zaterdag 27 september 2008

Politie(zone) gevierendeeld?

Gisterenavond was er de traditionele receptie van de politiezone GAOZ. Sportief als ik ben, reed ik er met de fiets naar toe: de cristal arena.

Ik hoorde nog net de voorzitter van het politiecollege het hebben over "gebiedsgericht" gaan werken. 't Leek precies op het volgende: "na de fusie de defusie?". Klonk als rechtstreeks geïmporteerd uit Nederland of zo...
De zone in 4 gekapt: Opglabbeek met een stuk van Genk, As met een stuk van Genk, Zutendaal met een stuk van Genk en dan nog een stuk Genk. Quid Lanaken? (zie verder)
Het begint ook meer en meer op een opslorping te lijken: de "randgemeenten" inlijven bij Genk, hopelijk geen Anschluss...

Vier entiteiten die volgens de korpschef een gezonde concurrentiestrijd zouden kunnen aangaan... De politiehervorming is net verwerkt en begint op het terrein echt te werken en nu opnieuw een verandering voor de boeg. Ik weet ook wel stilstaan = achteruitgaan, maar af en toe moet je ook 'ns in de achteruitkijkspiegel kijken... We wachten af want de start is voorzien per 1/1/2010. En een aantal basispolitieagenten laten het niet aan hun hart komen...

Na de speeches werden de Brabançonne en de Vlaamse Leeuw ten gehore gebracht, maar ofwel waren de platen grijs gedraaid ofwel had de muziekinstallatie heeft zijn beste tijd achter zich: ze kraakten ongelooflijk... Gelet op de politieke context zorgde dit voor de nodige glimlach!

In de wandelgangen deed ook het volgende de ronde: komt Lanaken erbij, of niet - GAOZ of GLAOZ (klinkt bijna als "Glasnost")...

2 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Uit HBVL, 27 september 2008:
Politiezone GAOZ hervormd

De politiezone GAOZ gaat volledig hervormd worden. De verschillende diensten smelten samen en worden ondergebracht in vier verschillende sectoren. Dat moet leiden tot een betere informatiestroom tussen de diensten en een nauwere band met de bevolking.

Korpschef Frank Mulleners maakte de plannen vrijdagavond bekend tijdens het jaarlijkse politiefeest. "Momenteel werken we met verschillende diensten zoals interventie, recherche en wijkdienst, die actief zijn in het hele gebied van de zone GAOZ. In de toekomst gaan we onze zone opdelen in vier verschillende sectoren: een noordelijk deel met Opglabbeek; een oostelijke sector met As; een zuidelijke sector met Zutendaal, en een sector met het centrum en het westelijk deel van Genk. Al onze diensten worden gesplitst in vier, zodat ze in elke sector vertegenwoordigd zijn. Bovendien zullen al die diensten samensmelten en zich concentreren op de sector waarin ze actief zijn. Het grote voordeel is dat er een betere informatiestroom is tussen de diensten."

Communicatie

Mulleners: "Bovendien zullen de agenten veel beter op de hoogte zijn van wat er reilt en zeilt in hun sector. Ze staan ook veel dichter bij de bevolking, en ook de communicatie verbetert."

Kaderpersoneel

De hervorming brengt ook infrastructurele wijzigingen met zich mee. Zo zullen de diensten van elke sector samengebracht worden in één lokaal. "Die omvorming vergt heel wat voorbereiding. Daarom plannen we de lanceerdatum op 1 januari 2010. Voor de gewone agent verandert er niet zo veel, voor het leidinggevend kader wel. Als bijvoorbeeld de dienst wijkpolitie niet meer bestaat, wordt die leidinggevende functie ook overbodig. Iedere sector krijgt wel een commissaris aan het hoofd."