woensdag 1 juli 2009

verslagjes van de raad 22/6 in de media...

HBVL, 1 juli, pag. 52:
Raadslid Henri Willems (Nivo 21) nuanceert de opmerkingen in verband met de vraag voor financiële steun van de Opglabbeekse Wereldwinkel aan vzw 't Laer. Die vraag kreeg immers een negatief antwoord. Uit een positieve discussie tijdens de vragenronde na de gemeenteraad viel één belangrijke opmerking te noteren. "Niets belet de Wereldwinkel om in de toekomst hun vraag voor financiële steun opnieuw te stellen," aldus Henri Willems. De Opglabbeekse wereldwinkel opent op 10 juli officieel haar deuren.

HBVL, 1 juli, pag. 23:
Politiezone opnieuw ter discussie
In de politiebegroting 2009 is een dotatie voor Opglabbeek opgenomen van 669.490 euro. Deze bijdrage aan de politiezone GAOZ werd eerder al tijdens de gemeenteraad in een afzonderlijk besluit goedgekeurd. En toch blijft de kostprijs van de politiezone GAOZ een terugkerend discussiepunt, het stokpaardje van Isabelle Martens van Nivo 21.
De jongste raadszitting haalde Martens nog maar eens aan dat Genk blijkbaar te veel geld heeft. "Genkenaren krijgen immers geld terug van de stad. We zien de politie niet in ons straatbeeld. Ik stel voor te onderhandelen over lagere politiekosten. Een overstap naar de politie in de zone NOL, Noord Oost Limburg, kost ons 170 000 euro minder per jaar." Burgemeester Spreeuwers had geen zin een discussie met Martens en stelde haar voor een verhuis te overwegen. "De teruggave van belastingen heeft niets met de politiekosten te maken. De vergelijking tussen de politiediensten GAOZ en NOL gaat niet op. Bovendien krijgen we voor dat geld een betere dienstverlening van de politie," besloot Spreeuwers.


HBVL, 24 juni, pag. 52:
Natuurpunt koopt 14 hectare natuurgebied
Meerderheid: CD&V (15)
Oppositie: Nivo 21 (5), Pro Opglabbeek (1)


De verkoop van 14 ha 64 ca gronden aan Natuurpunt is goedgekeurd. Dat levert de gemeentekas 145.350 euro op. In Opglabbeek gaat het over 14 ha 50 are gronden aan de Biersbemden, Aen de Molen, Bijvaerdebemden en het Dorperbroek. Voorts verkoopt de gemeente nog eens bijna 13 are natuurgebied in Maaseik.
Er is een regeling met pachters en jagers over het land- en pachtrecht; dat wordt opgezegd. "Natuurpunt betrekt de landbouwers en de jagers bij het beheer van de gronden", zegt burgemeester Benny Spreeuwers (CD&V). Pro Opglabbeek en NIVO 21 vroegen zich af waarom de gemeente de grond verkoopt: "Het beheer kan toch door Natuurpunt worden gedaan. Of heeft de gemeente of iemand anders geld nodig?" Spreeuwers gaf aan dat de grondverkoop gebeurt op verzoek van Natuurpunt. "Het beheer is al in handen van Natuurpunt. Misschien heeft Natuurpunt te veel geld?", kaatste de burgemeester de bal terug.


De premieregeling voor de aanleg van een gescheiden afvoersysteem van hemelwater en afvalwater bij bestaande woningen is aangepast. Dat betekent dat het maximale subsidiebedrag 400 euro bedraagt. 200 euro voor de werken die mensen zelf doen of laten uitvoeren voor de aanleg van een gescheiden afvoersysteem, 200 euro voor de materialen, en maximaal de helft van de bewezen kosten via factuur. Burgers die zelf de handen uit de mouwen steken, worden beter beloond. De bedoeling is in de toekomst meer afkoppelingen te realiseren.

Het verhoogde kruispunt Reyndersstraat-Ophovenstraat, waar binnenkort rioleringswerken gepland zijn, wordt heraangelegd. De steile verkeersdrempel heraanleggen was één van de opmerkingen in het kader van de actie 'Samen Opgelost' van deze krant.
(nvdr: we zullen de buurtbewoners informeren)

HBVL, 24 juni, pag. 17:
Gemeente gaat sporthal renoveren
De gemeente Opglabbeek gaat de gemeentelijke sporthal aan de Weg naar Bree grondig renoveren. De hal is 31 jaar oud en er duiken steeds vaker ongemakken op. De verwarming is versleten en er zijn problemen met warm water en het sanitair heeft door intensief gebruik zijn beste tijd gehad. «We voorzien 350.000 euro om de hal op te knappen», zegt schepen van Sport Ilse Wevers (CD&V). In het najaar beginnen de werken. «De vloer krijgt een nieuwe toplaag en we plaatsen degelijke isolatie. Sanitair en verwarming worden vervangen.» De plannen voor de bouw van een nieuwe sporthal zijn opgeborgen. Het aantal sporthalbezoekers zit in stijgende lijn. Vorig jaar kreeg de sporthal 90.599 sportievelingen over de vloer.
(nvdr: Maar goed dat ik de laatste gemeenteraden er vragen over stel want anders wisten we het niet...)

Geen opmerkingen: