dinsdag 26 oktober 2010

In de media: kiosk verdwijnt maar verhuist naar het kerkhof

uit HBVL 26 oktober 2010:
Kiosk en pastorie verdwijnen

Er brandt nog licht in de kiosk op het kerkplein. Maar niet voor lang meer. De kiosk en de pastorie, moeten binnenkort wijken voor een nieuw polyvalent gebouw. Oppositiepartij PRO-Opglabbeek verliest zo een belangrijke locatie voor haar zitdagen. "Jammer", zegt PRO-raadslid Fabian Spreeuwers. "De kiosk was, zeker in de zomermaanden, een locatie waar je een babbel kon slaan met de bevolking."
De kiosk is een recent bouwwerk, dus geen beschermd monument. Dat maakt dat de afbraak geen probleem vormt. Waar de toekomst van deze kiosk ligt, een eventuele heropbouw, is momenteel nog niet duidelijk. Het is ook de ontmoeting- en vertrekplaats voor de gezondheidswandelaars en voor de jeugd. "Daarom is de kiosk zo perfect", meent Fabian Spreeuwers. "Voor onze kleine partij is het contact met de mensen, net voor de gemeenteraad, erg belangrijk. De aanspraak was er vlotter en in de kiosk is geen sprake van een drempel."
Vergadering
Gevestigde politieke partijen organiseren hun spreekuur op kantoor, in het gemeentehuis of aan huis. PRO-Opglabbeek doet dat dus onder meer in de kiosk. "Onze groepsvergaderingen vinden plaats op café in de sporthal, maar ooit vergaderden we in de kiosk en hielden we op het kerkplein onze nieuwjaarsreceptie." In de toekomst trekt PRO-Opglabbeek noodgedwongen naar het gemeentehuis en de sporthal. "Ik vermoed dat het een van de laatste keren was dat onze zitdag in de kiosk kon doorgaan", besluiten Fabian Spreeuwers en Jean Pierre Mathues.
Toekomst
"De afbraak van de pastorie en de kiosk worden in de loop van november of december gepland. De aanbesteding is ondertussen gebeurd", weet burgmeester Benny Spreeuwers. Het schepencollege ziet wel nog een toekomst voor de kiosk. "Recuperatie was voorzien met een nieuwe locatie. Ofwel in het dorpscentrum of op het nieuwe kerkhof, aan de strooiweide. Het laatste voorstel komt van onze technische dienst en lijkt het te zullen halen", zegt Benny Spreeuwers.


* * *

PRO is teleurgesteld dat de kiosk verdwijnt maar is tegelijk dat ze (hopelijk) een tweede leven krijgt op het kerkhof. Trouwens een van de 20 voorstellen die PRO begin dit jaar lanceerde...

Geen opmerkingen: