dinsdag 14 juli 2009

RUP Centrum: de plannen zijn bekend!

Op de website van MER-Vlaanderen kan je (probleemloos) de toekomstvisie voor ons centrum downloaden: klik hier. De MER-cel heeft de MER-screening voor dit plan - na aanvulling - aanvaard en goedgekeurd.

Op de site van MER-Vlaanderen kan je ook andere documenten hieromtrent raadplegen. Dus zo geheim is de info blijkbaar toch niet zoals de meerderheid hieronder in de krant liet uitschijnen...
Trouwens dat is net de bedoeling van Milieu-Effect Rapportage: openbaarheid van bestuur, transparantie, geen achter- of andere kamertjes of geheime deals,...

Kortom: was de heisa erover te wijten aan pre-electorale koorts, of is er iets anders. De komende maanden zal duidelijkheid brengen.

---
Uit HBVL, 6 juni 2009: Oppositie wil duidelijkheid over onteigeningen centrum

Oppositiepartij Nivo 21 organiseerde donderdag een infoavond rond het voorlopig ontwerp van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor het centrum. Daar kwamen enkele tientallen bewoners op af. Maar die bleven onverwacht op hun honger zitten. "We mogen de informatie verkregen tijdens een besloten zitting niet openbaar maken. Anders hangt ons strafrechtelijke vervolging boven het hoofd," zei Nivo 21-fractieleidster Isabelle Martens.
Na de jongste gemeenteraadszitting kregen alle raadsleden in een besloten zitting een stand van zaken over de opmaak van het voorlopige RUP-Centrum, in uitvoering van het Masterplan. Op een van de volgende gemeenteraden staat het RUP op de agenda en start de procedure en een openbaar onderzoek. "Nivo 21 vindt dat er vroeger inspraak moet zijn," zegt Isabelle Martens. "We gaan er van uit dat het RUP in oktober bijna een onomkeerbaar feit is." Het RUP-centrum zal voor een opwaardering van het centrum zorgen. "En dat is goed," vindt Isabelle Martens. "Maar het onteigeningsplan wekt onze aandacht. We vonden het onze plicht om de inwoners in te lichten over mogelijke onteigeningen voordat er een definitief RUP-centrum voorligt. Na bericht van de burgemeester moeten we ons beperken tot het masterplan."


Geheim

Burgemeester Benny Spreeuwers is ook voor openheid: "Zolang het dossier niet alle procedures heeft doorlopen zijn raadsleden geheimhouding verplicht." Schepen Tonnie Claessens (CD&V) is van oordeel dat de oppositie onnodig paniek zaait: "Het voorstel tot RUP-centrum is niet definitief en nog zo prematuur, daar stap je niet mee naar de bevolking."
Het voorgestelde RUP omvat 9 projectzones die de basis vormen voor een totaalvisie voor de uitbouw van het centrum. "Het gaat over regelgeving die handel en woon- en zorgfuncties en de uitbreiding van de rustoordzone vastlegt. Ook toerisme en het gemeenschapsleven krijgen ruim aandacht in het RUP-centrum," zegt schepen van ruimtelijke ordening, Tonnie Claessens.
Het studiebureau stelt momenteel een voorontwerp op dat later de basis vormt voor een discussie tijdens de hoorzittingen en overleg. "Het eerste overleg met de bewoners voorzien we in oktober, na overleg met de hogere overheden en stedenbouw. Dan is ook voor de gemeente duidelijk wat er kan en wat niet kan," besluit Claessens.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

zeer interessant, bedankt

Anoniem zei

Ik lees net het verslag van december 2010 van de vergadering waar het RUP behandeld is.
Foei, foei... dit bewijst alweer maar eens hoe begaan onze burgemeester is met zijn inwoners. elk bezwaarschrift dat is ingediend, wordt gewoon van de tafel geveegd met steeds dezelfde "uitleg" of zoals ik het noem "de mensen sussen en er een draai aan geven". Benny zal er wel voor zorgen dat er enkel mensen in zijn gemeenteraad zitten die hem blindelings volgen en enkel ja-knikken! de meesten mensen die in de gemeenteraad zitten volgen hem en hebben zelf persoonlijk geen last van de onmenselijkheid van dit RUP plan. Benny denkt er niegt over na dat er mensen zijn die hun "thuis" wordt afgepakt tegen een 'vergoeding'. wat met de emotionele waarde, de band met omgeving en buren... ze worden gewoon op straat gezet en krijgen wat centjes. mensen die hun woning in waarde vermindert die hard knokken en werken iedere dag om die woning betaald te krijgen... Benny zijn eigen huisje heeft ook geen last van deze plannen... Eigen pens eerst, dat is het motto van gemeente Opglabbeek. Het wordt dringend tijd dat er terug verkiezingen zijn en dat de mensen in Opglabbeek eens hun ogen opendoen en dat deze 'bijna dictatuur' wordt stopgezet!!!