vrijdag 1 juni 2007

Groep Machiels gaat voor zonne-energie

Vandaag gelezen in't Belang en de Tijd: 2 124 zonnepanelen op de daken van de bedrijfshallen van de voormalige Velda-site. Deze hebben een vermogen van 354 kiloWattpiek (kWp), ruim 283 200 kWh. De Groep Machiels denkt eraan om heel het logistiek park met zonnepanlen uit te rusten zodat het energieneutraal kan werken. Ze werkt hiervoor samen met Electrawinds NV.

Je merkt het milieuvriendelijk investeren loont en brengt op! Bedrijven ontdekken het en gaan er volop voor!

Na recentelijk een vergelijkbare investering van Glaswerken Ceyssens in Heusden-Zolder (*), de projecten "Zonneslag" in Leopoldsburg en "Elke Dag ZONdag" in de provincie nogmaals een bewijs dat Limburg een zonne-provincie aan't worden is...

PROficiat groep Machiels! Jullie zijn op goede weg... En nu het REMO-stort nog saneren...

En windenergie hebben we ook al vollenbak ontdekt: de windmolens bij Interelectra, het tandwielenfabriek
Hansen Transmission in Lommel, ... Energie en jobs! Dé Limburgse toekomst.
Je ziet het: investeren in duurzame energie is niet meer vechten tegen windmolens...


---
(*) Uit een nieuwbrief van de VREG: "Zonne-energie zit in de lift bij Vlaamse bedrijven. De officiële koplopers van de zonne-energieproductie zetten we voor u op een rijtje. Volgens de cijfers van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt zijn dat, met een vermogen van 335 kWp: Colruyt, Halle 119 kWp: Marpa pluimvee, Hoogstraten 60 kWp: Dexia Insurance Belgium, Meise 53 kWp: Lidl, Roeselare 51,6 kWp: Boss Paints, Waregem 50 kWp: Limburgse Tuinbouwveiling, Herk-de-Stad
Met nog een aantal grote dossiers die ter goedkeuring voorliggen bij de VREG, zal deze lijst snel aan vernieuwing toe zijn! Volgens persberichten zijn nog grotere installaties gebouwd of in aanbouw bij Colruyt in Ninove (65 kWp), drukkerij Devroede in Nijlen (225 kWp), Alfacam in Lint (340 kWp) en Ceyssens Glaswerken in Heusden-Zolder (350 kWp). Bijna wekelijks wordt het record van grootste Vlaamse PV-installatie gebroken of een nieuwe recordhouder aangekondigd. Momenteel is een project van 1300 kWp te Middelkerke de koploper."

4 opmerkingen:

Unknown zei

En het gaat maar verder! gelezen op teletekst:
TEEPAK PLAATST ZONNEPANELEN­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­
Het bedrijf Teepak in Lommel gaat 300.000 m² zonnepanelen installeren om elektriciteit op te wekken. Daarmee krijgt het bedrijf meteen de grootste installatie van Limburg. "Op een groot stuk grond zullen we in rijen panelen van twee meter bij twee meter plaatsen", zegt Luc Van Eerom van
Teepak. "We bouwen de installatie samen met een privépartner. Gemiddeld per jaar zullen de zonnepanelen ons 2.600 megawatt opbrengen, de helft van ons verbruik."

Anoniem zei

De Tijd 1 juni 2007:
Grootste zonnecentrale bij Machiels

(tijd) - De Limburgse milieuholding Group Machiels installeert een recordaantal zonnepanelen op het dak van haar bedrijfspark in Opglabbeek. De grootste Vlaamse fotovoltaïsche installatie telt 2.124 panelen en strekt zich uit over een oppervlakte van 14.500 vierkante meter. De installatie zal een vermogen hebben van 354 kilowattpiek.

Group Machiels is het zoveelste bedrijf dat dit jaar het record van grootste zonnecentrale breekt. Dankzij een gunstige ondersteuning door groenestroomcertificaten investeren heel wat bedrijven en particulieren in de productie van groene stroom via zonlicht. Bedrijven als de elektriciteitsproducent Electrawinds en de vastgoedbevak WDP plannen echter nog fors grotere projecten.

De installatie van Group Machiels komt op een bedrijfshal van het Logistic Business Parc, een bedrijvenpark op de site van de voormalige matrassenfabriek Velda.

Het gebouw zal gebruikt worden door de logistieke groep DHL Exel Supply Chain.

Anoniem zei

Uit HBVL, 1 juni 2007:
Machiels bouwt grootste zonnepark in Opglabbeek

Op de voormalige Veldasite in Opglabbeek legt de Group Machiels de laatste hand aan de grootste fotovoltaïsche installatie van Vlaanderen. Liefst 2.124 zonnepanelen worden er gelegd op het 14.500 m² grote dak van een bedrijfshal.

Hier houdt het echter niet mee op. De groep Machiels, een van de grootste logistieke dienstverleners in Limburg, onderzoekt ook hoe het hele logistieke park in Opglabbeek energieneutraal kan worden.

Limburg lijkt stevig op weg om een 'zonneprovincie' te worden. Amper twee weken na de lancering van het grootste zonnepark in Heusden-Zolder (2.000 panelen bij Glaswerken Ceyssens) doet Machiels er nog een schepje bovenop. In het 'Logistic Business Parc' is een CO2-neutrale bedrijfshal gebouwd. Op het dak worden nu de meer dan 2.000 zonnepanelen geïnstalleerd. Ze hebben een piekvermogen van 354 killowatt, genoeg groene stroom voor de nieuwe gebruiker van de hal, het logistieke bedrijf DHL Exel Supply Chain.

Machiels is in 2000 op de voormalige Veldasite gestart met de ontwikkeling van een logistiek park. Er komen vijftien opslag- en distributiecentra met een totale oppervlakte van 140.000 m². Op dit moment werken er 400 mensen.

Group Machiels onderzoekt nu of het technisch haalbaar is op alle hallen zonnepanelen te installeren, zodat het hele park energieneutraal kan werken.

Anoniem zei

Uit De Morgen, 1 juni 2007:
Energie - Machiels installeert reusachtig zonne-energiepark

De Limburgse milieuholding Group Machiels installeert een recordaantal zonnepanelen op het dak van haar bedrijfspark in Opglabbeek. De grootste Vlaamse fotovoltaïsche installatie telt 2.124 panelen en strekt zich uit over een oppervlakte van 14.500 vierkante meter. De installatie zal een vermogen hebben van 354 kilowattpiek. Group Machiels is het zoveelste bedrijf dat het record van grootste zonnecentrale breekt. Dankzij een gunstige ondersteuning door groenestroomcertificaten investeren heel wat bedrijven en particulieren in de productie van groene stroom via zonlicht. Bedrijven als de elektriciteitsproducent Electrawinds en de vastgoedbevak WDP plannen nog grotere projecten.