donderdag 5 april 2007

GAOZ is in orde

Maandag 26 maart was er gemeenteraadscommissie in het gebouw van de lokale politie in Genk. "Is GAOZ chaos?" oftewel hoe werkt onze politiezone?

Op de gemeenteraad van 19 maart had de andere oppositiepartij vragen bij de hoge bijdrage voor GAOZ – bijna 670 000 €. Op deze commissie zijn ze hierop verdergegaan… Uiteindelijk spitste de vragen zich toe op het volgende: wat krijgen terug van de politie als dienstverlening voor dit bedrag?

Er werd een vergelijking gemaakt met de politiezone Noord-Oost-Limburg, "NOL" (o.a. Bree, Kinrooi en Meeuwen-Gruitrode vormen deze zone). Deze gemeenten betalen minder maar ... Volgens de uitleg van de immer 'droge' korpschef is er ook minder dienstverlening. Hij verduidelijkte: bijv. geen onthaal 24/24 (m.a.w. na 18u kom je uit op de centrale in Hasselt), er zijn minder wijkagenten (wij hebben er nu 4 - dit is 1/3200; waren we bij NOL geweest dan was dit maar 2 misschien 3). As draagt 5,64% bij in de zone-begroting (wij: 6,62%). Is de politie ook wel 5,64% van haar tijd bezig met As onder de vorm van interventies, slachtofferhulp e.d., wou As weten. De berekening werd gemaakt en ... dit bleek te kloppen. Naar aanleiding van die vraag werd er eens “nagedacht” om de gemeentelijke bijdrage variabel te maken. En afhankelijk van de hoogte van de bijdrage is de dienstverlening maximaal of minimaal. Een gemeente koopt als het ware een aantal "uren politie". Mij lijkt dit pas gevaarlijk! Leg het maar eens uit dat je beroep doet op de politie maar je als antwoord krijgt: "Sorry we kunnen niet komen want jullie uren zijn op..." Dat is pas chaos!

Uiteindelijk eindigde de discussie met volgende vergelijking. Wil je met een 2pk’tje of een degelijke middenklasser rijden… Een middelklasser voor mij mag als ie maar CO2-vriendelijk is...

Ik vind dat er een goede keuze is gemaakt. We kunnen terugvallen op de expertise die in Genk werd opgebouwd. De politie en stadswachten zijn aanwezig in onze gemeente. Ik merk het bijv. aan de 'vallende sterren' die ik regelmatig hoor op de radio... Wel is er voor mij 1 VOORWAARDE: de politie moet voor de Opglabbekenaar in Opglabbeek voldoende bereikbaar en aanspreekbaar blijven.

Wat is jullie gevoel of ervaring met onze politiezone?

5 opmerkingen:

Anoniem zei

het kan zijn dat de politiesamenwerking een aantal voordelen heeft, laten we daar vooral van uit gaan. Het is echter ook van belang dat mensen correct zijn geïnformeerd over het samenwerkingsverband, welke de gevolgen zijn. Ik kan niet zeggen dat ik me echt verdiep in de verspreidde literatuur van gemeente Opglabbeek (Blik opglabbeek) maar het enige wat ik me herinner ter info was de aankoop van een nieuwe politiewagen voor ... euro (weet niet meer hoeveel). Kunnen we meer ge¨nformeerd worden rond cijfers van criminaliteit, inbraken,... Is er hier een daling in te zien of wordt alles (angstvallig) verzwegen (Opglabbeek is toch zo'n veilige omgeving).
Transparantie zal aantonen in hoeverre de politiediensten tegemoet komen aan de noden binnen onze gemeente (samenwerking dient daarna in vraag gesteld te worden)

Groetjes Sylvie

Unknown zei

Sylvie,
je vragen over de openheid en informatie over het aantal feiten zijn terecht. Ik ga het volgend jaarverslag van de zone dat binnenkort gepubliceerd wordt eens uitpluizen en berichten via mijn blog.
Ik heb er ook al reacties over gehad: waarom gebeuren er precies geen inbraken of diefstallen in Opglabbeek... Ook politieagenten zijn vragende partij. Dit vergemakkelijkt bijv. hun buurtonderzoek na een inbraak bijv. Of er bewuste strategie achter zit om onze gemeente uit de krant te houden: ik weet het niet. Zou dit wel zo zijn, dan bestaat censuur opnieuw... Arm Opglabbeek dan...
Fab'

Unknown zei

Op www.gaoz.be/pub/Jaarverslag2005.pdfkan je het jaarverslag 2005 raadplegen.
Een paar cijfers over dit jaar (de percentages duiden op het aandeel van Opglabbeek):
* 5,9% van de meldingen (1514)
* 6,3% van de interventies (681)
* 5,6% van de PV's inzake verkeer (778)
* 5,3% van de autoinbraken (24)
* 9% van de ongevallen (44)
* 4% van de drugsdelicten (19)
* 41,6% van de canabisplantages (5) maar in 2004 was dit 0%
* 31 woninginbraken (9,9%) (2002 en 2003: telkens 27 - 2004: 21)
* 19 diefstallen van (brom)fietsen (4,3%)
* klachten inzake overlast: 3,9% van de burenruzies (25) terwijl deze met bijna 1/5 toenamen (tov 2003), 2,7% van de rondhangende jongeren (16) terwijl deze met 1/5 afnamen, 6,4% van nachtlawaai (51) terwijl deze met meer dan 1/10 toenamen.
Een overzicht 2002 tot 2006 volgt in een nieuw bericht.
Fab'

Anoniem zei

Uit Het Belang van Limburg, 21 april 2007:
Fractie NIVO Opglabbeek heeft vragen bij de hoge bijdrage voor de politiezone GAOZ, jaarlijks bijna 670 000 euro. De oppositiepartij vroeg zich af wat de gemeente terug krijgt van de politie als dienstverlening. Uit een vergelijking met andere politiezones blijkt dat is er in die zones bv. geen onthaal 24/24 is en er minder wijkagenten actief zijn. De gemeenten binnen GAOZ kunnen ook terugvallen op de expertise die in Genk werd opgebouwd. NIVO vraagt ook meer snelheidscontroles op de Weg naar Bree. Burgemeester Spreeuwers (CD&V) gaat de vraag overmaken aan de bevoegde politiediensten.

Anoniem zei

Uit Het laatste Nieuws, 1 juni 2007:
Voeren heeft hoogste criminaliteitsgraad in Limburg

De gemeente Voeren kampt met de hoogste criminaliteitsgraad in onze provincie. In de zone Noord-Oost Limburg rond Bree stelden agenten in verhouding tot het inwonersaantal dan weer het minste aantal feiten vast. Globaal genomen lijkt de criminaliteit in de provincie de afgelopen vijf jaar te dalen.

De cijfers moeten wel met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden. Zowel de diefstallen van een bloempot, die aangegeven wordt, als een moordzaak vormen elk één crimineel feit. Al die feiten worden op het einde van het jaar per politiezone opgeteld. Alles samen geven ze een zekere indicatie van de overlast in een politiezone.

De meest recente cijfers dateren van 2005. De feiten van vorig jaar worden momenteel nog druk verwerkt. In de politiezone HAZODI met Hasselt, Zonhoven en Diepenbeek werden met 9.497 feiten de meeste 'criminele zaken' vastgesteld. Zij worden gevolgd door de politiezone Gaoz, met Genk, As, Opglabbeek en Zutendaal met 6.497 feiten. Het is logisch dat in de grootste politiezones met de meeste inwoners ook de meeste feiten geregistreerd worden. Daarom berekent de politie ook de 'criminaliteitsgraad': het aantal criminele feiten in verhouding tot het aantal inwoners.

De hoogste criminaliteitsgraad blijkt opmerkelijk genoeg voor het erg landelijke Voeren te zijn. Dat was niet alleen in 2005 zo, maar ook in alle voorgaande jaren. «Erg verbazen doet mij dat niet», zegt burgemeester Huub Broers van Voeren. «Onze inwoners zijn wel braaf, maar onze bezoekers zijn dat niet altijd. We zitten tussen Maastricht, met een gedoogbeleid aan softdrugs, en een stad als Luik, met het hoogst aantal harddruggebruikers. Al die gebruikers ontmoeten elkaar helaas vaak in Voeren. Vergeet ook niet dat we aan de snelweg tussen beide steden liggen. Begrijp je nu waarom ik zo te keer ga tegen het plan om coffeeshops vlakbij de grens te openen? Bovendien maakt onze politie effectief werk van de bestrijding van die overlast. Dat vertaalt zich in meer pv's en dus in hogere statistieken.»

landelijk

Zonechef Jos Neyens van Noord-Oost Limburg met de gemeenten Bree, Bocholt, Kinrooi en Meeuwen-Gruitrode is uiteraard erg tevreden over de lage criminaliteitsgraad in zijn streek. «We liggen dan ook erg landelijk, zonder directe snelwegverbindingen. Mogelijk is dat een verklaring voor de lagere cijfers. Gelukkig maar dat er bij ons minder gebeurt, want wij hebben nu al last genoeg met die verdraaide processierups.»

In heel Limburg ligt de criminaliteitsgraad overigens merkelijk lager dan in de rest van Vlaanderen.