vrijdag 26 september 2008

't Klooster, de laatste blikken binnenin want afbraak volgt...

Uit Het Laatste Nieuws 4 en 16 september:

Tentoonstelling in oud klooster
Op zondag 14 september is het voormalig klooster van de zusters Ursulinen in Opglabbeek toegankelijk voor het publiek. Leo Roosen van de Heemkring heeft een fototentoonstelling voorbereid, die een overzicht geeft van de geschiedenis van het gebouw, het onderwijs en van 100 jaar zusters Ursulinen in de gemeente. Het Ursulinenklooster in de Dorpsstraat is open van 14 uur tot 18 uur.

Veel belangstelling voor oud-klooster
Honderden Opglabbekenaren namen op de Open Monumentendag zondag een kijkje in het voormalige kloostergebouw in de Dorpsstraat. Op 24 september 1908 deden de eerste drie zusters hun intrede in Opglabbeek. Honderd jaar later krijgt iedereen de kans om het groot gebouw te bezichtigen aan de binnenkant. De heemkring van Opglabbeek had op de benedenverdieping een tentoonstelling opgezet over de geschiedenis van het kloostercomplex. Het klooster met grote achterbouw telt tientallen kamertjes. In een aantal kamers staan zelfs nog bedden en kasten. Het klooster van de Ursulinen staat ongeveer drie jaar leeg. De gemeente is eigenaar van het pand. Ook burgemeester Benny Spreeuwers (CD&V) nam een kijkje. «Het is een oud gebouw met nog maar weinig mogelijkheden», zegt Spreeuwers.
De gemeente hoopt eind dit jaar meer duidelijkheid te krijgen over de toekomst van de site. Vermoedelijk gaat het versleten kloostergebouw tegen de vlakte.


---------------------------
Tiens burgemeester bij de aankoop werden andere zaken verteld...

Zo lazen we toch in Het Nieuwsblad van 7 december 2007:
Nieuwe bestemming voor klooster Ursulinen
"Het klooster zal worden gebruikt voor de realisatie van een aantal sociale doelen op korte en langere termijn.
De toekomst van het klooster is vooral weggelegd voor verschillende senioren- en bejaardenvoorzieningen, zoals woongelegenheden voor bejaarden en senioren, een dienstencentrum en een ontmoetingsruimte. In eerste instantie wordt het klooster ingericht voor de huisvesting van het nieuw op te richten vzw Sociaal Verhuurkantoor Kanton Genk, waar maatschappelijk zwakkeren begeleid worden naar duurzame huisvesting op de privé-markt.
Daarnaast is het gebouw bedoeld voor de verdere uitbouw van de socio-culturele voorzieningen (het klooster ligt naast 't Troempeelke) en voor de huisvesting van mensen of gezinnen in een noodsituatie. Het gaat om mensen die tijdelijk onderdak nodig hebben, mensen met beperkte financiële middelen, OCMW-cliënten maar ook asielzoekers.
Door het federaal uitgewerkte spreidingsplan is ook Opglabbeek verplicht om aan aantal asielzoekers financieel te steunen. Als de asielzoekers in de eigen gemeente huisvesting krijgen, dan wordt aan het OCMW de gehele uitgekeerde steun terugbetaald door de federale overheid. In het andere geval krijgt het OCMW maar de helft uitbetaald. Het gemeentebestuur is ervan overtuigd dat de aankoop van het klooster een zeer goede zaak is."

En ook in Het Laatste Nieuw van 2 december 2007:
Gemeente koopt voormalig klooster
"... Het gewezen klooster zal gebruikt worden voor de realisatie van een aantal sociale doelen. De toekomst van het gebouw is vooral weggelegd voor senioren- en bejaardenvoorzieningen, zoals woongelegenheden voor bejaarden en senioren, een dienstencentrum en ontmoetingsruimte. In eerste instantie zal het klooster ingericht worden voor de huisvesting van de nog op te richten vzw Sociaal Verhuurkantoor Kanton Genk. Daar worden maatschappelijk zwakkeren begeleid naar duurzame huisvesting op de privé-markt. Het gebouw dient ook voor de huisvesting van mensen of gezinnen in een noodsituatie, mensen die tijdelijk onderdak nodig hebben, mensen met beperkte financiële middelen, OCMW-cliënten, maar ook asielzoekers."


