zaterdag 11 juli 2009

Milieuhandhaving: verzoek tot bestuurlijke maatregelen

Na interessante inspraakmogelijkheden voor inwoners opnieuw een interessante piste... Het gemeentebestuur aansporen en aanporren tot actie.

Het nieuwe milieuhandhavingsdecreet trad op 1 mei ll. in werking. Het biedt inwoners en verenigingen kansen om te laten optreden tegen milieu- en natuurovertredingen.

Alle handhavingsregels van de decreten inzake milieuhygiëne (geluid, milieuvergunningen, bodem, water,...) en natuur (bos, natuur,...) worden nu gebundeld in één decreet. Het decreet bevat een aantal nieuwigheden. Een paar locale invalshoeken ga ik alvast in de kijker zetten.

1. Het decreet voorziet dat milieutoezichters op verschillende beleidsniveaus de wetgeving zullen handhaven, er op zullen toezien: gewestelijke, provinciale en gemeentelijke ambtenaren.
Elke gemeente moet uiterlijk op 1 mei 2010 zo'n toezichter hebben aangeduid. Dit kan een gemeenteambtenaar zijn, bijv. de milieuambtenaar; of een ambtenaar van een intercommunale of een politiezone. Toezichters die aangeduid waren op basis van de vorige wetgeving behouden hun bevoegdheden. En uiterlijk 1 mei 2010 moet de gemeente een toezichter hebben geduid.

Ik ga dit opvolgen hoe de meerderheid dit zal uitvoeren.

2. De burgemeester, gouverneur of een toezichter verzoeken tot het opleggen of nemen van bestuurlijke maatregelen = optreden tegen bepaalde vormen van milieu- of natuurovertredingen.
Inwoners of organisaties (bijv. natuurverenigingen) die nadeel ondervinden van een milieuinbreuk of -misdrijf, kunnen via een aangetekende brief de burgemeester of de toezichter verzoeken om op te treden. Deze moeten binnen de 30 dagen gemotiveerd antwoorden = al dan niet bestuurlijk optreden (bijv. de onmiddellijke stopzetting van een niet vergunde afvalwaterlozing; of het bevel om een bepaalde vergunning aan te vragen; of verzegeling van bedrijfsinstallaties). Inwoners of organisaties kunnen desgevallend beroep aantekenen bij de minister van leefmilieu. Ik ben benieuwd of inwoners of verenigingen hiervan gebruik zullen maken...

Ik heb bij deze mijn lijntjes uitgegooid... Nu afwachten of/hoe snel de vissen zullen bijten...

Geen opmerkingen: