dinsdag 12 juni 2007

Extra agendapunten

Maandagavond diende ik 3 extra agendapunten in voor de gemeenteraad van 18 juni:

1.+2. Subsidiereglement voor natuurlijke isolatiematerialen en een subsidiereglement voor FSC-hout. Deze twee maken deel uit van het subsidiereglement bio-ecologische bouwmaterialen waarvan de gemeenteraad op 26 november 2006 op mijn voorstel het eerste deel over natuurverven unaniem goedkeurde; de andere twee delen zouden nog volgen. Vandaar dat ik ze opnieuw op de agenda zette!

2. Subsidiereglement voor passiefhuizen. Mijn voorstel is om hierover in eerste instantie het advies van de milieuraad te vragen. Goed isoleren is een belangrijk onderdeel bij het bouwen van woningen. In ons land wordt even 'goed/slecht’ geïsoleerd als in de landen aan de Middellandse zee. Als voorbereiding op een klimaatverandering is dit misschien “positief” maar voor onze portefeuille niet… Immers je energiekosten liggen in een slecht geïsoleerd huis veel hoger. Een passiefhuis is een woning waar maximale inspanningen op vlak van isolatie, ventilatie, energiebesparing en gebruik van verwarming e.d. een kwaliteitscontrole en opvolging gebeurt via het Passiefhuis-Platform vzw.
In Bilzen zal een hele woonwijk (39 huizen) vol laagenergie huizen worden gebouwd (zie HBVL van 9 mei 2007. Ook scholen (nieuwbouw) zullen volgens dit concept worden gebouwd (zie Beslissing Vlaamse regering van 8 juni jl).
In onze gemeente is er ook zo een woning in opbouw (Weg naar Zwartberg net voor de rotonde “Didden”).
Recent doctoreerde onderzoekster Griet Verbeeck (PHL) met een studie hierover. Zie o.a. Knack van 16 mei 2007.
Op 10 mei 2007 werd de
wet inzake belastingsvermindering voor passiefhuizen gepubliceerd in het Staatsblad. In het Vlaams parlement ligt ook een voorstel van decreet klaar om ook de onroerende voorheffing te verminderen.

Je merkt het er is al een interessant kader maar een lokale overheid speelt hierin ook een belangrijke rol via haar voorbeeldfunctie maar ook via de SIS-aanpak: Sensibiliseren, Informeren en Stimuleren, één van de gewichten in de Weegschaal van PRO.

Ik hou je op de hoogte of de voorstellen goedgekeurd worden?

1 opmerking:

Anoniem zei

Uit HNB, 4 augustus 2007:
Open huizen

Mensen, die een passiefhuis of een energievriendelijke woningen hebben en die op 20 en 21 oktober willen openstellen, kunnen contact opnemen met duurzaamheidsambtenaar Joris Neyens (089-81.01.36).