vrijdag 31 juli 2009

In de media... Over fusies en zo

HBVL, 31 juli:
Fusioneert Opglabbeek met Genk?
Gemeenteraadslid Fabian Spreeuwers (Pro-Opglabbeek) denkt dat Opglabbeek, As en Zutendaal op termijn zullen fusioneren met Genk. "De afgesloten samenwerkingsakkoorden tussen deze vier gemeenten zijn prima. Maar we moeten erover waken dat niet alle kennis en macht wordt geconcentreerd in Genk," zegt Spreeuwers. Het Vlaams gewest wil minder bestuurlijke drukte en versnippering. Ze promoot vrijwillige fusies en verleent subsidies. In dat kader sluiten Genk, Zutendaal, As en Opglabbeek regelmatig samenwerkingsakkoorden af. "Komt hiermee een fusie van GAOZ tot één groot Genk een stapje dichterbij?", vraagt Fabian Spreeuwers zich af "want die opmerking kreeg ik de laatste maanden meer en meer te horen. En is een fusie met Genk goed voor Opglabbeek? Bestaat de kans niet dat de kleine randgemeenten enkel de kruimels krijgen?"
Spreeuwers denkt dat het bloeiend plaatselijk verenigingsleven moeilijk kan overleven in deze context. "Lokale kleur en kleinschaligheid moet blijven, dat zorgt voor creativiteit. Daarom moeten we er over waken dat niet alle macht en kennis bij de stad Genk komt te liggen, waardoor een roep naar een fusie op termijn onafwendbaar wordt."

Kempen
Burgemeester Benny Spreeuwers liet eerder al verstaan geen vragende partij te zijn voor een eventuele fusie. "Uitspraken om te onthouden," zegt Fabian Spreeuwers "Opglabbeek hoort volgens het Ruimtelijk Structuurplan Limburg bij de Kempen en niet bij Midden-Limburg." Dus toch geen fusie met Genk maar met Meeuwen-Gruitrode? "Mogelijk alludeerde onze burgemeester daarop toen hij mijn collega-fractieleider van NIVO21 tijdens de vorige raadszitting een verhuis naar Meeuwen-Gruitrode voorstelde," besluit Fabian Spreeuwers.

Het laatste Nieuws, 28 juli:
Oppositie vreest voor fusie met Genk
Gemeenteraadslid Fabian Spreeuwers (Pro-Opglabbeek) denkt dat Opglabbeek, As en Zutendaal op termijn fusioneren met Genk. De man is extra waakzaam.

"Elk jaar keuren we in Opglabbeek wel een of ander samenwerkingsakkoord goed waardoor As, Opglabbeek en Zutendaal hechter aan Genk worden geklonken", zegt Fabian Spreeuwers. Frappant is wel dat Pro-Opglabbeek in het verleden de meeste samenwerkingsakkoorden met Genk goedgekeurd heeft.
"Samenwerken moet kunnen en er zijn zeker goede akkoorden met Genk, maar we mogen niet alle macht en kennis bij die stad leggen. Op die manier wordt de roep naar een fusie onafwendbaar", verduidelijkt Spreeuwers.

Lokale kleur
"Genk ziet zeker brood in een stijging van het aantal inwoners. Nee, ik voel mij geen Genkenaar. We moeten toch opletten. De randgemeenten hebben recht op meer dan wat kruimels. Lokale kleur en kleinschaligheid moet blijven en ik zal dat verdedigen."
Spreeuwers voelt zich goed in zijn dorp. "10.000 inwoners is voor Opglabbeek een aangenaam getal." Volgens het raadslid staan er in de toekomst wel nieuwe fusies op til in onze provincie. "In het zuiden van de provincie zijn er heel wat kleine gemeenten. De Vlaamse regering moedigt vrijwillige fusies aan."

Win-winsituatie
Burgemeester Benny Spreeuwers (CD&V) zegt dat Opglabbeek zeker zelfstandig kan blijven bestaan. "Het is geenszins onze bedoeling een fusie in de hand te werken. De tot nu toe aangegane samenwerkingsverbanden zorgen ervoor dat iedere deelnemer aan het verband er alleen maar beter van wordt", besluit de burgemeester.

Het Nieuwsblad, 29 juli:
Actualiteitsblog
Gemeenteraadslid Fabian Spreeuwers heeft een eigen blog waarop hij de gemeentelijke actualiteit volgt. Neem gerust een kijkje op www.kersendief.blogspot.com.

1 opmerking:

Anoniem zei

veel geleerd