vrijdag 2 maart 2007

Gemeenteraad ontmoet OCO

Gisteren was er een ontmoetingsavond tussen OCO, OndernemersClub Opglabbeek en de gemeenteraad. Ruim 70% van de gemeenteraadsleden waren aanwezig. Mooi! Slechts 29% van de ondernemers lid van OCO waren er. Spijtig!
Een interessant initiatief - net zoals hun debatavond in de aanloop van de verkiezingen. Want: een goed contact tussen de politiek en de werkgevers in onze gemeente is van groot belang. PRO wil hier positief aan meewerken.

OCO wenstte ons haar werking maar vooral haar wensen kenbaar te maken:

- verkeersveiligheid op het bedrijventerrein;
- afschaffen van de belasting op drijfkracht én geen vervangbelasting.
In het gesprek werden dit aangevuld met o.a.:
- uitbreiding van het bedrijventerrein;

- betere signalisatie van de bedrijven (infoborden?) om het zoekverkeer te beperken;
- een totaalverkeersplan voor het terrein (fietspaden, sluikverkeer, overnachten vrachtwagenbestuurders).

Ik was een aandachtig luisteraar maar wil toch enkele kanttekeningen maken!


  1. Afschaffen van de drijfkrachtbelasting: deze belasting vertegenwoordigt ruim 78 000 € in de gemeentelijke begroting. Dit zomaar laten vallen zie ik ab-so-luut niet zitten. Het afschaffen van deze belasting (in feite nadelig voor bedrijven met (veel) machines) en vervangen door een alternatief is voor PRO bespreekbaar. Dit hadden we al gesteld op de debatavond: "Eerlijke belastingen, ieder zijn deel" (zie 'onze weegschaal', 8 januari). Het zomaar schrappen van deze belasting én inkomsten is onbespreekbaar. Bedrijven én burgers dragen elk volgens hun mogelijkheden bij tot inkomsten voor een overheid. Hiermee kan deze overheid dan investeren en hun een return geven: dienstverlening, fietspaden, subsidies,... Bedrijven hebben daarenboven ook een maatschappelijk opdracht; niet alleen de winst telt! Over het idee dat op debatavond werd gelanceerd - afschaffen en vervangen door inkomsten uit de zandwinning (zie ook 'zandwinning', 9 februari) - werd in alle talen gezwegen... Is het besef gekomen dat een zandwinning ook lasten met zich meebrengt? Of was het maar een verkiezingsballonnetje... Of een zandkorrel die is gaan vliegen, een luchtkasteel...

  2. De uitbreiding van het bedrijventerrein voor KMO's. Ook dit is bespreekbaar voor PRO. Maar er moet rekening gehouden worden met de leefbaarheid van de wijk Nieuwe Kempen. Het is niet gezond om van deze wijk een 'rood' eiland te maken in een 'paarse' zee en begrensd door een drukke gewestweg... Maar ook de woningen langsheen de Weg naar Zwartberg mogen we niet vergeten. Deze genieten nu al volop van Van Cranenbroek... De burgemeester en schepen deelde mee dat dit dossier al snel aan bod kan komen... PRO zal de vinger aan de pols houden en pleiten voor voldoende garanties om de leefbaarheid voor de wijk en woningen te bewaren: bijv. via een groene bufferstrook, afstand t.o.v. de huizen, verkeersafwikkeling,...

  3. Fietspaden voor hun werknemers werd ook aangehaald. Blijkbaar heeft onze actie en bevraging daarover sporen nagelaten. Fijn om dat vast te stellen!

Ik kijk uit - zoals afgesproken - naar de volgende ontmoeting met OCO.

Geen opmerkingen: