dinsdag 26 juni 2007

Zaal werd gemeenschapscentrum - aflevering 99

De zon breekt door de wolken... En het wordt klaarder...

Maandagavond hebben Verdickt&Verdickt, het gekozen architectenburo, hun plannen op een commissievergadering toegelicht. Opnieuw waren er enkele inwoners en een journalist aanwezig. De openbaarheid van de vergaderingen begint door te dringen...

Dit buro werd uit 102 indieners van voorstellen gekozen via de Vlaamse Bouwmeester en jury. Voor mij is dit al een belangrijke kwaliteitscontrole over wat wordt ontworpen. Maar het architecturale / architectonische en visieontwikkeling is een, een maatschappelijk draagvlak en financieel haalbaar is een ander...

Hun visie op de invulling van de (publieke) ruimte was weldoordacht:
  • ons centrum heeft nood aan een ontmoetingsruimte, een verkeersvrij plein... We schreven het vroeger al in een folder: "Leven in het centrum is meer dan een bruisende fontein – want rust roest.
    Onze gemeente heeft in’t centrum een mooi plein. Laat ons het dan ook gebruiken voor activiteiten en niet alleen als parkeerplaats. Kermis, carnaval, … horen daar thuis
    " (folder december 2005).
  • het gemeenschapscentrum moet hiervan een symbool worden. Opglabbeek is een dorp, het gebouw moet dus geen mastadont zijn, geen megatempel zijn maar eerder iets kleinschalig, een "buurthuis", een ontmoetingscentrum op maat van onze gemeente. Wijze woorden van deze architecten... Het herinnerde mij ook aan ons "beleid op maat van de buurt"...
  • in het centrum moeten diverse functies worden geconcentreerd, anders heb je een doodscentrum - wat het nu vooral is: er is 's avonds weinig tot niets te beleven... Onze ruimte die ons nog rest moet duurzaam ingevuld worden. Verdichten i.p.v. opnieuw open ruimte aansnijden. Dit is ecologisch én sociaal. Wel mogen we van Louwel en Nieuwe Kempen-Denneweelde geen woestijn maken...

Hun project voorziet 2 fasen:

FASE 1 - een nieuwbouw:

  • een "laag" gebouw (twee bouwlagen) wordt voorzien, op de rand van de ruimte
  • in L-vorm met 3 componenten: een cultuurcafé, een polyvalente zaal (voor max. 1000 personen; een 'doos in een doos' om de geluidshinder van bepaalde activiteiten binnen te houden) en vergader- en leslokalen. Achter het gebouw komt de parking (de huidige parking tussen de pastorij en de school + uitbreiding ervan)
  • met een plein tussen dit gebouw en het Troempeelke (zie foto hiernaast)
  • er wordt rekening gehouden met de voorbeeldfunctie van een gemeente: compact bouwen, optimaal ruimtegebruik, gebruik van duurzame (traditionele) (bouw)materialen, herbruik van hemelwater, rationeel energiegebruik, ... kortom respect voor de omgeving en de toekomstige generaties. Dit is voor mij een zeer belangrijke voorwaarde.
  • deze fase - indien goedgekeurd - zal begin 2011 klaar zijn...

FASE 2: het Troempeelke en muziekacademie/bibliotheek:

Er moet nagedacht worden over dit gebouw, de toekomstige invulling. Het staat er, het is nog in goede staat maar het voorste gedeelte is weinig bruikbaar; de achterbouw biedt meer mogelijkheden. Deze fase zal voor na 2012 zijn...

Het vervolg:

Vanavond wordt dit teruggekoppeld naar vertegenwoordigers van de diverse adviesraden en andere gemeentelijke organen. Hun mening en hun reacties zijn belangrijk. Zo hoort het maar heel de bevolking moet in dit proces betrokken worden zoals een raadslid van nivo21 opmerktte. Hiervoor bestaan er interessante en creatieve methodieken.

Dit gebouw zal het uitzicht van ons centrum voor de komende (tientallen) jaren gaan bepalen! Laten we dus deze ruimte als een goede huisvader inrichten... Het Masterplan - eens goedgekeurd - moet hier ook toebijdragen...

Niet vergeten!

De bouw van het gemeenschapscentrum heeft een kostprijs - de investeringskost. Maar naderhand moet het gebouw dag in dag uit leefbaar gehouden worden: de onderhouds- en werkingskosten. Deze mogen we zeker niet uit het ons financieel oog verliezen. Want dit betalen onze inwoners ook... en kan bepaalde andere noden financieel bemoeilijken...

Maar soit: nu laat ik dit alles wat bezinken en ga ik terugkoppelen met de rest van PRO. We gaan het afwegen...

Tot de volgende aflevering...

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Uit Het Nieuwsblad, 27 juni 2007:
De gemeente krijgt een nieuw gemeenschapscentrum. Maandag werd er een infovergadering gehouden. Het moet een gezellig en levendig centrum worden, niet wat het Troempeelke nu is. Daar zal op termijn een andere functie voor gezocht worden.

Anoniem zei

Uit Het Laatste Nieuws, 27 juni 2007:
Opglabbeek krijgt nieuw dorpsplein
Om de overlast te beperken, is er maar één fuif per maand
Gemeente bouwt ontmoetingshuis met fuifzaal naast kerk

De gemeente bouwt in het centrum van Opglabbeek een nieuw ontmoetingscentrum met een zaal voor duizend personen. Er komen ook vergader- en leslokalen en een horecazaak met terras. Het gebouw komt in de schaduw van de kerk, op de grond van de huidige pastorij, de bestaande parking en kiosk. De woning van de pastoor gaat tegen de vlakte. «Tussen de gebouwen van de kerk, de nieuwe zaal en de bibliotheek creëren we een nieuw verkeersvrij dorpsplein», zegt schepen Tonnie Claessens (CD&V). De gemeente trekt 3,6 miljoen euro uit voor de eerste fase. In 2011 moet de zaal er staan.

De gemeente wil met de bouw vooral het centrum nieuw leven inblazen en ingaan op de vele vragen vanuit de bevolking. «Er is heel wat denkwerk aan vooraf gegaan», zegt Claessens. «We onderzochten enkele locaties om de polyvalente zaal in te planten. Alle partijen zijn het er over eens dat een gemeenschapscentrum echt in het kern moet liggen. We willen van het centrum terug een ontmoetingsplaats maken. Ons huidig dorpsplein voor het oude gemeentehuis is een parkeerplein.»

Theater

Voor het concept deed de gemeente beroep op de Vlaamse Bouwmeester. Er werd een wedstrijd georganiseerd voor kandidaat-ontwerpers. Vijf kandidaten bleven over, architectenbureau Verdickt&Verdickt uit Antwerpen won. De plannen zijn gisteravond toegelicht aan de adviesraden en verenigingen.

«In onze gemeente was er vooral veel vraag naar een polyvalente zaal», zegt Claessens. «Niet alleen om te fuiven. Om de mogelijke overlast in de hand te houden, beperken we het aantal fuiven tot één keer per maand. De zaal gebruiken we ook voor theater, toneelvoorstellingen, optredens of feesten».

Dankzij de zogenaamde 'doosconstructie' hebben de buren weinig last van wat er in de zaal te beleven is.

Pastoor

De culturele sector is al jaren vragende partij voor extra les-, vergader- en vormingslokalen. «Daaraan komen we nu tegemoet. Er is ook te weinig horeca in ons centrum. In dit plan is ruimte voor een café met terras. Je zal dan een prachtig zicht hebben over het centrum en het nieuwe dorpsplein.» De oude zaal Vona in het centrum voldoet niet meer. Op de Vona-site is plaats voor woningbouw. De gemeente is niet gelukkig met het huidig Troempeelke, pal naast de kerk. «Het Troempeelke is niet praktisch ingericht.»

Aan de achterkant van de nieuwbouw komen extra parkeerplaatsen, een laad- loskade en artiesteningang. «Nu zijn er in het centrum al 600 parkeerplaatsen», merkt de schepen op. «De zaal krijgt een uitschuifbare tribune. Ook leuk zijn de schuiframen naar het dorpsplein. Zo wordt de zaal bij warme dagen een echt open huis.» In de tweede fase wil de gemeente een deel van het Troempeelke tegen de grond leggen. De pastorij verdwijnt al eerder uit het centrum. Voor de pastoor heeft de gemeente een oplossing gevonden in een woning in de Dorpsstraat.

Rechts de nieuwbouw met fuifzaal. Links herken je de kerk met daartussen het nieuwe dorpsplein. Op deze maquette is het huidig Troempeelke al verdwenen. In de plaats komt na 2012 wellicht een nieuwbouw voor een gelijkvloerse bibliotheek met muziekacademie.

Anoniem zei

Uit het Nieuwsblad, 28 juni 2007:
Pastorij

Voor de bouw van het nieuwe centrum zal de pastorij moeten verdwijnen. Voor de pastoor werd al een nieuwe woning gevonden in de Dorpstraat.

Anoniem zei

Uit HBVL, 29 juni 2007:
Polyvalente zaal in centrum Opglabbeek

Opglabbeek bouwt een polyvalente zaal. De voorontwerpen zijn deze week aan de raadsleden en het verenigingsleven toegelicht. "Het gemeenschapscentrum wordt ingeplant op de parking aan de Sint-Lambertuskerk. Het gebouw heeft een sociale functie", zegt burgemeester Benny Spreeuwers. Als de gemeenteraad akkoord gaat, kan het gemeenschapscentrum eind 2010 de deuren openen. De kostprijs wordt geraamd op 3,5 miljoen euro.

De nieuwe polyvalente zaal past in het globale masterplan. Schepen van Ruimtelijke ordening Tonnie Claessens: "Er is nood aan een ontmoetingsruimte, een gemeenschapscentrum op maat van Opglabbeek. Daar is iedereen het over eens." Architectenbureau Verdickt&Verdickt. is via de Vlaamse Bouwmeester aangeduid om een ontwerp te maken dat in die totaalvisie voor Opglabbeek-centrum past: "De polyvalente zaal is kleinschalig en wordt een ontmoetingscentrum waar diverse functies worden geconcentreerd." Behalve van de nieuwbouw is er ook sprake van een nieuwe bestemming voor 't Troempeelke.

Cultuurcafé

In een eerste fase wordt werk gemaakt van de bouw van een polyvalente zaal. "Die wordt ingeplant op het plein langs de Kapelstraat aan de kerk. De pastorie wordt afgebroken. Er komt een laag gebouw in twee bouwlagen met schuine dakhelling".

Het complex richt zich op het plein - dat een feestplein moet worden. Het gebouw heeft een L-vorm en omvat drie componenten: een cultuurcafé, een polyvalente zaal met inschuifbare zittribune, en vergader- en leslokalen. Het cultuurcafé wordt een ontmoetingsplaats. Naast een centrale ontvangstruimte is er ook plaats voor administratie.

Het bouwconcept is een 'doos in een doos', om geluidshinder bij onder meer fuiven tot een minimum te beperken. De gemeente kiest om compact te bouwen, voor een optimaal ruimtegebruik, voor het gebruik van duurzame materialen, hergebruik van hemelwater en rationeel energiegebruik en een gebouw zonder airco. De eerste fase, de polyvalente zaal, moet nog voor goedkeuring naar de gemeenteraad. Als alles volgens plan verloopt, zal die eind 2010 klaar zijn.

Parkeren

Achter de polyvalente zaal komen bijkomende parkeerplaatsen. "Er zijn vragen over het parkeren in het centrum, maar tellingen geven aan dat er 600 parkeerplaatsen beschikbaar zijn." Het Troempeelke, de muziekacademie en de bibliotheek worden in een tweede fase aangepakt. "Dat project schuiven we door naar de volgende legislatuur. Dan wordt bekeken of 't Troempeelke verdwijnt ofwel of het gebouw gerenoveerd wordt en een andere invulling krijgt", besluit Spreeuwers. Die fase start na 2012.