woensdag 23 maart 2011

't Laer: in de toekomst op een drafje... (2)

Na de inschrijvingsdatum kwamen we al te weten dat er één dossier was ingediend. Enkele weken later vernamen we uit de media wat dit dossier inhield.
Het ware misschien beter en interessanter geweest om ook de gemeenteraad (via de commissie Ruimte) in te lichten over dit belangrijk project. Het projectgebied is ruim 9 hectaren groot. De impact ervan kan bepalende effecten op de omgeving hebben - ook een essentieel onderdeel van het verkoopsdossier. Daarenboven ligt er een beetje verder nog een hippisch centrum, dit van Ludo Philippaerts...
Maar laat ons hoopvol zijn dat de raadsleden de volgende keer als de vraag "is het project vergunbaar?" voorligt op voorhand info krijgen en het niet in de pers moeten lezen...
Soit, wat weten we uit de pers:
  • Het Nieuwsblad, 30 november 2010 (gelijkaardig artikel in de Standaard):
'Sentower Park wordt hippische trekpleister van West-Europa'
Paardensport vestigt zich op voormalig recreatiedomein 't Laer
ES Management gaat vijftien miljoen euro investeren in een groot hippisch centrum op 'tLaer in Opglabbeek. Voor vijftien miljoen euro komen er tal van voorzieningen voor de paardensport en zelfs een hotel met restaurant.

"Ruiters zullen in Sentower Park in optimale omstandigheden kunnen trainen voor de vele competities", Erik Schildermans, ES Management bvba

Een modern paardensportcentrum, dat is de toekomst van het voormalige recreatiedomein 't Laer. De gemeente Opglabbeek is in haar nopjes met de geplande investering van ES Management bvba, de managementvennootschap van Erik Schildermans. Die plant vijftien miljoen euro te investeren in de renovatie van het vroegere gebied aan de Speeltuinstraat.
Het college van burgemeester en schepenen verklaarde het voorstel van ES Management rond de verkoop van 't Laer administratief volledig en ontvankelijk. 'Indien dit project kan gerealiseerd worden, wordt het kleine Opglabbeek opnieuw op de kaart gezet', reageert burgemeester Benny Spreeuwers (CD&V). 'Onze gemeente kan dan op korte termijn de hippische trekpleister van West-Europa worden', klinkt het ambitieus. De provinciale steun is er. Zowel de gouverneur als de voltallige deputatie zullen de initiatiefnemers zoveel mogelijk steunen.

Meer dan paardensport
Het hippische centrum wordt door de ontwikkelaars gedoopt tot 'Sentower Park' en wordt meer dan enkel een moderne accommodatie. 'Het unieke concept bestaat uit vijf professionele onderdelen: manege, horesto, verkoop, service en gezondheid', legt marketingmanager Herwig Stas uit. 'In het Sentower Park komen twee multifunctionele hallen met restaurant, shop, buitenpistes, paddocks, paardenstallen, een pub en een hotel. Het biedt zowel de professionele als de amateurruiter, de toerist of de zakenman de mogelijkheid deel te nemen in een prachtig kader, met een brede waaier aan activiteiten en evenementen.'
De paardensport zal de rode draad vormen, maar dekt niet de hele lading. 'Een hotel met een uitstekend restaurant en wandel,- fiets- en ruiterpaden verbinden het park op een ongedwongen manier met de omgeving.'

België toppaardenland
Dat België een land van toppaarden is, is een groot voordeel. 'Op de laatste wereldkampioenschappen in het Amerikaanse Kentucky behaalden de Belgische ruiters schitterende resultaten en waren bijna een op de drie deelnemende paarden in ons land gefokt. Met de aangrenzende regio's in Nederland en Duitsland meegeteld, ligt dat aantal ruim boven de helft. Met Sentower Park willen we nationale en internationale ruiters de mogelijkheid bieden om in de meest optimale omstandigheden te trainen en zich voor te bereiden op de vele competities', vertelt eigenaar Erik Schildermans.
En de amateurruiter blijft niet in de kou staan. 'Stal ES Horses uit Elen bij Dilsen-Stokkem trekt naar 't Laer', aldus de initiatiefnemer. De eerste fase start tijdens de zomer van 2011.

  • Het Laatste Nieuws, 27 november 2010:
Speeltuin wordt paardencentrum
Op de verlaten terreinen van speeltuin 't Laer in de Speeltuinstraat in Opglabbeek komt een groot paardencentrum met hotel, fietscafé en restaurant. In de rijhallen kunnen zelfs evenementen plaatsvinden. Ondernemer Erik Schildermans (ES Management bvba) investeert 15 miljoen euro in het project 'Sentower Park'. De huidige gebouwen met feestzalen gaan tegen de vlakte.
Opglabbeek heeft iets met dieren. Naast het grootste dierenopvangcentrum (Natuurhulpcenrum) van het land en het kattenproject Felix wordt Opglabbeek ook het mekka van de paardensport. De gemeente Opglabbeek en ES Management bvba willen Opglabbeek met zijn 10.000 inwoners uitbouwen tot de paardensportgemeente van België. Het gemeentebestuur was op zoek naar een investeerder voor het voormalige recreatiedomein: het terrein (8 hectare) met openluchtzwembaden, speeltoestellen, kasteel, speelweide en camping ligt er immers al enkele jaren verlaten bij. "Sentower Park is meer dan een modern hippisch centrum", legt marketing manager Herwig Stas uit. "We hebben veel studiewerk verricht. Voor professionele ruiters is er nergens plaats en die leegte gaan wij invullen. In het Sentower Park komen twee multifunctionele hallen met restaurant en paardenshop, buitenpistes, paddocks, paardenstallen, een pub en een hotel." Maar niet alleen de professional kan er terecht. "Ons park is ook toegankelijk voor de amateur-ruiter, de toerist of zakenman. In de hallen kunnen er zelfs evenementen, beurzen en andere festiviteiten plaatsvinden."
De gemeente ziet de paardenaccommodatie alvast zitten. "Niet alleen voor topruiters is dit een goede zaak. De aantrek is ook goed voor de plaatselijke middenstanders", zegt schepen Tonnie Claessens (CD&V). "Indien dit project kan gerealiseerd worden, wordt het kleine Opglabbeek opnieuw op de kaart gezet", stelt burgemeester Benny Spreeuwers (CD&V). Als de vergunning er snel komen, hopen de investeerders tegen de zomer van 2011 van start te kunnen gaan.
  • HBVL, 26 november 2010
't Laer wordt omgebouwd tot paardencentrum met hotel
Het vroegere recreatiedomein 't Laer wordt omgebouwd tot een park waar paarden en ruiters centraal staan. Investeerder ES Management trekt hiervoor 15 miljoen euro uit. "Dit wordt het grootste hippische centrum in zijn soort in België", zegt Herwig Stas van ES Management.
De gouverneur en de bestendige deputatie namen gisterenmiddag als eerste uitgebreid kennis van het project Sentower Park en steunen initiatiefnemer ES Managament bvba, de managementvennootschap van Erik Schildermans. Het schepencollege van Opglabbeek heeft het voorstel van ES Management voor het voormalige recreatiedomein 't Laer administratief volledig en ontvankelijk verklaard. Burgemeester Benny Spreeuwers is tevreden met het project: "Als dit park er komt, kunnen we op relatief korte termijn het centrum voor de paardensport in West-Europa worden."
De bedoeling is dat nationale en internationale professionele ruiters in Sentower Park in de meest ideale omstandigheden kunnen trainen. "En zich voorbereiden op deelname aan nationale en internationale competities. Maar ook de amateur-ruiter vergeten we niet", zegt eigenaar en initiatiefnemer Erik Schildermans. Zijn stal ES Horses, vandaag gevestigd in Elen bij Dilsen-Stokkem, verhuist ook naar Opglabbeek.

"Met dit park kan opglabbeek op korte termijn het centrum voor de paardensport in West-Europa worden", Burgemeester Spreeuwers


Maar het park wordt meer dan een centrum voor ruiters en paarden. "Iedereen is er welkom", zegt marketing manager Stas. "En een eerste fase komen er buitenpistes, paddocks, paardenstallen, een pub en een fietscafé. In een tweede fase bouwen we dan een grote multifunctionele hal. En daarna volgt nog een hotel voor zowel de professionele als amateur-ruiter, voor de toerist en de zakenman", gaat Stas verder. Er zullen zowel evenementen rond paardensport als andere evenementen kunnen plaatsvinden "Voor het restaurant werken we samen met cateraar Bart Claes. En aan het Sentower park zullen heel wat wandel-, fiets- en ruiterpaden voorbijkomen", aldus nog Stas. De eerste fase zou nog voor de zomervakantie van 2011 van start gaan.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Het word afwachten wat dit project van vele miljoenen gaat brengen in opglabbeek .van de hoge toren blazen kan elkeen maar laat ze t eerst eens waarmaken ;Ook is t nog afwachten of deze gelegenheid voor de gewone burger toegankelijk gaat zijn of zoveel gaat kosten aan entree dat er geen gewone burger zich dit kan veroorloven ;denk eerder dat t voor n bepaalde categorie van de bevolking gaat zijn!!

Unknown zei

dat denk ik ook!

Anoniem zei

betreft:sentower parks
Beste zoals te lezen op uw website is het laer verloederd !!Maar wie heeft dit laten verloederen ??en was t niet met n bepaalde bedoeling dat men dit gedaan heeft?,
Er zijn zovele mensen die zich niet kunnen veroorloven om naar de duurdere pretparken te gaan met hun kroost ;als <de gemeente een beetje meer menselijk was geweest hadden ze dit park onderhouden met gemeentepersoneel die dan ook weer werk hadden ;en de mensen konden nog aan n betaalbare prijs naar een speeltuin gaan met hun kinderen er zijn niet alleen rijken in opglabbeek hoor!!Oftewel hadden ze er sociale woningen kunnen neerplanten om meerdere mensen met n karig inkomen n onderkomen te bieden !!Doch dit druist in tegen sommige heren hun plannen hier ;vooraleer we tien jaar verder zijn zal er geen toegang meer zijn in de bossen van opglabbeek voor de gewone mensen hoor dat zal voorbehouden zijn aan de rijkeren!!!
Hopelijk waait er na de verkiezingen een andere wind door dit dorp!!!!