maandag 21 december 2009

Verslag raad van 21 december

Ziehier mijn stemgedrag en bemerkingen bij de agendapunten van de meerderheid:

1. Beleidsnota en budget 2010. meerjarig financieel beleidsplan 2010-2015: ONTHOUDING. Ik keur later wel - net zoals de voorgaande jaren - goede dossiers goed, en anderen niet.
2. Retributiereglement gemeentelijke sporthal: VOOR.
3. Leveren spinningfietsen - lastenboek en gunningswijze: VOOR.

4. Retributiereglement op het inzamelen en ophalen van afval en op het recyclagepark: TEGEN. Enerzijds omdat de prijzen wel verhoogd worden maar niet de filisofie van Plan 010 wordt gevolgd: het invoeren van een tegoed aan restafval - lees: 60 kg restafval gratis per gezinslid. Anderzijds is dit reglement het klakkeloos overnemen van het model van Limburg.net zonder de specifieke Opglabbeekse situatie erin te verwerken. Dit heeft strik juridisch tot gevolg dat vanaf 1 januari de grofvuilstickers op het recyclagepark niet meer moeten worden afgegeven omdat er per kg moet betaald worden; en vermits er geen weegbrug is, kan dit niet worden vastgesteld... Mijn conclusie: vanaf 1 januari wordt niet-recycleerbaar afval naar het park brengen gratis...Dit is al het tweede dossier op twee gemeenteraden dat met haken en ogen aan mekaar hangt, waar belangrijke juridische vragen bij te stellen zijn. Is dit de zgn. "ruggengraat" van Opglabbeek... Is dit goed bestuur...

5. Politieverordening betreffende het beheer van afval: VOOR.
6. Verkiezing van een lid van de politieraad: ONTHOUDING - net zoals in januari 2007.

* * *

Na de raad stelde ik nog vragen over het sneeuw ruimen en de toestand van de stoepen. Er zijn serieuze inspanning geleverd maar toch was ik beter op ski's naar de raad genomen - dat ware veiliger geweest ;-)

* * *

Daarna kregen we nog meer uitleg over het BTW-verhaal bij het Autonoom Gemeentebedrijf. Uit heel de technische uitleg onthoud ik dat er nog heel wat vragen zijn bij het (mogelijk) BTW-voordeel.En tot slot ook nog over de opmaak van de strategische meerjarenplanning (missie, SWOT, visie en doelstellingen).

Geen opmerkingen: