donderdag 21 juni 2007

Het "Masterplan": een klavertje 4?

De opkomst voor de commissie was goed, er waren ook een 5-tal inwoners en een journalist present. Dit kan en mag want commissies zijn openbaar en moeten in principe voorgezeten worden door een gemeenteraadslid... Maar daar deden we nu (nog) niet moeilijk over.
Hun aanwezigheid gaf ook aan dat het thema leeft!

Dit Masterplan - een 'allesomvattend' (gebieds)ontwikkelingsplan - is een visie; het is geen wettelijk bestemmingsplan. Het vormt wel de basis voor een Ruimtelijk uitvoeringsPlan (RUP). Via zo'n RUP zal deze visie een wettelijke verankering krijgen - een bestemmingsplan zoals het gewestplan nu.

Drie uitgangspunten:

1. rustig en kwalitatief wonen in onze gemeente, dus ook in het centrum;
2. een leefbaar centrum voor bewoner én handelaar;
3. een poort naar de Bosbeek.

Hiermee kan ik akkoord gaan.



De visie die uiteengezet werd, krijgt vorm in - en zo zou ik het omschrijven - een "klavertje 4":


  • een dienstenzone: rustoord, gemeentehuis, troempeelke, scholen - de as: Kimpenstraat-Kapelstraat - momenteel toegespitst op de nieuwe zaal "die daar zal komen; dat is al een uitgemaakte zaak", dixit de schepen (wat met: de stem van de bevolking? ook voor fuiven? wat met: verkeer, parkeren? 't Laer is een nieuw gegeven, mogelijks ook een oplossing? want is dit alles verzoenbaar met leefbaar en rustig). Er is een project veilige schoolomgeving ("module 10") bezig... Wel opletten dat we ons niet kapot plannen of enkel visionair worden...
  • een handelszone: concentratie van (klein)handel en horeca langsheen de Weg Zwartberg en het Dorpsplein - kortom de as: Weg naar Zwartberg-Dorpsplein.
  • een natuurzone: een verbinding vanuit het plein naar de Bosbeek toe - de as: parallel aan de Kleine Beek - een project om dit waar te maken is al bezig sinds het begin van deze eeuw... Maar er zijn momenteel nog problemen met het recht van doorgang.
  • een woonzone: geconcentreerd wonen - omschreven als centrumwonen in het hart en landelijk wonen in de rand - de as (in feite 2 "vingers"): Weg naar Zwartberg-Kapelstraat-Langveld en Weg naar Zwartberg-Dorpsstraat.

Wanneer merken we er iets van? Het tijdspad?

De zaal - gemeenschapscentrum - is prioritair blijkbaar... Maar over dit Masterplan wordt nog een publieke raadpleging voorzien (dat moet, vind ik!). Er moet dan nog een RUP(s) komen... En dan landt dit plan wellicht ergens in 2009...

Ook te vermelden waard:

  • het oude kerkhof zal niet bebouwd worden (was trouwens eerst wel voorzien volgens de getoonde plannen). Dat RESPECT wordt dan toch betoond!
  • de schoolomgeving (aan weerszijden van de straat) zal "doorwandelbaar" worden... Dus de hekkens errond zullen verdwijnen
  • onteigeningen worden niet vooropgesteld; alles zal in samenwerking met anderen gebeuren, eventueel als PPS
  • meer info over de zaal/gemeenschapscentrum komt maandag 25 juni om 19 uur op de commissie

Ik neem deze karrevracht aan info mee naar huis, laat dat wat bezinken en PRO zal later hierover een standpunt ontwikkelen. Dit gaat immers over de toekomst van onze gemeente, van ons centrum. En dat is geen vodje papier of een kleurentekening!

Geen opmerkingen: