maandag 18 juni 2007

Woorden wekken, voorbeelden strekken

Een gemeente doet aan "SIS" - stimuleren, informeren en sensibilseren. Maar ze kan verder gaan: het goede voorbeeld geven. Doen doen, doet doen!

Enkele cijfers:
  • Het gemeentebestuur gaf het goede voorbeeld en plaatste een zonne-installatie voor de aanmaak van stroom op het dak van het gemeentehuis. Sinds de ingebruikname - augustus 2006 - tot 18 juni 19 uur werd er al 1790 kWh opgewekt en 1253 kg CO2 bespaard.


  • Tankslag - op voorstel van PRO en onder impuls van ACW-Opglabbeek - werd een subsidie gestemd voor het verwijderen/opvullen van niet meer gebruikte stookolietanks. Sinds vorig tot 13 juni jl. maakten 83 inwoners gebruikt van de samenaankoop én de gemeentelijke premie!


  • Subsidies zonne-energie - een subsidie die op voorstel van PRO sneller werd ingevoerd zodat meer inwoners ervan kunnen genieten (zowel van de zon als van de premie ;-) : van vorig jaar tot 13 juni jl. genoten 7 inwoners van deze premie.

Je merkt het: al waren we de voorbije 6 jaren maar met zijn tweekes en nu en de komende 6 jaren zelfs maar alleen - PRO wordt gehoord en voorstellen worden overgenomen door de meerderheid. Want: onze gemeente besturen doen met zijn 21 en de opposite mag - neen: moet zelfs! - de meerderheid wakker en alert houden met kritische soms zelfs scherpe vragen maar ook met opbouwende voorstellen, enkel afbreken is heel makkelijk maar is dat goed bestuur?

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Uit HBVL, 3 juli:
De 24 vierkante meter zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis beginnen te renderen. "De panelen staan in de best mogelijke omstandigheden, gericht op het zuiden, zonder hinder van bomen. Ze hebben ons 22.450 euro gekost en we willen hiermee het goede voorbeeld geven," zegt burgemeester Spreeuwers.
Inutssen zijn de eerste resultaten bekend. De opbrengst is vandaag al 1.254 euro. Dat leverde de gemeente 2 groenestroomcertificaten op. Daarenboven bespaarde de gemeente 354 euro op haar elektriciteitsrekening.

Anoniem zei

Uit HNB, 6 oktober
ZONdag

Bewoners zijn dinsdag 16 oktober om 19.30 uur welkom in het Gemeenschapscentrum Troempeelke om de mogelijkheden en toepassingen van zonne-energie te leren kennen. Warm water is mogelijk via een zonneboiler en elektriciteit via fotovoltaïsche zonnepanelen. De gemeente organiseert deze infodag voor de inwoners.

Anoniem zei

Uit HNB, 3 augustus
Zonnepanelen

Het natuurhulpcentrum heeft op het dak van het hoofdgebouw 39vierkante meter zonnepanelen geplaatst om zo duurzame energie te ontwikkelen. De energiefactuur zal fors dalen. Er wordt verwacht dat de installatie met fotovoltaïsche panelen een jaaropbrengst van 4.258 Kwh zal opleveren.

Anoniem zei

Uit HLN, 2 augustus 2007:Zonnepanelen op dak van Natuurhulpcentrum

Op het dak van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek zijn 39 vierkante meter zonnepanelen geplaatst. «Wij kunnen nu een gedeelte van onze energie zelf produceren», zegt Sil Janssen. «Bovendien daalt hiermee onze energiefactuur. We verwachten dat de installatie een jaaropbrengst van 4.258 Kwh zal hebben.» Het centrum onderzoekt nog om ook een zonneboiler te plaatsen.

Anoniem zei

uit HNB, 13 juli 2007:
Energiefactuur

De plaatsing van zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis heeft de energiefactuur doen dalen. De plaatsing gebeurde in augustus vorig jaar. Dat leverde al een besparing van 354euro op.