maandag 30 april 2007

Dierenwelzijn (2)

Vrijdag was er onze infoavond. Het zeer mooie weer zorgde ervoor dat een terras aanlokkelijker was dan een gespreksavond. Maar ook wij gingen op "terras" zitten ;-) Op de foto zie je Kristof en Nadia samen met Ludwig.
Inhoudelijk was de avond sterk. Ludwig gaf toelichting bij zijn parlementair werk, de dierenpolitie die hij oprichtte in Sint-Truiden, de samenwerking met het dierenasiel aldaar en het Felixproject.


Immers, 1 op 2 Belgen heeft een huisdier. Dit betekent: hondenpoep, blaffende honden, zwerfkatten,... maar ook: vriendschap. Sociaal gezien zijn honden en katten niet meer weg te denken uit onze samenleving als gezelschap voor ouderen of alleenstaanden. Voor sommige mensen zijn hun huisdier zelfs hun kinderen geworden. En wat met deze dieren als de baasjes bijv. opgenomen worden in een rustoord of serviceflat of ziekenhuis waar huisdieren niet welkom zijn. Dieren spelen bij ook een aantal therapiën een belangrijke rol. Aandacht voor dierenwelzijn is bijgevolg geen randverschijnsel! Gandhi wist het al: "de mate van beschaving is af te meten aan de wijze waarop met dieren wordt omgegaan".

In de marge vernamen van één van de aanwezigen dat het Felixproject (steriliseren van zwerfkatten) tijdelijk een onderkomen in onze gemeente zal krijgen: naast het containerpark. Het college zou dat die voormiddag beslist hebben... Samen met het Natuurhulpcentrum is dit een tweede organisatie voor opvang van dieren die haar thuishaven vindt in Opglabbeek.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Uit Het Laatste Nieuws, 5 mei 2007:
Kattenproject krijgt onderdak naast Natuurhulpcentrum

De vzw Felixproject uit As krijgt een nieuw onderdak in Opglabbeek, vlakbij het containerpark en het Natuurhulpcentrum. Vzw Felixproject pakt de overpopulatie van zwerfkatten aan. «We worden buren van het Natuurhulpcentrum», zegt Els Zwakhoven van het Felixproject. De vzw moet het oude schoolgebouw van het gemeenschapsonderwijs in As verlaten. De vzw wacht nog op de vergunningen van stedenbouw voor ze de verhuis in gang zet. «Na een lange zoektocht krijgt ons kattenproject een nieuwe toekomst in Opglabbeek.»

Het gemeentebestuur van Opglabbeek stelt de vzw Felixproject een zone ter beschikking in de omgeving van de technische dienst en het containerpark in de Industrieweg Zuid. «We zetten onze werking nu voort in twee containers. Die komen van de stad Dilsen-Stokkem en deden dienst als klaslokaal», legt Els Zwakhoven uit.

Al sinds 1998 probeert de vzw op een diervriendelijke manier het aantal zwerfkatten te beperken door ze te laten steriliseren of castreren. «We vangen de katten, brengen ze naar de dierenarts voor de operatie en zorgen voor tijdelijke opvang tijdens de revalidatie. Daarna worden ze terug in hun vertrouwde omgeving geplaatst», legt Els uit. Zowel de provincie als de ruim 30 aangesloten gemeenten springen de vzw financieel bij.

De vzw werkte acht jaar vanuit de privé-woning van André en Els Engelen-Zwakhoven. Door plaatsgebrek namen ze begin 2006 hun intrek in een leegstaand schoolgebouw van kleuter- en basisschool De Duizendpoot in As. Maar de school is de vzw liever kwijt en stuurde een aangetekende brief om de samenwerking te beëindigen op 30 april. «Het werk van de vzw is moeilijk verzoenbaar met de schoolactiviteiten», zei algemeen directeur Denis Vonckers van scholengroep 14.

opdrachten

«We hebben nu uitstel gekregen om te verhuizen, anders stonden we op straat. De schooldirectie begrijpt onze situatie», zegt Els. Medewerkers van het Felixproject waren de voorbije maanden druk op zoek naar een nieuwe huisvesting. «We hebben werkelijk overal gezocht in de buurt», zegt Els. «Een eigen woning zit er voorlopig niet in. Natuurlijk zijn we tevreden met de tijdelijke oplossing in de containers. Het gemeentebestuur van Opglabbeek heeft ons al goed geholpen. We wachten nu op de vergunningen van stedenbouw.»

De vzw krijgt ieder jaar meer opdrachten. Vorig jaar werden 3.117 katten geopereerd. Het lokaal van het Felixproject omvat een revalidatieruimte met een veertigtal kooien.

Anoniem zei

Uit De Morgen, 14 juni 2007:
Exotische huisdieren worden almaar vaker gedumpt

Exotische dieren worden de laatste jaren steeds vaker gedumpt. Dat zegt Roger Schols van het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek, een opvangcentrum voor zieke en gewonde wilde dieren.

"Het is verschrikkelijk met die exoten", zegt Roger Schols. "Mensen zoeken tegenwoordig 'huisdieren' waarmee ze geen enkel contact kunnen hebben. Kikkers, spinnen, schorpioenen. Zo'n vogelspin, wat heb je daar aan? Na tien jaar heeft die nog geen notie dat er iemand in de buurt is. Waarschijnlijk willen mensen er indruk mee maken, maar als de lol er af is kijken ze er niet meer naar om of worden de dieren gedumpt in de natuur."

In Nederland lijkt het inmiddels bijna alsof er een hele dierentuin is uitgebroken. Bloeddorstige piranha's roven Rotterdamse vijvers en Friese meren leeg. Er zijn zelfs meldingen gemaakt van achtergelaten kaaimannen, leguanen, cobra's, rattenslangen en kousenbandslangen. Rolstaartbeertjes houden zich dan weer op in Rotterdamse bomen en horden roodwangschildpadden zwemmen rond in de Amersfoortse grachten.

Ook in België worden roodwangschildpadden losgelaten in vijvers. De reden? Als ze klein zijn, zitten ze schattig in een bak met een palmboompje naast zich. Maar zodra ze groot zijn, zo'n 25 centimeter lang, vragen ze te veel plaats en verzorging.

Jaarlijks krijgt het Natuurhulpcentrum zo'n vijfduizend dieren binnen. Momenteel huizen er onder andere neusberen, rendieren, een zwarte beer, een python en een korenslang. Allemaal zijn ze in beslag genomen of gedumpt door hun baasje. "Mensen rijden met de auto het bos in, gooien een groot laken uit en dan kruipt daar plots een 3,5 meter lange python uit", getuigt Schols.

De zwarte beer is in beslag genomen bij een man in Henegouwen. Die zou een contract hebben voor een film waarin de beer moest figureren. De man wilde het dier opdrukjes leren, maar omdat de leefomstandigheden zo slecht waren, belandde de beer in Opglabbeek.

Het centrum zit ook vol met apen. Zoals een berberaapje dat in Brussel op een donkere zolderkamer leefde tussen de rommel, vastgeketend aan een metalen stang, zonder eten of drinken. Of die chimpansee van een ouder echtpaar. De man werd ziek en belandde in een ziekenhuis. De chimpansee vroeg zich terstond af wie dan de baas in huis was, ging de strijd om de macht aan met de vrouw en viel haar aan.

Schols ziet dan ook het liefst dat de grenzen van de Europese Unie gesloten worden voor exotische dieren. "Van mij mag dat vandaag nog. Als je toch zo nodig een huisdier wilt, hou dan een hond of een kat. Daar heb je tenminste iets aan."

Anoniem zei

Uit HBVL, 25 september 2008:
"Uit pure nalatigheid komen er zwerfkatten bij"

De vzw Het Felix Project blaast op 4 oktober tien kaarsjes uit. In die tijd werden al ruim 19.000 katten gesteriliseerd of gecastreerd en sloten 36 Limburgse gemeenten aan bij het project. En toch is het probleem van de zwerfkatten nog lang niet van de baan.

Al tien jaar probeert vzw Felix de uitbreiding van het zwerfkattenvolk te doen stoppen. Maar na een decennium keihard werken, blijft het nog steeds dweilen met de kraan open. "Er moeten maar twee nieuwe 'zwerfkatten' bijkomen en we zijn in een buurt weer vertrokken", zegt mede-oprichtster Els Zwakhoven.

Fout

Bij het begrip nieuwe zwerfkatten horen volgens haar aanhalingstekens. Nieuwkomers zijn altijd gedumpte of verwilderde huiskatten. "Meestal is het door de nalatigheid van de mensen dat wij zwerfkatten blijven vangen. Nalatig omdat ze hun eigen huiskat niet laten steriliseren en die dus kitten blijft krijgen of maken of nalatig omdat ze ons veel te laat bellen. Meestal is dat pas als er een nest jonge zwerfkatten is geboren. Fout dus. Zo rap als in een buurt een onbekende kat opduikt, moet er worden opgetreden. Katten zijn vanaf dat ze een half jaar zijn vruchtbaar. Zo kan het probleem op een paar maanden maal verviervoudigd zijn."

Dierenasiel

Toch is het enthousiasme nog niet getemperd. "Tien jaar geleden zagen we hoeveel katten er in de dierenasielen werden binnengebracht. Wij hebben het op ons genomen om die overbevolking in de asielen aan te pakken. We startten met zes vangkooien en een kleine revalidatieruimte met een paar kooien op de zolder. De zwerfkatten werden weggevangen, kregen na sterilisatie een inkeping in het oor, konden bij ons revalideren en werden tenslotte teruggeplaatst. Deze formule passen we nog steeds toe. Met dat verschil dat we intussen van As naar Opglabbeek zijn verhuisd, we een veelvoud aan vangkooien hebben, er een 60-tal katten in onze lokalen kunnen revalideren en we dankzij de subsidies anderhalve werkkracht in dienst hebben. Daarnaast kunnen we nog steunen op een aantal zeer trouwe vrijwilligers die ons helpen", vertelt André Engelen.

Nieuwe nestjes

Wat ook is veranderd, is het aantal gemeenten dat Felix steunt. "Maaseik en Genk waren de eerste gemeenten die op de kar sprongen. Intussen werken we samen met 36 gemeenten. En ook in Ham en Beringen starten we binnenkort met onderhandelingen." Mensen die in hun buurt een zwerfkattenprobleem hebben, kunnen niet rechtstreeks contact opnemen met de vzw. "Ze kunnen de gegevens melden bij hun gemeente. Zij spelen het adres en het aantal zwerfkatten door aan ons. Bij ons wordt die plak dan in de planning opgenomen. Mensen moeten zeker niet verwachten dat wij dezelfde week nog de katten komen vangen. Dat is onmogelijk. Momenteel is er een wachtlijst van ongeveer 120 adressen. Het zal nog zeker tot februari duren voor we alle achterstand hebben weggewerkt. En dan begint, met de komst van de nieuwe nestjes, opnieuw ons drukke werkjaar", besluit Els Zwakhoven.

De verjaardag van de vzw wordt zaterdag 4 oktober met een grote opendeurnamidddag in de nieuwe vestiging op de Industrieweg Zuid 2061 in Opglabbeek gevierd. Bij de gasten zijn ook enkele 'Thuis'-acteurs. Leah Thys, Pol Goossen en Stef Goossens zijn al zeker van de partij.