Of in Het Belang van Limburg van 18 juli 2005:
Gemeente Opglabbeek koopt klooster van de ursulinen
"... Voor het klooster zijn er zowel plannen op korte termijn als op lange termijn. Het klooster zal op korte termijn gebruikt worden voor een aantal sociale doelen. Op langere termijn wordt gedacht aan voorzieningen voor senioren. "De toekomst van het klooster lijkt ons in de eerste plaats weggelegd voor verschillende senioren- en bejaardenvoorzieningen, zoals woongelegenheden voor bejaarden en senioren, een dienstencentrum en een ontmoetingsruimte," meldt burgemeester Benny Spreeuwers.
In eerste instantie zal het klooster echter ingericht worden als onderdak van de nieuw op te richten vzw Sociaal Verhuurkantoor Kanton Genk. Die vzw moet maatschappelijk zwakkeren begeleiden naar duurzame huisvesting op de privé-markt. Ook zal het klooster dienen voor de verdere uitbouw van de socio-culturele voorzieningen - het ligt naast 't Troempeelke, en voor de huisvesting van mensen die in een noodsituatie tijdelijk onderdak nodig hebben, zoals OCMW-cliënten of asielzoekers.
"Het federaal uitgewerkte spreidingsplan verplicht de gemeente een aantal asielzoekers financieel te steunen," haalt burgemeester Spreeuwers aan. "Als zij in de eigen gemeente gehuisvest worden, krijgt het OCMW echter de volledig uitgekeerde steun terugbetaald door de federale overheid. In het andere geval is dat maar de helft. Voor elders gehuisveste asielzoekers zou het OCMW 3.600 euro per jaar per persoon moeten bijdragen."
Op dit ogenblik heeft het OCMW ruim 35 dossiers van asielzoekers. "Reken maar eens even uit," beklemtoont Spreeuwers. Hij is er van overtuigd dat de aankoop van het klooster een goede zaak is, waardoor tegemoet gekomen wordt aan een aantal sociale behoeften."


En ook in Het Nieuwsblad van 20 juli 2005
Gemeente koopt klooster Ursulinnen
"... Het klooster wordt gebruikt voor de realisatie van een aantal sociale doelen op korte en lange termijn.
Verschillende senioren- en bejaardenvoorzieningen krijgen een onderkomen in het klooster. Het gaat om woongelegenheid voor bejaarden en senioren, een dienstencentrum en ontmoetingsruimte.
In eerste instantie wordt het klooster ingericht voor de huisvesting van de nieuw op te richten vzw Sociaal Verhuurkantoor kanton Genk en voor de verdere uitbouw van de socio-culturele voorzieningen. Het klooster ligt naast 't Troempeelke.

Het klooster zal ook gebruikt worden voor de huisvesting van gezinnen in een noodsituatie. ,,Het gaat om mensen, die tijdelijk onderdak nodig hebben, mensen met beperkte financiële middelen, OCMW-cliënten, maar ook asielzoekers. Vooral dit laatste is belangrijk. Opglabbeek is verplicht een aantal asielzoekers financieel te steunen. Als ze hier gehuisvest kunnen worden, dan krijgt het OCMW de uitgekeerde steun volledig terugbetaald door de federale overheid. Als er geen huisvesting mogelijk is, gaat het maar om de helft,'' zegt burgemeester Benny Spreeuwers.
Een alleenstaande asielzoeker krijgt maandelijks ongeveer zeshonderd euro van het OCMW. Op jaarbasis bedraagt dat 7.200 euro. Als de asielzoeker onderdak krijgt in de gemeente, dan krijgt het OCMW dat geld terugbetaald. Momenteel telt het OCMW van Opglabbeek een 35-tal dossiers van asielzoekers."


----------------------
Dat het binnenin in feite een intrieste boel is, valt makkelijk te verklaren: een volledig uitgekleed gebouw overgelaten aan de tand des tijds zonder verwarming. Natuurlijk dat het dan tegen de vlakte zou moeten. Zo kan dit toch niet dienen voor de huisvesting van asielzoekers of als serviceflats...

Keer op keer laten we Opglabbeeks (cultureel) patrimonium verloren gaan. Zo ook met 't Lemmens bijv.
Zo ook zal de pastorij moeten verdwijnen voor de nieuwe polyvalante zaal...

We mogen toch fier zijn op onze oude gebouwen, onze geschiedenis, ons verleden... Of niet?
Respect, één van de 8 verkiezingsthema's van PRO.

Geen opmerkingen: