dinsdag 27 maart 2007

Hollandse arrogantie

Gisteren vonden de meeste inwoners (behalve die met een "neen-neen-sticker" ;-) een folder van Van Cranenbroek in de bus: wij krijgen een korting van 20% op een koopavond! Chique hein! Echte platte Hollandse Arrogantie! Een (s)lijmoperatie van de bovenste plank. Proberen ze zo hun extravagante uitbreiding te verkopen aan onze inwoners en haar buren die zich regelmatig geblokkeerd zien door de file voor hun deur. Ik ben ervan overtuigd dat wij slimmer zijn en hun koopavond zullen boycotten!

Zo'n onderneming heeft Opglabbeek niet nodig. We hebben nood aan duurzame jobs en bedrijven die ook oog hebben voor hun omgeving en hun maatschappelijke opdracht: verhogen van welvaart én welzijn!

Wat mij ook stoort is het volgende. Eerst (goedkoop) landbouwgebied aankopen, nu publiekelijk druk zetten om dit gebied zeker om te vormen tot industriegrond (in die omgeving zal er 5 ha industriegrond bijkomen in uitvoering van ons gemeentelijk structuurplan - zie mijn bericht van 28 januari.) en zo deze uitbreiding nu al ondermijnen. Maar we hebben deze "VC" wel door: we zijn wel Belgen maar niet dom!

Ik ben tevreden dat het gemeentebestuur vandaag in Het Laatste Nieuws al krachtig reageerde op deze grootspraak!

9 opmerkingen:

Anoniem zei

En dan weten dat er niks degelijks te vinden is in die winkel :)

Maar goed, ik vind het ook schandalig dat die winkel precies meer mag dan een ander ... ik ben het ook meer dan beu om 's zaterdags op de Weg naar Zwartberg te rijden ... gegarandeerd een file ...

Anoniem zei

Ik heb hunne folder nog eens goe gelezen, tis echt alsof ze ons zwijggeld aanbieden: laat ons hier bouwen, gij krijgt een kadootje en
dan zwijgen!

Unknown zei

Ik kreeg nog een aantal reacties in de zin van "ze mogen ons wel korting geven (en daarvan hebben we gebruik gemaakt, ge zoudt stom zijn van nie) maar dit zal mijn mening over hun uitbreiding niet wijzigen: VC hoort daar niet thuis!"
Een bewijs dat Opglabbekenaren er nuchter mee omgaan en het mooie ballonnetje van VC fijntjes doorprikken: bedankt voor de kado maar ik zwijg NIET!
PROficiat!
Fab'

Anoniem zei

HBVL 24 mei 2007:
Tuincentrum is te groot

Het tuincentrum Van Cranenbroek aan de Weg naar Zwartberg in Opglabbeek mag niet uitbreiden. De zaak is nu al in overtreding met zijn vergunning en moet meer aan opslag doen dan aan verkoop. Dat heeft de provincie beslist. Het gemeentebestuur van Opglabbeek reageert tevreden omdat er nu al te veel overlast is van het tuincentrum. Van Cranenbroek was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Van Cranenbroek heeft aan de provincie een planologisch attest gevraagd om te weten of het bedrijf op zijn huidige locatie - op het industrieterrein van Opglabbeek - kan blijven. En er was tevens de vraag tot uitbreiding en ontsluiting in het aangrenzende agrarisch gebied. De gemeente Opglabbeek en de provinciale commissie voor ruimtelijke ordening hebben die vraag tot uitbreiding eerder al negatief geadviseerd. Het provinciebestuur volgt hen daarin. Er zijn onder meer bezwaren tegen het tuincentrum omdat de kleinhandelsfunctie niet past op een regional bedrijventerein. De provincie wil dergelijke activiteiten bundelen in gebieden voor kleinhandel. In de vergunning voor Van Cranenbroek staat daarom ook dat de kleinhandelsfunctie van het bedrijf ondergeschikt moet zijn aan opslag en overslag. Maar Van Cranenbroek heeft zijn assortiment stelselmatig uitgebreid en werkt nu al niet meer volgens zijn vergunning. De provincie wil dat deze scheve situatie wordt rechtgezet. Er is ook een negatief attest afgeleverd omdat de uitbreiding de verkeersdrukte naar de winkel nog zou verdubbelen.

Bij Van Cranenbroek was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar. Vorige maand heeft eigenaar Marc Van Cranenbroek in deze krant nog gezegd dat de uitbreiding in Opglabbeek een oplossing zou kunnen vormen voor de verkeersproblemen. Van Cranenbroek is een familiebedrijf met hoofdzetel in het Nederlandse Budel en vijf winkels, waaronder één in België, in Opglabbeek dus. Het bedrijf bouwt nu wel een groot magzijn in Overpelt.

Burgemeester Benny Spreeuwers van Opglabbeek is blij met de beslissing van het provinciebestuur. "Wij hebben ook negatief geadviseerd omdat het bedrijf al groot genoeg is. Op zaterdag sta je soms al een half uur in de file op de Weg naar Zwartberg. Terwijl wij alle moeite van de wereld doen om de weg leefbaarder en veiliger te maken. Ook in de wijken Denneweelde en Nieuwe Kempen is er veel overlast," aldus Spreeuwers. De burgemeester zegt dat Van Cranenbroek zelf niet meewerkt aan een oplossing. "Als ze blijven, moet de doorstroming op hun terrein en parking serieus verbeteren. Op dit moment is de toestand onhoudbaar."

Anoniem zei

Uit Het Laatste Nieuws, 27 maart 2007:
Gemeente boos over bekendmaking uitbreiding winkel
De winkel Van Cranenbroek op de Weg naar Zwartberg in Opglabbeek maakt via een nieuwsbrief aan de bevolking haar uitbreidingsplannen bekend. Het bedrijf wil op lange termijn een nieuwbouw neerpoten op het landbouwgebied vlak naast de huidige winkel. Het gemeentebestuur wist van niets.
«Van Cranenbroek heeft geen enkele vergunning. Wij verzetten ons tegen deze plannen», reageert burgemeester Benny Spreeuwers. In de nieuwsbrief staat dat de winkel in eerste instantie 320 extra parkeerplaatsen krijgt met een aansluitende weg. Op lange termijn komt er een nieuwbouw van 10.000 vierkante meter. De nieuwbouw moet dienen als magazijn en afhaallocatie. De winkeloppervlakte zou van de huidige 2.800 vierkante meter toenemen tot 8.250 vierkante meter. Het bedrijf wil via een planologisch attest van de huidige landbouwzone industriezone of handelszone maken. De uitbreiding zou achter de woningen van de Weg naar Zwartberg gebeuren. In de folder worden alle inwoners opgeroepen om naar de speciale koopavond te komen, uitsluitend voor de Opglabbekenaren. «Met een korting van 20 procent probeert de winkel nu de bevolking te paaien. De directie heeft het over dorpsgenoten en goede buren. Ze weten goed dat de buurtbewoners deze plannen niet ziet zitten. Hij probeert nu iedereen achter zijn kar te spannen met een koopactie», zegt Spreeuwers. «Wij gaan niet akkoord met dit project. De winkel veroorzaakt regelmatig verkeersellende.» De gemeente wil de verkeersdrukte juist verminderen op de Weg naar Zwartberg.

edwin zei

wat zijn jullie een stel zijkers zeg.
wees blij met al die bewegingen rond om je heen.Denk na hoe je hier van mee kunt profiteren,en stop met al dat gezijk.Echt weer een bekrompen nederlandse gedachten gang van al die klagers.Als ik met mijn bedrijf bij van cranenbroek in de buurt zou zitten ,dan zou de omzet zeker verdubbellen!!!!
Dus stop met zijken en doem denken,en probeer er een graantje van mee te pikken.
mvg
E zeller

Unknown zei

@EZ
er een ind e buurt een zaak hebben is wel iets anders dan er in de buurt wonen...

Anoniem zei

Maar als jullie zelf iets goedkoop moet hebben ga je ook lekker stiekem in de rij staan..

Unknown zei

toch niet, ik ga gewoon NIET naar Van Cranenbroek!