donderdag 21 oktober 2010

In de media: het laatste half jaar

Uit HBVL 20 oktober: Tweedehands bus voor mindermobielen
Meerderheid : CD&V (15)
Oppositie: Nivo 21 (5 ), PRO Opglabbeek (1)
De gemeente had 70.000 euro voorbehouden voor de aankoop van een bus voor mindermobielenvervoer, maar koopt nu een tweedehandsbus voor 13.000 euro. "Of ook rolstoelers in het busje mee kunnen", wilde Nivo 21 weten. "Het busje kan rolstoelers vervoeren en wordt ingezet binnen de Mindermobielencentrale, ook mindermobiele senioren en de kinderopvang, onze grabbelpaswerking, ziekenzorg en de gehandicapten mogen gebruik maken van het busje," verduidelijkte OCMW-voorzitter, Frans Heylen (CD&V). Het voertuig van de groenploeg is aan vervanging toe. De kostprijs van het nieuwe voertuig wordt geraamd op 30.000 euro.
De vernieuwing van de dakbedekking en de lichtkoepels op het gebouw van de technische dienst is dringend. Er wordt tegelijk extra dakisolatie voorzien. "De kosten voor het vernieuwde dak worden automatisch verrekend bij een eventuele verkoop," stelde burgemeester Spreeuwers (CD&V) Nivo 21 gerust. De kosten van het nieuwe dak worden geraamd op 16.000 euro.

Uit HVBL, 22 september: 650.000 euro voor veiligere schoolbuurten
Meerderheid: CD&V (17)
Oppositie: Nivo 21 (5), PRO Opglabbeek (1)
De werken voor de herinrichting van de schoolomgevingen langs de Weg naar Opoeteren, in de Kapelstraat en aan N730 in de Dorpsstraat worden nog dit jaar aanbesteed. "We hopen dat de werken begin 2011 van start kunnen gaan", zegt burgemeester Benny Spreeuwers (CD&V). Fabian Spreeuwers (PRO) is bezorgd over de verkeersafwikkeling tijdens de werken. "Er wordt in fasen gewerkt", verzekert schepen Tonnie Claessens (CD&V). De werken kosten ruim 2,8 miljoen euro, waarvan 648.900 euro voor rekening van de gemeente.
De gemeente keurde de verkoop van industriegronden goed. Zo zal Theissen Training Systems International nv haar activiteiten in Opglabbeek concentreren. Het bedrijf voorziet een tewerkstelling van 55 personen. Ook Kreon nv gaat uitbreiden. Hier worden 75 personen tewerkgesteld. Eerdekens en Willems bvba koopt gronden aan en voorziet een tewerkstelling van 5 personen. De gemeente verkoopt ten slotte industriegrond langs de Nijverheidslaan aan Bosontginning Houbrechts bvba, waar eveneens 5 mensen aan de slag kunnen.
In het kader van het gemeentelijk mobiliteitsplan zal een werkgroep de bevolking raadplegen en informeren.


Uit HBVL, 24 juli: verslag van de gemeenteraad
Meerderheid: CD&V (15 zetels )
Oppositie: Nivo 21 (5), PRO Opglabbeek (1)
De gemeente verkoopt recreatiedomein 't Laer. "Het is tijd dat we het gebied een nieuwe bestemming geven," zei burgemeester Benny Spreeuwers. Zo moeten de investeerders voldoen aan allerlei voorwaarden en moeten ze aantonen dat ze beschikken over ervaring in duurzame recreatieve projecten. Het voorgestelde project - met schets van een architect - moet ook vergunbaar zijn. En ze moeten ook een financieel plan voorleggen waaruit blijkt dat het beoogde project op lange termijn rendabel is. "
"'t Laer hoort bij De Limburgse Duinen. Was er wel overleg met de partnergemeenten over de toekomst van dit gebied", wilde Fabian Spreeuwers van PRO Opglabbeek weten. Henri Willems (Nivo 21) vindt dat er veel te weinig tijd is om een dossier in te dienen. "Eind van de maand moet dat al binnen zijn. Op wiens profiel is het dossier geschreven. Of is de koper al bekend?"
Burgemeester Benny Spreeuwers liet verstaan dat de koper niet bekend is en dat iedereen kans heeft om in te schrijven. "De gemeente erfde het domein in een erg slechte staat. Met de verkoop nemen we onze verantwoordelijkheid. En we houden een strakke timing aan."
Het bod gaat over het geheel van de gronden - meer dan 9 hectare - of een deel ervan. Hierbij wordt minimaal 12 euro per m² gevraagd en 450.000 euro voor de gebouwen. De gemeenteraad van Opglabbeek wijst de verkoop toe aan de inschrijver met het beste voorstel en hoopt begin 2011 de verkoop te kunnen afsluiten. Nivo 21 stemde tegen, PRO en CD&V stemden voor de verkoop.


Uit HBVL, 22 juli: PRO hekelt opmaak centrumplan
De gemeenteraad heeft het ruimtelijke uitvoeringsplan voor het centrum voorlopig vastgelegd. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het plan nadat bezwaren en opmerkingen werden toegevoegd. Het tweede openbaar onderzoek loopt vanaf 2 augustus tot 30 september. "Tot mijn verbazing wordt mij essentiële info over bezwaren en opmerkingen over het RUP geweigerd", reageerde Fabian Spreeuwers (Pro-Opglabbeek). "Ik laat het hier niet bij en roep de inwoners op om opnieuw bezwaar in te dienen. Het dossier was opnieuw niet volledig. Deze vaststelling is wellicht opnieuw onwettelijk." Fabian Spreeuwers nam niet deel aan de stemming en ging in het publiek zitten.

Uit HBVL, 28 juni: verslag van de gemeenteraad
Meerderheid: CD&V (15)
Oppositie: Nivo 21 (5), PRO Opglabbeek (1)
In het kader van de verkeersveiligheid verwees Nivo 21 naar het dodelijk ongeval op het indus-trieterrein waarbij een werknemer van Bewel omkwam. "De snelheid moet daar naar beneden, realiseer een oversteekplaats en breng de fietspaden in orde," stelde raadslid Isabelle Martens (Nivo 21). Overdreven snelheid zou aan de basis liggen van het ongeval. "We waren al voor het ongeval in bespreking met Bewel over een aantal verkeerstechnische punten. De politie is niet geneigd om daar de snelheid daar te verlagen. De opgelegde 70 km per uur wordt vandaag niet aangehouden. Voorts organiseert Bewel verkeersopleidingen voor haar toezichters en begeleiders," aldus burgemeester Benny Spreeuwers (CD&V).
De Weg naar Bree en de schoolomgeving van GO-school De Lettertuin wordt heringericht. De werken worden uitgevoerd in het kader van het centrumplan en de verkeersveiligheid. Er komt een parking, op een perceel dat eigendom is van de gemeenschapsschool, waarvoor de gemeente nu recht van opstal verwerft voor een periode van 30 jaar.
Het Autonoom Gemeentebedrijf Opglabbeek kan rekenen op een renteloze lening van 440.000 euro voor de renovatie van de sporthal. Om die reden wordt de sporthal ingebracht in het patrimonium van het AGB. Dit gebeurt door een recht van erfpacht voor een duur van 27 jaar.


Uit HBVL, 19 mei: Wandelgebieden worden vernieuwd
De wandelgebieden van de noordelijke gordel Hoge Kempen, de Duinengordel, zijn aan vernieuwing toe. De gemeente trekt daar 12.300 euro voor uit. "De behoeften van wandelaars zijn veranderd", zegt burgemeester Benny Spreeuwers. Concreet gaat het om de Donderslag, Gruitroderbos, Solterheide, Opoeteren, Schootsheide en Dornerheide. "De bestaande wandelgebieden worden herwerkt en er komt één nieuw wandelgebied bij, Klaverberg. Nivo 21 wilde weten welke gemeente welke kosten zal dragen. "Dat gebeurt in verhouding tot het aantal kilometer wandelpaden en halteplaatsen", zei Spreeuwers. Toerisme Vlaanderen betaalt 48.873 euro, Europa 80.995 euro. De totale inbreng van de vier gemeenten is 49.305 euro. Opglabbeek draagt 12.301 euro bij.
De Heidestraat, Hermisweg, Kreemersstraat, Rozenstraat, Vijverstraat en Wolfsstraat, de Industrieweg-Noord, de Zagerijstraat en de Droogstraat krijgen een nieuwe asfaltbestrijking. De Weg naar Zwartberg, tussen de rotonde Didden en het benzinestation, worden hersteld. PRO vroeg ook aandacht voor de fietspaden langs de Weg naar Zwartberg.


Uit HBVL, 29 april: Meer sociale koopwoningen en kavels
Meerderheid: CD&V (15)
Oppositie: NIVO 21 (5), PRO Opglabbeek (1)
De deputatie stelt een bindend sociaal objectief voor van 32 sociale koopwoningen en geen sociale kavels. De gemeente kan zich daar niet in vinden en wenst in de periode tot 2020 132 koopwoningen en 35 sociale kavels te realiseren. "In de Dorpstraat alleen al voorziet men 42 sociale koopwoningen. Zijn er dat niet wat veel op één locatie?", aldus raadslid Briers (Nivo 21). De meerderheid geeft aan dat men een mix van diverse woontypes nastreeft en Vlaanderen een signaal wil geven dat Opglabbeek in de periode tot 2020 meer sociale kavels wil.
De kosten voor het scheiden van hemelwater van afvalwater kunnen hoog oplopen. De particulier kan wel een subsidie krijgen bij Infrax. Om de kosten te verzachten, wil de gemeente een bijkomende subsidie voorzien. En dat voor de helft van de bewezen kosten via facturen min de Infraxsubsidies en met een maximum van 600 euro.

Geen opmerkingen: