vrijdag 25 maart 2011

't Laer: Opnieuw via de media... (3)

Samenvattend:
"Sentower krijgt dan wel groen licht van alle betrokken administraties, er moeten toch nog een paar hordes genomen worden. Zo moeten er milieu- en verkeersstudies komen én een bewonersvergadering."

  • Uit Het Laatste Nieuws, 25 maart:
Vrees voor verkeersinfarct door komst paardencentrum
Het dossier van het geplande paardencentrum Sentower Park op de voormalige terreinen van speeltuin Het Laer in Opglabbeek krijgt meer vorm. Verwacht wordt dat de hallen tegen eind 2012 kunnen openen, tenminste als men een oplossing kan vinden voor het parkeerprobleem in de buurt.
Eind vorig jaar heeft de gemeente Opglabbeek aan ondernemer Erik Schildermans van ES Management bvba groen licht gegeven om op de verlaten terreinen van de vroegere speeltuin een groot paardencentrum met hotel, fietscafé en restaurant te bouwen. Verwacht wordt dat de multifunctionele hallen met 4.000 zitplaatsen voor onder meer jumpings tegen eind december 2012 kunnen openen. Opglabbeek zal daardoor een toevloed aan ruiters te verwerken krijgen, die natuurlijk ook hun paarden in grote trailers meebrengen. Daardoor kunnen er heel wat verkeersproblemen ontstaan en die wil de gemeente nu al in kaart brengen. "De geplande parking aan het centrum met 300 plaatsen zal niet toereikend zijn om alle bezoekers op te vangen", geeft Herwig Stas van opdrachtgever ES Management toe. "Om de grote toestroom op te vangen moet er gezocht worden naar alternatieve parkings. Op drukke momenten moeten we elders parkeergelegenheid zoeken en pendelbussen inzetten." Burgemeester Benny Spreeuwers (CD&V) relativeert: "Ik verwacht niet dat er elk weekend grote wedstrijden gaan plaatsvinden. Voor de uitzonderingen zijn er parkings aan bijvoorbeeld KRC Genk en de grote parkings op ons industrieterrein. Met shuttlediensten kunnen we dan de bezoekers tot in Opglabbeek brengen." De gemeente en de initiatiefnemers gaan binnenkort alvast een informatiemoment voor de bevolking organiseren.

Paardencentrum kan er komen op 't Laer
Het paardencentrum Sentower Park in Opglabbeek wil de deuren openen op 12-12-12. Een haalbare kaart omdat alle betrokken instanties tijdens een projectvergadering het licht op groen gezet hebben.
Voor het project Sentower Park er kan komen, moeten wel nog een mobiliteits- en milieueffectenonderzoek volgen. Burgemeester Benny Spreeuwers houdt in ieder geval een goed gevoel over aan de projectvergadering. “De gemeente verkoopt het domein als het project er komt. Het moet wel toegankelijk blijven voor wandelaars en fietsers op dagen dat er geen wedstrijden zijn. Wij wachten nu op het verslag van alle instanties en dan kunnen we ES Management aan het werk zetten.”
ES Management is de vennootschap van Erik Schildermans, zaakvoerder van ES Tooling, ES Healthcare en voorzitter van voetbalclub KSK Hasselt. Hij investeert 15 miljoen euro op het vroegere recreatiedomein ’t Laer. Ze willen in ieder geval snel gaan. “We mikken met fase 1 en 2 op 12-12-12”, zegt Herwig Stas (Sentower). “Dat betekent dat we onze grote hal, buitenpistes, pub en stallingen tegen dan klaar willen hebben. Het hotel, met 40 tot 50 kamers, willen we in 2014-2015 openen. In de grote hal is er plaats voor 4 binnenpistes en een tribune met 4.000 zitplaatsen. Er komen ook 2 buitenpistes, een restaurant en 1 of 2 winkels.
Met het hippisch centrum mikt ES Management niet alleen op paardenliefhebbers. De grote hal gaat ook dienen voor andere evenementen. “Het is echter niet de bedoeling de Grenslandhallen of Ethiasarena naar de kroon te steken”, zegt Stas. “We denken wel aan evenementen als een halloween- of kerstmarkt en een boerenmarkt in de zomer. Horseland Lille gaat min of meer hetzelfde project realiseren.”
Sentower Park zorgt voor 11 directe en 15 indirecte (restaurant) fulltime jobs. Bij grote organisaties wordt gerekend op vrijwilligers van de plaatselijke verenigingen.

Nog discussie over verkeer en natuur
Sentower krijgt dan wel groen licht van alle betrokken administraties, er moeten toch nog een paar hordes genomen worden. Zo moeten er milieu- en verkeersstudies komen én een bewonersvergadering.
“De verkeersstudie zal zes weken in beslag nemen”, zegt Herwig Stas. “We weten nu dat de parking aan de noordzijde, waar de hoofdingang komt, onvoldoende groot is. Er wordt gezocht naar shuttlediensten.” Ze denken aan de parking van KRC Genk en het industrieterein van Opglabbeek.
De milieustudie richt zich op compenserende maatregelen voor bomen die moeten sneuvelen. Natuur en Bos heeft ook jeneverbes ontdekt op het terrein. Dat is een beschermde struik die moet blijven staan. In juni wordt er een vergadering voor de omwonenden georganiseerd.

Overheid wil obstakels voor grote projecten sneller wegwerken
Voor het eerst is voor een groot privéproject het nieuwe instrument van een ‘projectvergadering’ gebruikt. Afdelingshoofd Ivo Palmers van Ruimte & Erfgoed Limburg (het vroegere Stedenbouw) kwam in Opglabbeek uitleggen wat die nieuwe procedure beoogt.
“We willen voor projecten waarbij de besluitvorming jaren kan duren, in het begin van het proces uitzoeken of het haalbaar is. Alle betrokken partijen kunnen zich dan uitspreken over de hoofdlijnen zodat men de problemen van in het begin kan oplossen.”

  • Uit HBVL, 25 maart:
Paardencentrum kan er komen
Het paardencentrum Sentower Park in Opglabbeek wil de deuren openen op 12-12-12. Een haalbare kaart omdat alle betrokken instanties tijdens een projectvergadering het licht op groen gezet hebben.
"De verkeersstudie zal zes weken in beslag nemen", zegt Herwig Stas. "We weten nu dat de parking aan de noordzijde, waar de hoofdingang komt, onvoldoende groot is. Er wordt gezocht naar shuttlediensten." Ze denken aan de parking van KRC Genk en het industrieterein van Opglabbeek.

Jeneverbes
De milieustudie richt zich op compenserende maatregelen voor bomen die moeten sneuvelen. Natuur en Bos heeft ook jeneverbes ontdekt op het terrein. Dat is een beschermde struik die moet blijven staan. In juni wordt er een vergadering voor de omwonenden georganiseerd.
Voor het project Sentower Park er kan komen, moeten wel nog een mobiliteits- en milieueffectenonderzoek volgen. Burgemeester Benny Spreeuwers houdt in ieder geval een goed gevoel over aan de projectvergadering (zie kader). "De gemeente verkoopt het domein als het project er komt. Het moet wel toegankelijk blijven voor wandelaars en fietsers op dagen dat er geen wedstrijden zijn. Wij wachten nu op het verslag van alle instanties en dan kunnen we ES Management aan het werk zetten."

ES Management is de vennootschap van Erik Schildermans, zaakvoerder van ES Tooling, ES Healthcare en voorzitter van voetbalclub KSK Hasselt. Hij investeert 15 miljoen euro op het vroegere recreatiedomein 't Laer. Ze willen in ieder geval snel gaan. "We mikken met fase 1 en 2 op 12-12-12", zegt Herwig Stas (Sentower). "Dat betekent dat we onze grote hal, buitenpistes, pub en stallingen tegen dan klaar willen hebben. Het hotel, met 40 tot 50 kamers, willen we in 2014-2015 openen. In de grote hal is er plaats voor 4 binnenpistes en een tribune met 4.000 zitplaatsen. Er komen ook 2 buitenpistes, een restaurant en 1 of 2 winkels.
Met het hippisch centrum mikt ES Management niet alleen op paardenliefhebbers. De grote hal gaat ook dienen voor andere evenementen. "Het is echter niet de bedoeling de Grenslandhallen of Ethiasarena naar de kroon te steken", zegt Stas. "We denken wel aan evenementen als een halloween- of kerstmarkt en een boerenmarkt in de zomer.
Horseland Lille gaat min of meer hetzelfde project realiseren." Sentower Park zorgt voor 11 directe en 15 indirecte (restaurant) fulltime jobs. Bij grote organisaties wordt gerekend op vrijwilligers van de plaatselijke verenigingen.

  • Uit Het Nieuwsblad, 25 maart:
Betrokken instanties hebben geen principiële bezwaren
Het hippisch centrum Sentower Park op het voormalige recreatiedomein 't Laer in Opglabbeek opent, als alles goed verloopt, eind december 2012. Na een projectvergadering tussen de betrokkenen waren er geen principiële bezwaren.
Wij denken aan de profruiter, maar ook amateurs zijn welkom, net zoals toeristen en zakenmensen
Er zijn geen principiële bezwaren tegen de bouw van het paardencentrum Sentower Park op het recreatiedomein 't Laer in Opglabbeek. Dat is de conclusie na een projectvergadering tussen alle betrokken instanties. Iedere betrokkene kreeg de kans zijn uitspraak te doen over de grote lijnen van het project en de vooradviezen kunnen als het ware gebruikt worden als stedenbouwkundig attest. Ivo Palmers, afdelingshoofd van het agentschap Ruimte en Erfgoed (het vroegere Stedenbouw, nvdr.), burgemeester Benny Spreeuwers (CD&V) en Herwig Stas, marketingmanager van investeerder ES Management, reageerden alvast opgetogen.

Dikke stip
Het grootse project oogt prachtig met een herbestemming van het verloederde domein 't Laer. ES Management, de managementvennootschap van Erik Schildermans, investeert maar liefst vijftien miljoen euro in de renovatie van het gebied dat alles samen tien hectare groot is. Het huidige gebouw met speeltuin, sportterreinen en zwembaden wordt getransformeerd tot het multifunctionele Sentower Park.
'Indien het project kan gerealiseerd worden, krijgt het kleine Opglabbeek een dikke stip op de landkaart', vertelt de burgemeester. 'Onze gemeente kan op termijn het centrum van de paardensport in West-Europa worden.' Met de steun van de provincie Limburg is het nu wachten op een vergunning die de ontwikkelaars hopen te krijgen na de zomervakantie. Dan kan ook de bouw starten.

Het hippisch centrum wordt in drie fases uitgebouwd. 'We beginnen met de bouw van een grote manege met twee grote terreinen en twee inrijpistes en een capaciteit van 3.500 bezoekers', vertelt marketingmanager Stas. 'Verder creëren we twee buitenpistes en twee paddocks, veertig tot vijftig stallen met een mogelijke uitbreiding tot tachtig stallingen, een restaurant, winkel en pub. Dit zijn de eerste twee fases die gelijktijdig plaatsvinden en in december 2012 moeten openen voor het publiek. Het hotel met veertig à vijftig kamers volgt tijdens de derde bouwfase.'
Een grote investering waarmee ze de professionele paardensport naar Opglabbeek willen halen. Iets waarmee ze bij het hippisch centrum De Warre in het nabije Neeroeteren al enkele jaren bezig zijn. 'Maar noem ons alsjeblief geen concurrenten. We bieden gewoon een extra mogelijkheid aan de mensen. Wij denken aan de profruiter, maar uiteraard zijn ook de amateurs welkom, net zoals toeristen en zakenmensen. We focussen overigens niet enkel op het hippisch leuk, maar denken ook aan andere evenementen zoals een jaar- en kerstmarkt.' Stal ES Horses, vandaag gevestigd in Elen, verhuist alvast naar Sentower Park.
Over de precieze invulling lopen nog vele gesprekken en er zijn nog wel enkele praktische zaken waarvoor ze een oplossing moeten vinden. Zo heb je bijvoorbeeld de toenemende verkeersstroom. Tal van onderzoeken volgen nog en in juni staat een vergadering met de bewoners op de agenda. Klein detail: de eigendom is vandaag niet van ES Management. Zij kopen pas wanneer het project wettelijk kan gebouwd worden.

  • Uit De Standaard, 25 maart:
Naar paardencentrum tegen eind 2012 - Betrokken instanties hebben geen principiële bezwaren
Het hippisch centrum Sentower Park op het voormalige recreatiedomein 't Laer in Opglabbeek opent, als alles goed verloopt, eind december 2012.
Er zijn geen principiële bezwaren tegen de bouw van het paardencentrum SentowerPark op het recreatiedomein 't Laer in Opglabbeek. Dat is de conclusie na een projectvergadering tussen alle betrokken instanties. Ivo Palmers, afdelingshoofd van het agentschap Ruimte en Erfgoed (het vroegere Stedenbouw, red.), burgemeester BennySpreeuwers (CD&V) en HerwigStas, marketingmanager van investeerder ESManagement, reageerden alvast opgetogen.
Het grootse project oogt prachtig, met een herbestemming van het verloederde domein 't Laer. ESManagement, de managementvennootschap van ErikSchildermans, investeert vijftienmiljoen euro in de renovatie van het gebied, dat alles samen tienhectare groot is. Het huidige gebouw met speeltuin, sportterreinen en zwembaden wordt getransformeerd tot het multifunctionele SentowerPark.
'Als het project kan worden gerealiseerd, krijgt het kleine Opglabbeek een dikke stip op de landkaart', vertelt de burgemeester. 'Onze gemeente kan op termijn het centrum van de paardensport in West-Europa worden.'
Met de steun van de provincie Limburg is het nu wachten op een vergunning die de ontwikkelaars hopen te krijgen na de zomervakantie. Dan kan ook de bouw van start gaan.
Het hippisch centrum wordt in drie fasen uitgebouwd. 'We beginnen met de bouw van een grote manege met twee grote terreinen en twee inrijpistes en een capaciteit van 3.500bezoekers', vertelt marketingmanager Stas. 'Voorts creëren we tweebuitenpistes en tweepaddocks, veertig tot vijftig stallen met een mogelijke uitbreiding tot tachtig stallingen, een restaurant, winkel en pub.'
'Dat zijn de eerste twee fasen die gelijktijdig plaatsvinden en in december 2012 moeten openen voor het publiek.' 'Het hotel met veertig tot vijftig kamers volgt tijdens de derde bouwfase.'

Geen opmerkingen: