woensdag 3 december 2008

Het kan! Belastingen verlaagt na een burgerinitiatief...

Gelezen op de site De Morgen (relevante delen overgenomen):

Roeselare verlaagt belastingen na protest en burgerinitiatief

In Roeselare daalt de aanvullende personenbelasting vanaf 2009 van 9,5 naar 8,90 procent en de onroerende voorheffing van 1.925 naar 1.875 opcentiemen. Dat blijkt uit de opmaak van de begroting 2009.

De belastingdaling komt er na de forse belastingverhoging in 2008 en de daaruit voortvloeiende protesten van belangengroepen ACV, OKRA 55 plus en de Gezinsbond, die uiteindelijk in een burgerinitiatief op de gemeenteraad uitmondden. Vanaf 2011 schaft het stadsbestuur ook de huisvuilbelasting af.

Hoge schuld
Eind 2007 verhoogde het CD&V-sp.a-bestuur van de Rodenbachstad de aanvullende personenbelasting van 8 naar 9,5 procent en de onroerende voorheffing van 1.625 naar 1.925 opcentiemen. Volgens het stadsbestuur was dit nodig om de historisch hoge schuld van de stad af te betalen en een antwoord te kunnen bieden op de stijgende uitgaven en dalende inkomsten. Er volgde een onophoudende stroom van protest van belangengroepen, waaronder de eigen ACV-achterban van burgemeester Luc Martens, en oppositie. Dit protest resulteerde op de gemeenteraad van november in een burgerinitiatief, waarin werd gevraagd om de toestand terug te draaien naar 2007.

* * *
"Yes, we can", zei Obama en er kwam verandering.
In Roeselare lukte het ook.
Maar kunnen we dit ook in Opglabbeek?

Geen opmerkingen: