Opglabbeek. Met het project Bieskensveld is de inhaaloperatie gestart. De vier duplexwoningen zijn al verhuurd", zegt Nieuw Dak-directeur Myriam Indenkleef. De kostprijs van het project Bieskensveld bedraagt 554.350 euro, de gronden, bouwkosten en erelonen meegerekend.